Suns na 28 jaar weer naar NBA Finals, Bucks hebben nog één zege nodig

De Conference SemiFinals zijn gespeeld. De conference finals zijn begonnen. Het is tijd om de plekken voor de 2021 NBA Finals te gaan verdelen. In dit artikel een samenvatting van game 5 en 6.

WESTERN CONFERENCE

GAME 6 | #2 PHOENIX SUNS – #4 LOS ANGELES CLIPPERS: 130-103

De Phoenix Suns hebben zich voor het eerst sinds 1993 geplaatst voor de NBA Finals. Onder leiding van sterspeler Chris Paul kroonden de Suns zich in Game 6 tegen de Los Angeles Clippers tot kampioen van de Western Conference.

Met nog één zege verwijderd van zijn eerste Finals ooit, was het voor Chris Paul een speciale wedstrijd. Tegen de ploeg waar hij jarenlang speelde begon hij rustig in het eerste kwart, met uiteindelijk slechts tien punten en vier assists in de eerste helft. Gelukkig voor hem waren Jae Crowder en Devin Booker beiden goed op schot, met 16 en 14 punten in de eerste helft. Bij de Clippers scoorden Marcus Morris, Patrick Beverley, DeMarcus Cousins en Reggie Jackson allemaal meer dan tien punten, maar bleef sterspeler Paul George achter met maar zes punten. Met een voorsprong van negen punten gingen de Suns uiteindelijk de rust in.

Het verhaal van de tweede helft is heel makkelijk samen te vatten: Chris Paul. De 36-jarige veteraan nam ‘zijn’ Phoenix Suns op de schouders, met maar liefst 31 punten in de tweede helft. 19 daarvan kwamen in het vierde kwart. Dat deed hij tegen een schotpercentage van maar liefst 75 procent en al zijn vijf driepuntschoten waren raak. Paul eindigde uiteindelijk met 41 punten, 8 rebounds en 3 steals.

De explosie van Paul was uiteindelijk het begin van een ruime zege van Phoenix. De voorsprong van negen punten bij rust werd al gauw uitgebouwd naar een maximale voorsprong van 28 punten.

De uitschakeling kwam bij de Los Angeles Clippers hard aan. Zonder de geblesseerde Kawhi Leonard was het al een zeer lastige opgave, maar ook ondanks de zeer sterk spelende Paul George en Reggie Jackson kwamen de Clippers toch te kort. Vooral bij Patrick Beverley en DeMarcus Cousins kwamen de uitschakeling hard aan en, misschien niet al te verrassend, lieten ze zich te ver meeslepen in de wedstrijd.

Beverley duwde Paul met tweede handen in zijn rug naar de grond en Cousins ’trakteerde’ Paul op wat niet zo nette woorden. Het kwam Beverley te staan op een ejection.

EASTERN CONFERENCE

GAME 5 | #3 MILWAUKEE BUCKS – #5 ATLANTA HAWKS: 123-112

De Milwaukee Bucks zijn zelf nog maar één zege verwijderd van plaatsing voor de NBA Finals. In Game 5 begon de ploeg ijzersterk in het eerste kwart en zou de voorsprong niet meer uit handen geven. Bij afwezigheid van sterspeler Giannis Antetokounmpo, waren het de drie andere sterren van Milwaukee die de ploeg op sleeptouw namen.

Milwaukee begon sterk met een 22-7 run in het eerste kwart. Deze voorsprong werd zelfs nog uitgebouwd naar 20 punten, mede dankzij 12 en 11 punten van Brook Lopez en Jrue Holiday. Atlanta knokte zich terug in de wedstrijd en snoepte aan het einde van het eerste kwart zes punten van de achterstand af. In het tweede kwart ging Atlanta goed door en kwam het zelfs nog terug tot acht punten. Scores van Holiday, P.J. Tucker en Khris Middleton bracht Milwaukee echter weer een voorsprong van 14 punten, vlak voor de rust.

Milwaukee ging na rust verder met orde op zaken stellen. Bigs Brook Lopez en Bobby Portis Jr. waren samen met Holiday en Middleton de motor achter de sterke tweede helft van Milwaukee. Lopez eindigde met 33 punten, 7 rebounds en 4 blocks. Portis voegde daar 22 punten, 8 rebounds en 3 steals aan toe. Holiday was daarnaast goed voor 25 punten, 6 rebounds en 13 assists en Middleton droeg met 26 punten, 13 rebounds en 8 assists ook zijn steentje bij.

Zonder Trae Young bij de Hawks was het Bogdan Bogdanovic die de topscorer was met 28 punten. Ook Danilo Gallinari (19), Lou Williams (17) en John Collins (19) scoorden in de dubbele cijfers. Game 6 van deze series is in de nacht van zaterdag op zondag, om 02:30 uur Nederlandse tijd.

Thijs Verkuil
De dag dat Kobe Bryant zijn laatste wedstrijd speelde, was voor mij het begin dat ik basketbal ben gaan volgen. Vanaf 2016 fan van de Brooklyn Nets. Eerst als grap om het slechtste team in de NBA te supporten, maar dat werd al gauw fanatiek en kijk sinds 2017 eigenlijk alle wedstrijden live.