Dutch Watch: red hot Ozzie, belangrijke saves voor Jansen

We moeten deze week een nieuwe intro verzinnen, want Jonathan Schoop hield zich deze week voor de verandering eens in. De harde klappen moesten deze week dus van anderen komen en onder meer Andrelton Simmons gaf gehoor aan die oproep. Daarnaast was Xander Bogaerts een plaag voor de Yankees, was Albies magistraal tegen de Mets en is er goed nieuws over Didi Gregorius. Deze spelers, maar ook de andere internationals, komen allemaal aan bod in deze Dutch Watch.

SEIZOENSSTATS: 302 AB, .265/.329/.523, .853 OPS, 50 R, 57 RBI, 23 2B, 15 HR, 12 SB, 120 OPS+

In hun jacht op een vierde divisietitel lukt het de Braves nog maar niet om in de buurt van de New York Mets te geraken. Ze winnen wel, maar niet vaak genoeg. Deze week kregen ze in een rechtstreeks duel met de Mets een kans om iets van hun achterstand goed te maken. Voor het zover was, moesten Ozzie Albies en consorten eerst nog even langs Cincinnati voor vier wedstrijden tegen de Reds. Onze landgenoot is de laatste weken aardig bezig en dat is de volgers in de VS ook niet ontgaan. Albies krijgt veel stemmen voor de All-Star Game en mag dus voorzichtig dromen van een trip naar Denver.

Met twee strikeouts in zijn eerste at-bats begon het voor Ozzie Albies niet groots in het Great American Ballpark van de Reds. Zijn vierde slagbeurt werd wel een succes. Albies sloeg zijn twaalfde homerun van dit seizoen. Hij verkleinde daarmee de achterstand tot 4-2, maar de Reds hielden stand en wonnen ’t eerste duel met 5-3. Albies liet zijn 1-for-5 volgen door een 2-for-4 in de tweede ontmoeting. Na een single in de vierde inning kwam de tweedehonkman in de zevende door met zijn 22e double van dit seizoen. RBIs of runs leverde dit niet op, maar de Braves wonnen wel: 3-2.

In de derde van vier wedstrijden scoorde Albies wel een run. De enige namens Atlanta deze dag. Via vier wijd kwam hij op de honken terecht en in de achtste inning resulteerde dit in een run. Aangezien Cincinnati er vier scoorde, pakten zij de winst. Het was voor de Braves een lang weekend in Cincy, want zondag werd deze serie afgesloten met een vierde wedstrijd. Opnieuw moest Albies lang wachten voor hij op de honken kwam. Met zijn 23e tweehonkslag van deze jaargang zette hij, met één uit, de Reds onder druk, maar gescoord werd er niet door hem. Gewonnen werd er wel. Met 4-0.

ONGEËVENAARD

In de belangrijke serie tegen de Mets onderstreepte Ozzie Albies deze week nog maar eens waarom hij een belangrijke kandidaat voor de ASG is. Dinsdag timmerde hij al een 3-run homerun weg in de eerste wedstrijd. Daarmee nam hij de gehele productie van de Braves voor zijn rekening, maar genoeg voor de overwinning was het niet. De Mets gingen met een 4-3 zege lopen. Een dag later schoot onze kleine infielder uit zijn slof. Als nooit tevoren!

De aanval van de Braves heeft het bij tijd en wijle moeilijk dit jaar, maar daar was woensdag helemaal niets van te merken. Ze trakteerden de koploper in de NL East op een 20-2 nederlaag. Het is een understatement van jewelste om te zeggen dat Albies deze avond goed bezig was. De cijfers spreken voor zich. Hij was 5-for-6, sloeg niet minder dan 7 runs over de thuisplaat, knalde er twee homeruns uit en kwam in de eerste en vierde inning ook nog door met een RBI-single. Albies stond na deze masterclass op vijftien homeruns, een totaal van 56 RBIs en hij tilde zijn slaggemiddelde naar .265. Met zijn aantal RBIs nadert Ozzie Albies de top in de majors.

Een homerun zat er in de rubber game niet in. Een RBI wel en tegen Jacob deGrom is dat al een prestatie op zich. Zijn single in de eerste inning bracht de stand op 1-1. Een homerun van Austin Riley in diezelfde inning leek lang het verschil te maken, maar de Mets kwamen in de late innings terug tot 3-3. Dankzij Freddie Freeman mochten de Braves toch aan het feest. Albies was 1-for-4 in deze met 4-3 gewonnen wedstrijd en zag zijn slaggemiddelde op .265 uitkomen na deze drie belangrijke wedstrijden.

SEIZOENSSTATS: 289 AB, .329/.391/.550, .941 OPS, 50 R, 48 RBI, 25 2B, 13 HR, 5 SB, 151 OPS+

Vorig weekend was het weer tijd voor de klassieker in de majors. Twee gezworen rivalen die op Fenway Park tegenover elkaar stonden. Xander Bogaerts en zijn Boston Red Sox ontvingen de aartsrivaal uit de Bronx. Aan zijn prestaties te zien, had de kortestop zin in deze tweestrijd, want Bogaerts ging aardig tekeer met zijn slaghout. Na de serie tegen de Yankees stonden wedstrijden tegen de Kansas City Royals op het menu. Minder beladen, maar in de strijd om de eerste plek in de divisie minstens zo belangrijk. Wat voor Albies geldt, gaat natuurlijk ook op voor Xander Bogaerts. Hij weet dat hij mag starten in de Midsummer Classic.

De BoSox hadden in juni al drie keer van de Yankees gewonnen, dus ze kenden het gevoel. Met 5 hits en 3 RBIs liet Xander Bogaerts zich in die serie al gelden en dat smaakte natuurlijk naar meer. De kortestop opende de serie vorige week vrijdag prima met een RBI-double in de eerste inning. Bogaerts zette de toon en sloeg 2 runs over de thuisplaat. Hij zou zelf even later de derde run binnenbrengen. Boston won die ontmoeting met 5-3 en zette de zegereeks voort met een 4-2 overwinning op zaterdag. Met 3-for-3 deed het slaggemiddelde van Bogaerts uitstekende zaken, maar in de zevende inning was een sac fly zijn belangrijkste klap. Hij noteerde daarmee zijn 46e RBI van dit seizoen.

KEEP THE STREAK ALIVE!

De kortestop sloot dit drieluik af met 2 hits in 4 AB’s. Opnieuw scoorde hij zelf 2 runs en kwam Bogaerts door met zijn 23e tweehonkslag. Hij droeg daarmee bij aan een eclatante 9-2 overwinning. Niet alleen wonnen de Red Sox voor de zesde keer op rij van de rivaal, maar ze houden de Yankees in de divisie daarmee ook op grote achterstand.

Xander Bogaerts nam een bescheiden 3-game hitting streak mee uit de serie tegen de Yankees. Deze reeks kreeg een vervolg tegen de Royals. Bij een 5-2 achterstand in de eerste wedstrijd kwam Bogaerts in de vierde inning door met zijn 24e double. Een homerun van Hunter Renfroe maakte er 5-4 van en diezelfde Renfroe was later verantwoordelijke voor de winnende klap in deze wedstrijd: 6-5. Ook de tweede wedstrijd was spannender dan verwacht. De dolende Royals gaven opnieuw goed partij, maar mede dankzij een RBI-single van Xander Bogaerts in de eerste inning ging de winst opnieuw naar Boston: 7-6.

Zijn hitting streak stond inmiddels op vijf wedstrijden en woensdag voegde Bogaerts daar een zesde aan toe. De kortestop had al een single achter zijn naam toen hij in de vijfde inning doorkwam met een RBI-single. Alex Verdugo kon scoren en daarmee de stand naar 4-1 tillen. Boston had nu wat minder moeite met de Royals (6-2) en dat bleek een voorbode op wat donderdag zou komen.

Met Bogaerts als aangewezen slagman, bliezen de Red Sox hun opponent met 15-2 van het veld. Zijn 25e tweehonkslag resulteerde in een run in de zesde inning. Bogaerts zorgde daarmee voor een dozijn aan runs. Zijn hitting streak stond na dit duel op zeven wedstrijden en met een .329 batting average reist Bogaerts af naar Oakland voor een serie tegen de A’s.  

SEIZOENSSTATS: 118 AB, .229/.266/.364, .630 OPS, 10 R, 22 RBI, 4 2B, 4 HR, 74 OPS+

Eindelijk kunnen we wat goed nieuws brengen over Didi Gregorius. Helaas voor de geboren Amsterdammer is zijn blessure niet geheel verdwenen, maar hij klopt weer op de deur van de hoofdmacht. Afgelopen week dook hij op in de minors en leek het met zijn ritme wel snor te zitten. Voor Lehigh Valley bereikte Gregorius vorige week drie keer de honken. Aan slag was hij 2-for-2 en hij dwong tevens vier wijd af.

SEIZOENSSTATS: 32.2 IP, 0-2 (20 SV), 1.38 ERA, 0.949 WHIP, 2.34 FIP, 8 R, 5 ER, 20 BB, 37 K, 275 ERA+

Bij de LA Dodgers was het afgelopen week een kwestie van wonden likken. Ze kregen een sweep aan de broek van de Padres, maar daar konden ze niet te lang bij stilstaan. Deze week volgde namelijk een serie tegen de San Francisco Giants, de verrassende koploper in de NL West. Voor Kenley Jansen en zijn ploeggenoten een prachtige kans om de regie in deze divisie weer naar zich toe te trekken. Ondertussen zat ook de closer niet stil. Hij mocht deze week flink aan de bak

Na zijn 18e save, die hij op 20 juni mocht bijschrijven, werd het even stil rond Kenley Jansen. Zijn ploeg ging de bietenbrug op tegen San Diego en voor hem was geen rol weggelegd in die serie. Ook in de eerste wedstrijd tegen de Cubs, die met 4-0 verloren ging, kon Jansen blijven zitten. In de tweede wedstrijd tegen Chicago mocht Jansen eindelijk weer opdraven. Met een 6-2 voorsprong op zak zat een save er niet in, maar Jansen mocht even wat ritme opdoen. Niet onbelangrijk met de serie tegen de Giants op komst. De closer stond één hit toe, maar had slechts 11 pitches nodig voor de drie benodigde nullen.

BELANGRIJKE SAVES

Tegen de Giants werd er inderdaad meer gevraagd van Kenley Jansen. Ze begonnen aan dit tweeluik met een 3-game winning streak en het was aan Jansen om er een vierde aan toe te voegen. Manager Dave Roberts bracht hem maandag in bij een 3-2 voorsprong en net als tegen de Cubs moest Jansen één hit toestaan. Zijn dadendrang om het tweede honk te bereiken, kostte Mike Tauchman echter de kop en leverde onze landgenoot een out op. Jansen zag daarna nog twee batters, had weer 11 pitches nodig en stelde de 3-2 zege veilig. En daarmee zijn 19e save.

Hoewel het verleden heeft uitgewezen dat Jansen niet op zijn allerbest is als hij twee dagen op rij moet spelen, stuurde Roberts hem dinsdag toch weer, met een 3-1 voorsprong dit keer, de heuvel op in de tweede wedstrijd. Na zes pitches stonden er twee mensen op de honken. Alex Dickerson werd door Jansen geraakt en Buster Posey kreeg vier wijd. De closer herpakte zich snel en zette twee van de volgende drie batters weg met drie slag. Daar tussenin zat nog een pop out naar de kortestop. Jansen had zijn twintigste save te pakken en nestelt zich daarmee weer in de top van de majors. In de NL doet alleen Mark Melancon het met 25 saves beter. Ook met zijn 1.38 ERA mag Jansen gerust thuiskomen.

SEIZOENSSTATS: 218 AB, .220/.388/.289, .617 OPS, 32 R, 18 RBI, 10 2B, 1 HR, 9 SB, 79 OPS+

De San Diego Padres zullen zich soms wanhopig afvragen wat ze nog meer moeten doen om aan kop van de divisie te komen. Daarvoor zullen ze nóg meer moeten winnen dan ze nu al doen. Vorige week noteerden de Friars een indrukwekkende 8-game winning streak, maar nog altijd hebben ze de Giants en de Dodgers niet te pakken. Helaas speelt Jurickson Profar maar een marginale rol in al dit geweld. De veelzijdige international speelt nauwelijks nog complete wedstrijden en moet het vaak doen met slechts één AB.

In de serie thuiswedstrijden tegen de Arizona Diamondbacks verscheen Jurickson Profar zes keer in het slagperk en kreeg hij 5 AB’achter zijn naam. Drie daarvan noteerde hij in de tweede van drie wedstrijden. Profar mocht dit duel starten en tevens afmaken. Middels vier wijd kwam hij in de zevende inning op de honken terecht, maar tot iets van een resultaat leidde dit niet. Zijn Padres verloren de wedstrijd kansloos met 10-1. In de zevende inning van de derde ontmoeting kwam Profar door met een single. Deze klap leverde uiteindelijk wel een run op en die bleek niet onbelangrijk. San Diego won, voor de tweede keer in deze serie, van de D-backs: 5-4. Voor Jurickson Profar was het zijn enige hit in 5 at-bats.

WEER EEN STARTER

Tegen de Cincinnati Reds dook de naam van Profar opeens weer op in de starting line-up. Dat gebeurde dinsdag nog niet in de eerste wedstrijd, toen hij als pinch-hitter zijn opwachting maakte in de achtste inning en een double afleverde. De Friars wonnen voor de tiende keer in elf wedstrijden. Opnieuw stond er na afloop 5-4 op het scorebord. Een regenachtige woensdag zorgde ervoor dat de tweede wedstrijd na zes innings werd afgeblazen. Profar mocht starten op het eerste honk, maar was 0-for-2 met een walk. Wel wist zijn ploeg deze wedstrijd met 7-5 uit het vuur te slepen.

Een sweep zat er voor de Padres niet in. De Reds waren donderdag met 5-4 te sterk, maar Profar liet wel weer van zich horen. Onze landgenoot was goed voor twee doubles, waarmee hij zijn totaal dit seizoen op 10 bracht. Met name de klap in de vijfde inning was belangrijk. Met twee honken bezet, zette Profar zijn ploeg op het scorebord. In de achtste inning nam San Diego zelfs een voorsprong, maar de thuisploeg sloeg in de negende hard terug. Helaas speelde Profar hier een negatieve rol. Aan slag tilde hij z’n gemiddelde weer naar .220. Of dit voldoende is voor meer speeltijd zullen de komende dagen in Philadelphia gaan uitwijzen.

SEIZOENSSTATS: 296 AB, .277/.325/.476, .801 OPS, 38 R, 45 RBI, 12 2B, 15 HR, 121 OPS+

Het kon de laatste weken niet op voor Jonathan Schoop. De infielder van de Detroit Tigers had zich de Midas Touch toegeëigend en joeg de ene na de andere bal de tribunes in. Als vanzelfsprekend volgt er dan ook een mindere periode en die brak afgelopen week even aan. Schoop leek weer terug te keren op aarde, maar ook zonder diens homeruns wisten de Tigers wat leuke resultaten te boeken. De fans zijn de slechte start van Schoop nog niet vergeten. Op de lijstjes voor de ASG komt zijn naam namelijk niet voor.

Met drie homeruns in zijn laatste vier wedstrijden en 6 RBIs in z’n laatste twee begon Jonathan Schoop vorige week donderdag aan de serie tegen Houston. Zijn zelfvertrouwen liep die avond echter wel een deuk op, want met 0-for-5 en een 12-3 nederlaag was het geen avond om lang bij stil te staan. Na een verregende vrijdag volgde een doubleheader op zaterdag.

Het eerste deel werd, ondanks de 0-for-3 van Schoop, door de Tigers gewonnen. De international moest het nu al twee wedstrijden zonder RBI doen, maar daar bracht hij in deel 2 van de doubleheader verandering in. Dankzij zijn RBI-single kwam Detroit op een 2-0 voorsprong in de vijfde inning, maar de Astros sloegen hard terug in de zesde en wonnen met 3-2. De afsluitende vierde wedstrijd was eveneens spannend. Pas na tien innings viel de beslissing uit in het voordeel van Detroit: 2-1. Schoop was 0-for-5 deze dag.

SLECHT BEGIN, MAAR GEEN HALF WERK

De eerste wedstrijd tegen de Astros verliep niet best, maar dit kan zeker ook gezegd worden van het eerste duel met de Indians. Schoop kwam nog wel tot een hit in zijn vier at-bats, maar zijn ploeg ging hard met 13-5 onderuit. Er volgde daarna op woensdag wederom een doubleheader en daarin liet de infielder zich weer eens van zijn beste kan zien. Met name in ’t eerste deel was Schoop productief. Detroit won met 9-4 en Jonathan Schoop sloeg daarvan 3 runs binnen. Met een sac fly zette hij zijn ploeg in de vierde inning op een 4-3 voorsprong en in de zevende bepaalde Schoop met een single de eindstand op 9-4. Zijn hit leverde 2 runs en de 9-4 overwinning op.

De series finale, tevens het tweede deel van de doubleheader, ging ook naar Detroit. Jonathan Schoop was 2-for-4 in deze wedstrijd, tilde daarmee zijn slaggemiddelde naar .277 en had opnieuw het laatste woord. Zijn RBI-single in de zevende hielp dit keer Derek Hill over de thuisplaat. Dit bleek de laatste run in wat een 7-1 zege voor de Tigers werd. De ploeg heeft zich inmiddels opgewerkt naar de derde plaats in de divisie. Kansas City zit momenteel in de hoek van de bekende klappen en heeft de rode lantaarn in handen.

SEIZOENSSTATS: 208 AB, .245/.314/.332, .646 OPS, 26 R, 17 RBI, 9 2B, 3 HR, 83 OPS+

Het werd de Minnesota Twins deze week niet gemakkelijk gemaakt. De werkgever van Andrelton Simmons trof de tweede beste teams in de AL Central. Eerst wachtte in eigen huis een serie tegen de Cleveland Indians en vervolgens zetten de Twins koers naar Chicago voor een aantal duels met de leidende Chicago White Sox. Voor Simmons was het zaak om weer iets terug te vinden van de vorm die hij de eerste weken etaleerde. Tegen de Indians lukte hem dit bij vlagen heel aardig.

Met 0-for-3 en een 4-1 nederlaag begon de serie tegen Cleveland niet om over naar huis te schrijven voor Simmons. Veel beter verging het Simba en zijn ploeg in de tweede wedstrijd. De kortestop was 2-for-3, maar middels een fielder’s choice kwam hij wel drie keer op de honken. Achter hem in de line-up hadden de slagmensen er zin in, want in elk van die gevallen scoorde Simmons een run. Zijn ploeg kon die in deze close wedstrijd goed gebruiken. Ondanks een 3-0 achterstand wonnen de Twins met 8-7.

SIMBA SWINGT

Ook in de derde wedstrijd liet Simmons van zich horen. Dat deed hij ook al vroeg in de wedstrijd. Met Miguel Sano op de honken sloeg Simba in tweede inning zijn derde homerun van het jaar en zijn eerste sinds 16 mei. Op dat moment betekende het een 3-0 voorsprong voor de Twins en die voorsprong kwam eigenlijk geen moment in gevaar. Voor de tweede dag op rij werden de Indians geklopt: 8-2. Simmons was 1-for-2 aan slag met ook nog een walk. De kortestop zag daardoor zijn slaggemiddelde stijgen naar .246.

De goede prestaties tegen Cleveland kregen geen vervolg in Chicago. Dinsdag hadden de White Sox nog de nodige moeite met de Twins, maar trokken ze wel met 7-6 aan het langste eind. In de zesde inning kwam Simmons nog wel door met een single, maar daar bleef het bij. Zijn 1-for-3 liet hij woensdag volgen door een 0-for-2. Na zes innings zat de werkdag er voor de kortestop op. De Twins keken toen al tegen een gigantische achterstand aan en verloren uiteindelijk met 13-3.

Donderdag mocht Simmons de volledige negen innings blijven staan. Opnieuw waren zijn Twins niet opgewassen tegen de sterkere White Sox, maar met een RBI-double en een run in de vijfde inning beten de bezoekers toch even van zich af. Het was voor Simba zijn negende tweehonkslag dit seizoen en pas zijn 17e RBI. Chicago maakte het verschil overigens in de zesde en zevende inning op weg naar een 8-5 zege. Door zijn 1-for-4 bleef het slaggemiddelde van Simmons op .245 staan.

Coverfoto: Todd Kirkland/Getty Images

Hans Mulder
Hans Mulder
Dankzij de Braves en de Twins gegrepen door MLB. Wat later door een simpele videogame besmet met 't ijshockeyvirus en blij dat ik hier beide liefdes mag beschrijven.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen