Game of the Week: Patriots op bezoek bij de Seahawks

Om maar meteen met het slechte nieuws te beginnen: je moet wel even wakker blijven voor de Game of the Week! Als je na een avondje Redzone nog geen genoeg hebt gekregen van de NFL, staat er echter een heerlijk toetje op je te wachten. Zondagavond staat er namelijk een ouderwetse “Cam vs. Russell” op het programma. De New England Patriots gaan op bezoek bij de Seattle Seahawks. Beide teams maakten op hun manier indruk in de eerste week. Wie trekt die goede lijn echter door in deze matchup?

RUN HEAVY PATRIOTS

Dat er in New England wat ging veranderen met de komst van Cam Newton was wel duidelijk. Direct in week 1 bleek dat Josh McDaniels een nieuw game plan had opgetekend. De offense was zeer run heavy. Degene die het vaakst mocht rennen was, jawel, Cam Newton. De 31-jarige QB rende 15 keer met de bal en dat bleek niet bepaald zonder succes. Met 75 yards en 2 rushing TDs had hij namelijk een groot aandeel in de overwinning tegen de Dolphins. Opvallend was ook dat naast Cam alle vier de andere running backs gebruikt werden. Uiteindelijk koos New England voor twee keer zoveel running plays als passing plays in week 1 tegen Miami.


Tegen de Falcons werd de running defense van de Seahawks nauwelijks echt getest. Bij Atlanta ging namelijk alles door de lucht. Hoe de Seahawks defensie zich gaat houden tegen Newton en co wordt daarom zeer interessant om te zien.

WILSON VROEG IN VORM

Als je het hebt over een run heavy offense, kom je normaal gesproken al vrij snel uit bij de Seattle Seahawks. Gek genoeg kozen Pete Carroll en Brian Schottenheimer in week 1 voor een andere strategie. Russell Wilson gooide de bal veel vaker dan we van hem gewend zijn. Deze strategie bleek bijzonder effectief. Wilson was ronduit briljant tegen de Falcons. Hij noteerde 322 yards, 4TD’s en een QB rating van 143,1.


Waar Wilson in het verleden nog wel eens afhankelijk was van slechts een paar goede receivers heeft hij ineens mogelijkheden te over. Niet minder dan vijf spelers vingen de bal drie keer of meer van hun QB. Uitblinkers waren, niet geheel onverwacht, Tyler Lockett en vooral DK Metcalf. Laatstgenoemde ving de bal slechts vier keer, maar haalde bijna 24 yards per catch en scoorde een touchdown. De toevoeging van oudgediende Greg Olsen bleek ook meteen zeer waardevol. In offensief opzicht waren de Seahawks on fire en maakten ze misschien wel de meeste indruk van alle teams in de NFL.

PATRIOTS-D ALS VANOUDS

Er waren dus vrolijke gezichten in Seattle na week 1, maar de vraag is wat Wilson kan tegen een defense die wél komt opdagen. Atlanta heeft al jaren problemen met hun defensie en daar leek dit seizoen nog geen verandering in te komen. Patriots fans vroegen zich af hoe het hun defensie zou vergaan na alle opt-outs deze zomer. Tegen angstgegner Ryan Fitzpatrick had Bill Belichick zijn team in ieder geval goed voorbereid. Met name de pass-defense was indrukwekkend. Direct werden er weer drie interceptions genoteerd, waaronder eentje van wie anders dan Stephon Gilmore.


Juist daarom wordt deze match-up zo interessant. Gaan de Seahawks de bal weer veel proberen te gooien; wetende dat de Patriots juist dat heel goed kunnen verdedigen? Of kiezen ze toch de route over de grond met Chris Carson en Carlos Hyde? Waar de Seahawks flexibel kunnen zijn in de manier waarop ze hun offense inrichten, lijken de Patriots wat dat betreft een stuk beperkter. New England zal het van Cam en de running game moeten hebben. Julian Edelman was weer de enige wide receiver waar Newton echt wat mee kon. N’Keal Harry, waar nog steeds veel van wordt verwacht, viel weer wat tegen en werd niet vaak gezocht.

SEAHAWKS LICHT FAVORIET

Het thuisvoordeel zal tot een minimum beperkt zijn in Seattle aangezien fans niet worden toegelaten tijdens de eerste drie thuiswedstrijden. Toch lijken de Seahawks licht favoriet. De achilleshiel van de ploeg van Pete Carroll was vorig jaar de defense. Ondanks dat tegen de Falcons punten werden weggegeven, was wel degelijk te zien dat deze defense een stap heeft gemaakt. Jamal Adams had daar een groot aandeel in. Meteen in zijn eerste wedstrijd liet hij zien een difference maker te zijn voor de Seahawks. Waar tegen de Dolphins vaak de rode loper werd uitgelegd voor “Supercam”, zal dat tegen de Seahawks zeer zeker niet het geval zijn.
De Patriots defensie maakte indruk, maar is ook nog niet echt getest. Miami speelde zwak en heeft de Patriots nooit echt het vuur aan de schenen kunnen leggen. Als de o-line van Wilson, de zwakke plek van de Seattle offense, het een beetje vol weet te houden, is het een zekerheid dat Seattle punten scoort. Lukt het de Patriots wel om bij de QB te komen en scoort Gilmore weer een vroege interception, dan kan het wel eens een hele spannende pot gaan worden.
Voorspelling: Patriots 17 – 24 Seahawks

 
 


Lees hier hoe het beide ploegen verging in week 1.

Coverfoto: Kirby Lee / USA TODAY Sports

Ton de Vries
Ton de Vries
NFL fanaat mede door een periode van 5 jaar in Amerika. Charlotte (NC) voelt als mijn tweede thuis en de Carolina Panthers zijn uiteraard mijn favoriete team.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen