Legendarische NFL-coach John Madden onverwacht overleden

Voormalig NFL-coach John Madden is dinsdag op 85-jarige leeftijd overleden. Madden won als coach de Super Bowl met de Oakland Raiders en is in die rol opgenomen in de Hall of Fame. Na zijn loopbaan als coach was hij net zo succesvol als analist en was hij natuurlijk de grondlegger en naamgever van het wereldberoemde computerspel.

Madden kwam in 1958 in de NFL. Hij werd in de 21e ronde gedraft door de Philadelphia Eagles. Hij raakte in de voorbereiding echter zwaar geblesseerd aan zijn knie. Het was in die tijd dat hij zijn liefde voor het coachen ontdekte. Hij keek met quarterback Norm Van Brocklin veel naar filmbeelden van wedstrijden en ontdekte zo zijn passie.

Nog geen twee jaar later stond Madden voor het eerst langs de zijlijn, als assistent-coach in het college football. Hij werkte zich langzaam op en in 1967 kreeg hij zijn eerste kans in de NFL. Hij werd de linebackerscoach bij de Raiders. Datzelfde jaar won hij in die functie voor het eerst de nationale titel, want de Raiders wonnen de tweede Super Bowl in de geschiedenis.

WINST SUPER BOWL 1976

Nadat hoofdcoach John Rauch in 1969 opstapte, schoof Madden door en werd hij op 32-jarige leeftijd de jongste hoofdcoach in de NFL. Tien jaar lang zou hij de scepter zwaaien aan de baai, met als hoogtepunt de winst in de Super Bowl van 1976. In die tien jaar zou hij 103 wedstrijden winnen (in seizoenen met maar veertien wedstrijden) in het reguliere seizoen en negen play-offwedstrijden. Bovendien zou Madden nooit een losing record hebben.

In 1978 zette hij met de tranen in zijn ogen een punt achter zijn loopbaan als coach. Het leven als coach vrat aan hem en eiste duidelijk zijn tol. Op verzoek van zijn vrouw en kinderen stopte hij daarom met coachen en dook hij de televisiestudio’s in. Dit werk zou hij bijna dertig jaar doen voor achtereenvolgens CBS, Fox, ABC en NBC. Hij groeide vooral hier uit tot een levende legende. Hij slaagde erin om zijn kennis op een duidelijke en toegankelijke manier te presenteren. De commentator was zo succesvol dat hij in die tijd per jaar beter werd betaald dan de bestbetaalde NFL-speler.

DE VIDEOGAME

Bij de jongste generatie staat Madden natuurlijk vooral bekend om de videogames. In 1988 kwam het spelletje voor het eerst uit. Madden zag dit niet als inkomstenbron, maar vooral als nieuwe manier om fans het spel te leren. Zo wilde hij alleen meewerken als teams in het spel echt uit elf spelers zouden bestaan. De makers wilden eerst kiezen voor teams van zes of zeven spelers, omdat dit technisch eenvoudiger was. Madden wilde er niets van weten en hij kreeg zijn. In ruil hiervoor bracht hij het volledige playbook van de Raiders uit 1980 in.

De eerste editie van het spel heette nog John Madden Football. Het duurde niet lang voor het spel afgekort werd tot Madden. En zo werd John Madden zelf ook een icoon met maar één naam. Zeg Madden, en iedere footballfan weet wie je bedoelt. Het spel werd legendarisch, ook onder NFL-spelers. Teddy Bridgewater gebruikt het spelletje om plays te oefenen en Madden kreeg nog altijd persoonlijke reacties van spelers als ze het niet met hun scores eens waren. Het is het bewijs hoe Madden vanaf zijn entree in de NFL tot aan zijn overlijden een icoon was voor de NFL en hoe zelfs de jongste generatie wist wie hij was.


Lees hier de recap van Monday Night Football.

Coverfoto: AP Photo/Mark Duncan

Chris Van Dijk
Chris Van Dijk
Sportliefhebber van alles wat een bal heeft. Door Stockton en Malone fan de Utah Jazz, en sindsdien verkocht aan Amerikaanse sporten. En na een bezoekje aan Phillie ook fan van de Eagles. Op twitter te volgen op @vandijkch

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen