Weerbaar Seattle buigt in eerste wedstrijd voor Knights

En toen waren er écht 32 teams in de NHL. De Seattle Kraken maakten afgelopen nacht hun debuut in de league en ze deden dat tegen die andere nieuwe franchise, uit Las Vegas. Wij blikken terug op deze eerste wedstrijd van de Seattle Kraken en op de stress die er was in aanloop naar het duel in Sin City. Helemaal zonder problemen verliep de voorbereiding namelijk niet. Om het maar zacht uit te drukken.

NIET ALLE BEGIN IS MOEILIJK

De Kraken hadden de wind aardig in de zeilen. Vanaf het moment dat de franchise formeel het levenslicht zag, zat veel -zo niet alles-  mee. Een gelikt introductiefilmpje, een tenue dat in de smaak viel, de expansion draft die vrij aardig verliep. Nee, de Kraken voelden zich als een vis, zeemonster in dit geval, in het water.

Dave Hakstol kon zich met zijn manschappen richten op het eerste seizoen in de geschiedenis van de franchise. Iets van druk was er wel degelijk, want 102 jaar geleden streed een voorloper van de Kraken, de Seattle Metropolitans, al eens om de Stanley Cup tegen de Canadiens. Een finale die, vanwege de Spaanse Griep, nooit werd gespeeld overigens. Dit was twee jaar nadat Seattle de titel pakte.

Na de draft en free agency kwam het trainingskamp. Op 26 september volgde de eerste oefenwedstrijd. Thuis werden de Vancouver Canucks, na een 2-0 achterstand, met 5-3 verslagen. Riley Sheahan had de eer de eerste goal in de geschiedenis van de franchise te scoren. Weliswaar in een oefenpotje, maar toch leuk meegenomen. Seattle sloot de oefencampagne af met vier overwinningen en twee nederlagen.

TEGENSLAG

Afgelopen maandag, een dag voor het begin van de competitie, stond er een volgend belangrijk moment op de agenda. Het was de dag waarop Mark Giordano werd benoemd tot eerste captain in de historie van deze nieuwe franchise. Jordan Eberle, Jaden Schwartz, de van een operatie herstellende Yanni Gourde en Adam Larsson zullen al roulerend de “A” op hun shirt dragen. Het zou voor de betreffende spelers een dag vol goed nieuws moeten worden, maar dit pakte allemaal heel anders uit.

Joonas Donsoi, Jamie Oleksiak, Calle Jarnkrok, Jared McCann en Marcus Johansson trokken de aandacht naar zich toe. Ook positief, maar dan op het gebied van corona. Hakstol deelde mee dat dit vijftal de openingswedstrijd moest missen. Het levert de coach een complexe puzzel op om toch een representatief team op de been te brengen in Vegas.

Het begon dit weekend allemaal met Jarnkrok. Hij was vrijdag afwezig vanwege de zogenaamde Covid-protocols. Zaterdag nam ’t team even een break, maar zondag stond iedereen weer op het ijs. Op Jarnkrok na. Na zondag komt ook in Seattle de maandag en opeens was er paniek in de tent. Naast Calle Jarnkrok ontbraken nog vier spelers vanwege de al gememoreerde Covid-protocols.

VOORZICHTIG

Iedereen werd opeens voorzichtiger. De mondmaskers gingen weer op en de interviews werden via video-meeting gegeven. Alles om er maar voor te zorgen dat er geen serieuze uitbraak zou komen, als dat al niet het geval was. Om aanvallend wat meer mogelijkheden te hebben, werd Alex Barre-Boulet geclaimed van waivers. Hij komt over van de Lightning en kwam daar niet direct in aanmerking voor een plek in de hoofdmacht.

Zo gesmeerd het de afgelopen maanden verliep, zo vol obstakels was de weg richting de eerste wedstrijd. En dan ook nog tegen één van de favorieten voor de Cup. Voor Hakstol viel de puzzel uiteindelijk nog mee. Alleen Jarnkrok was afwezig in Sin City en zonder de voormalig Predator begonnen de Kraken aan hun avontuur in de NHL. Eenvoudig zou dit niet beginnen, want de Golden Knights zijn traditioneel ijzersterk in hun eigen arena.

HET LANGVERWACHTE DEBUUT

Al te hartelijk was het welkom niet op deze Opening Night. De Golden Knights waren niet van plan om een goede gastheer te zijn en zetten de debutant al binnen zeven minuten op een 2-0 achterstand. Max Pacioretty opende de score voor de thuisploeg en Jonathan Marchessault verdubbelde de marge. Na deze openingsfase ging de storm wat liggen en kregen de Kraken gelegenheid om adem te halen.

Dave Hakstol en zijn mannen kregen heel voorzichtig het idee dat er misschien toch iets mogelijk was, maar na de 3-0 van (opnieuw) Pacioretty zag het er donker uit voor de nieuwe franchise. Het was voor Seattle heel gemakkelijk geweest om de handdoek te werpen. Zeker na de chaotische laatste dagen. De ploeg bleek echter over een gezonde portie mentale weerbaarheid te beschikken en knokte zich terug in de wedstrijd.

Halverwege de tweede periode scoorde de Kraken de eerste goal in de geschiedenis van de franchise en Ryan Donato was de man die deze bijzondere treffer op zijn naam kreeg. Ze moesten ruim 30 minuten op de eerste wachten, maar de tweede lag 72 tellen later al achter Robin Lehner. Nu was het Jared McCann die scoorde.

Schudde dit dan de favoriete Knights wakker? Nee, daar was nog een derde goal voor nodig. Vanuit geslagen positie worstelden de Kraken zich naar 3-3. Een knappe prestatie gezien de omstandigheden, maar ook deze sterke tegenstander. Ze moeten het echter doen met ’t stempel van morele winnaar.

Ruim een halve minuut na de gelijkmaker hielp de schaats van Chandler Stephenson de Knights alsnog aan de zege: 4-3. Max Pacioretty was dit keer als aangever betrokken en Mark Stone tekende voor zijn derde assist van de avond. Bij Seattle stonden acht verschillende spelers op het scoreformulier. Geen van de Kraken noteerde meer dan één punt op deze historische avond.

VERRASSING IN TAMPA BAY

Het duel in Vegas was niet de opening van het nieuwe seizoen. Die eer kwam de titelverdediger toe. In Tampa Bay vierden de Lightning nogmaals het behalen van hun tweede kampioenschap in successie, maar van een echte feestavond was geen sprake. De Pittsburgh Penguins gedroegen zich als die nare oom die ongevraagd op het feest verschijnt en versloegen de matige Bolts met 6-2.

Danton Heinen scoorde na 12 tellen in de tweede periode de eerste goal van het nieuwe seizoen. Brian Boyle, wiens handtekening op het contract nauwelijks opgedroogd was, liet eveneens het net bollen namens Pittsburgh. De Penguins misten op Opening Night onder meer Jake Guentzel, Sidney Crosby en Evgeni Malkin.

Cover photo: Stephen R. Sylvanie/USA TODAY Sports

Hans Mulder
Hans Mulder
Dankzij de Braves en de Twins gegrepen door MLB. Wat later door een simpele videogame besmet met 't ijshockeyvirus en blij dat ik hier beide liefdes mag beschrijven.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen