Stanley Cup Final: Bolts slaan Canadiens opnieuw van zich af

In januari begonnen 31 teams aan een ingekort seizoen waarvan niemand wist wat het zou brengen. Ruim een half jaar later zijn er nog twee over. Dat topfavoriet Tampa Bay Lightning opnieuw in de Stanley Cup Final staat, komt niet als een verrassing. Dat geldt wel voor de Montreal Canadiens. Zij hebben 24 keer de door Lord Stanley of Preston geschonken Cup gewonnen, maar voor het laatst in 1993. De komende dagen houden we je bij SportAmerika natuurlijk op de hoogte of de Bolts hun titel prolongeren of dat de Habs voor een jubileum.

De Montreal Canadiens deden veel dingen goed in Game 2. Ze hadden misschien ook wel verdiend die wedstrijd te winnen, maar Andrei Vasilevskiy was een belangrijke reden dat dit niet gebeurde. De Russische goalie etaleerde eens te meer zijn bloedvorm en was de bekende luis in de pels van de Habs. In de slotseconden van de tweede periode zaten diezelfde Habs al met de gedachten in de kleedkamer en daar profiteerde Blake Coleman van. Het was een zeldzaam foutje van de Canadiens in dat duel, maar net één te veel.

Met Dominique Ducharme terug aan het roer verplaatst het circus zich naar Montreal. Waar de Lightning op een grote schare fans kon rekenen, daar moeten de Canadiens het thuis met 3.500 supporters doen. Meer staat de provincie Quebec nog niet toe. Voor de spelers is dit een domper. Zij kunnen alle steun goed gebruiken tegen deze ijzersterke tegenstander. Ducharme zal in Game 3 een soortgelijk plan als in Game 2 hanteren, maar dit keer zullen zijn aanvallers toch echt met een goed antwoord op het sublieme spel van Vasilevskiy moeten komen.

DE HEADLINES

Het geloof was er bij de fans in Montreal, maar dit kreeg al heel snel een flinke deuk. Van heel ver schoot Jan Rutta de puck voorbij alles en iedereen, dus ook voorbij Carey Price. De Canadiens kregen zichzelf niet onder controle. Ze liepen tegen een straf aan en vanaf de blauwe lijn ramde Victor Hedman de 0-2 binnen. Er waren nog geen vier minuten gespeeld. De Canadiens probeerden zich te herpakken en kregen daarbij hulp van Phillip Danault. Zijn goal gaf de fans én de spelers weer nieuwe energie.

Met slechts één goal achterstand was alles nog mogelijk toen de teams aan de tweede periode begonnen. Helaas voor de thuisploeg gingen ze opnieuw snel de fout in en Nikita Kucherov liet niet na dit af te straffen. Net als in de eerste periode zouden de Bolts twee keer toeslaan in de eerste vier minuten. Dit keer heette de beul Tyler Johnson: 1-4. Weer werd er een beroep gedaan op de mentale weerbaarheid van de Habs. Ze kregen hulp uit onverwachte hoek, want in de slotminuten klopte Nick Suzuki Vasilevskiy met een schot dat toch zeker houdbaar leek.

Het goede nieuws was, dat de Canadiens aan het begin van de derde periode bij de pinken waren. Ze slaagden er alleen niet in om Tampa Bay en Vasilevskiy in de war te brengen. De titelverdediger bleef fier overeind en zag Tyler Johnson in de slotfase zelfs de score naar 5-2 tillen. Corey Perry kwam heel snel met een antwoord, maar nooit raakten de Bolts in paniek. In een poging de wedstrijd nog spannend te maken, werd Price van het ijs gehaald. Dit werkte averechts, want met een empty-netter had Blake Coleman het laatste woord.

DE HIGHLIGHTS

UP NEXT

Tussenstand in de serie: Tampa Bay leidt met 3-0

Carey Price en de Montreal Canadiens hebben één dag langer om te herstellen van deze klap. In de nacht van maandag op dinsdag (02.00 uur Nederlandse tijd) staat Game 4 pas op het programma. Ducharme zal die tijd ook hard nodig hebben om puin te ruimen. Vaak hoor je dat wedstrijden op details worden beslist, maar in deze Stanley Cup Final gaat het verder dan dat. Te vaak krijgen de Bolts hun kansen op een presenteerblaadje aangereikt. Kucherov en consorten zijn vervolgens niet te beroerd om daar gebruik van te maken. Met een goal en een assist was de Rus ook in dit duel weer belangrijk voor zijn ploeg. Montreal moet een manier zien te vinden om deze serie weer terug naar Florida te krijgen, maar tegen deze Lightning zal het een hele toer worden om een Game 5 af te dwingen.

Cover photo: Getty Images

Hans Mulder
Hans Mulder
Dankzij de Braves en de Twins gegrepen door MLB. Wat later door een simpele videogame besmet met 't ijshockeyvirus en blij dat ik hier beide liefdes mag beschrijven.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen