Stanley Cup Final: eerste slag is voor de Stars


Wie eind maart of in april had gezegd dat er nog een kampioen in de NHL zou komen, was waarschijnlijk heel vreemd aangekeken. Toch zijn de Tampa Bay Lightning en de Dallas Stars begonnen aan de strijd om Lord Stanley’s Cup. In 1893 werd de heilige graal van het ijshockey voor het eerst uitgereikt en sinds 1926 heeft de NHL het alleenrecht op deze trofee. Zowel Dallas (1999) als Tampa Bay (2004) heeft één Stanley Cup in de prijzenkast staan en voor één van deze betrekkelijk jonge clubs komt er dus een tweede bij. Beide zagen in de jaren negentig het levenslicht, al hadden de Stars natuurlijk al een voorganger in de Minnesota North Stars. De komende anderhalve week strijden zij om de hoogste eer en bij SportAmerika kun je de ontwikkelingen op de voet volgen.


STANLEY CUP FINAL


DE HEADLINES

Wordt het in deze finale de aanval van de Tampa Bay Lightning (1st overall met 245 goals in het reguliere seizoen) tegen de verdediging van de Dallas Stars (2nd overall met 177 tegengoals)? Steven Stamkos had een belangrijk aandeel in die sterke aanval, maar de Bolts deden het tot nog toe zonder hun captain. In Dallas zijn ze vooral Anton Khudobin erg dankbaar. De goalie was vreselijk goed (.951 sv%) tegen de Vegas Golden Knights. De verwachting is dat Khudobin opnieuw erg goed moet zijn om Dallas aan de Cup te helpen. In Tampa Bay treffen de Stars misschien wel een betere versie van de Knights. Aan de andere kant treffen de Bolts in Dallas een betere versie van de New York Islanders.
Het lukte geen van de teams om een echt overwicht te creëren in de eerste periode. De Lightning wilden zich af en toe fysiek laten gelden, maar zagen Joel Hanley over het hoofd. De blueliner is bepaald geen vaste waarde in de line-up van de Stars maar opende wel de score in de finale. Het brak de wedstrijd nog niet open. Tampa Bay kwam even later wel langszij, maar de treffer van Yanni Gourde was meer geluk dan wijsheid.
Dit geluk ontbeerden de Stars, die langzaam maar zeker het heft in handen namen. Op de powerplay kregen ze in de tweede periode goede kansen, maar Andrei Vasilevskiy stond z’n mannetje. De verdiende voorsprong zou er toch komen voor Dallas. Jamie Oleksiak ging achter zijn eigen rebound aan en verschalkte Vasilevskiy. Laat in de tweede periode sloegen de Stars nog eens toe. Joel Kiviranta liet zien dat ook de aanvallers konden scoren.
In de door Tampa Bay gedomineerde derde periode beperkten de Stars zich tot tegenhouden. Cooper haalde de werkloze Vasilevskiy al vroeg naar de kant, maar daardoor kon Jason Dickinson de eindstand op 4-1 bepalen.

DE HIGHLIGHTS

UP NEXT

TUSSENSTAND: Dallas leidt met 1-0
De Tampa Bay Lightning hebben kennisgemaakt met het spel dat Dallas zo graag speelt. Blueliners die graag mee opkomen en ook nog kunnen scoren. Eenmaal op voorsprong kunnen de Stars deze uitstekend verdedigen. Voor Game 2 (dinsdag 02.00 uur Nederlandse tijd) zal Jon Cooper zijn mannen dan ook op het hart drukken niet weer op achterstand te komen. Daarnaast zal de powerplay wat beter moeten functioneren. Deze was 0-for-3 in Game 1. Om de kansen op succes te vergroten, zullen de Lightning het Khudobin ook wat lastiger moeten maken. De in Kazachstan geboren goalie kreeg in de derde periode opnieuw de kans om uit te blinken. Rick Bowness zal ook van zijn team wat meer effectiviteit op de PP willen zien. Kansen waren er genoeg voor Dallas, maar deze werden niet verzilverd.

Cover photo: Getty Images

Hans Mulder
Hans Mulder
Dankzij de Braves en de Twins gegrepen door MLB. Wat later door een simpele videogame besmet met 't ijshockeyvirus en blij dat ik hier beide liefdes mag beschrijven.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen