San Jose Sharks zijn helemaal klaar met Evander Kane

De dag waarvan je wist dat ‘ie ging komen. Het huwelijk tussen de San Jose Sharks en Evander Kane is op de klippen gelopen nadat de club hem zaterdagavond op unconditional waivers plaatste. Kort door de bocht gezegd, is Kane op staande voet ontslagen door de Sharks. Of het inderdaad daar op uit gaat draaien, hangt nog van de NHLPA af. Over het hoe, wat, waarom en waardoor praat Sport Amerika je even bij.

PROBLEMEN STAPELEN ZICH OP

Evander Kane. Een naam die we heel vaak hebben genoemd de laatste maanden, maar die geen seconde speelde in de NHL. De man kwam dan ook niet of nauwelijks positief in het nieuws. In de zomer van 2020 stelde hij racisme in de sport aan de kaak. Er werd door de NHL wel iets aan gedaan, maar in de ogen van Kane nog lang niet genoeg. Een prijzenswaardige instelling van de aanvaller, maar helaas verbleekte dit bij de problemen die hij zich vervolgens op de hals haalde.

Ondanks een jaarsalaris van $ 7 miljoen presteerde Kane het om failliet te gaan. Vervolgens kwamen zijn gokproblemen aan het licht en zou hij zelfs op wedstrijden van de Sharks hebben gegokt. Daar fietsten de problemen met zijn (ex-) vrouw nog tussendoor. Evander Kane zou losse handjes hebben. Zou, want bewezen werd er niks.

Zijn reputatie was echter al naar de vaantjes en zijn ploeggenoten wilden hem niet terug. Dit gaven ze deze zomer al aan bij de general manager. Doug Wilson zat er flink mee in zijn maag, maar dit probleem loste Kane zelf op. Hij leverde een vals vaccinatiebewijs in en werd voor 21 wedstrijden geschorst. Wilson, inmiddels ziek thuis, en de Sharks kregen daardoor meer tijd om dit probleem op te lossen.

LASTIGE ZOEKTOCHT NAAR OPLOSSING

Een echte oplossing bleef uit. Een buy-out behoort tijdens het seizoen niet tot de mogelijkheden. Met een contract dat nog een paar jaar loopt gekoppeld aan het salaris van Kane zou dit ook wel een duur grapje worden. Evander Kane in genade aannemen was ook geen optie. Daarvoor was er al te veel voorgevallen. Een trade? Welk team neemt een bewezen rotte appel over voor zo’n salaris? De Sharks wilden graag meewerken, boden zelfs aan 50% van het salaris voor hun rekening nemen, maar een handelspartner bleef uit. Dan maar naar de San Jose Barracuda in de AHL.

Daar ging het aanvankelijk helemaal zo slecht niet. Met 2 goals en 6 assists liet de winger zich van zijn beste kant zien. Voor eventjes dan. Weer ging hij de fout in met Covid-19. Het ene gerucht zegt dat Kane op het ijs stond ondanks een positieve test, een ander gerucht spreekt over trip naar Vancouver terwijl hij positief had getest. Met enige zekerheid kunnen we wel stellen dat Kane op dat gebied wederom zijn boekje te buiten is gegaan.

SHARKS ZIEN UITWEG

Voor de San Jose Sharks was dit de druppel. Of misschien wel het moment waar ze al maanden op wachtten. Evander Kane werd zaterdag op waivers gezet, waarbij de Sharks niet de intentie hebben verder te gaan met de speler en deze willen ontslaan. In het, voor de club, beste geval levert dit de Sharks ruim $ 20 miljoen aan cap space op de komende jaren.

Ook voor dit seizoen vervalt het riante salaris, waardoor het management financieel opeens veel meer mogelijkheden krijgt. Het langer vastleggen van forward Tomas Hertl zal zeker prioriteit hebben. Of dit ook daadwerkelijk zo eenvoudig gaat, valt te betwijfelen. De spelersvakbond (NHLPA) gaat zich er ook nog mee bemoeien en zal in deze kwestie de kant van Evander Kane kiezen. De NHL heeft al laten weten volledig achter de club te staan. Op het moment van schrijven is nog onduidelijk hoe dit gaat aflopen, maar een terugkeer in Teal zit er voor Kane niet in. Zoveel is wel duidelijk.

TOPSCHUTTER

Door alle problemen die Evander Kane privé heeft, zouden we bijna vergeten hoe goed hij als ijshockeyer is. Vorig seizoen was de sterke aanvaller met 22 goals topscorer van de matige San Jose Sharks. Het was het zesde jaar op rij dat hij minimaal 20 keer het net liet bollen. Als rookie eindigde Kane in 2009-2010 als negende in de verkiezing voor Rookie of the Year. Hij kwam in 2017 als 26-jarige naar San Jose. Hij had toen al een verleden als enfant terrible in Buffalo en Winnipeg. Bij de Sharks liep hij aanvankelijk in de pas en presteerde daarbij ook nog eens uitstekend.

Heel vreemd was het dan ook niet dat Doug Wilson hem tot medio 2025 vastlegde en de forward daarvoor veel geld betaalde. Na het vertrek van veteranen als Joe Pavelski en Joe Thornton pakte de gok verkeerd uit en keerde bad guy Kane terug. Deze zaak zal ongetwijfeld nog een vervolg krijgen. Of dit ook geldt voor de NHL-loopbaan van Evander Kane zal de toekomst leren. Het begenadigd talent leert maar niet van zijn fouten. Als de Sharks hun zin krijgen en Kane dus straks free agent is, zullen clubs in nood toch ook naar zijn statistieken kijken. Met 264 goals en 506 punten in 769 wedstrijden zijn die bepaald niet slecht.

Cover photo: Jeff Chiu/Associated Press

Hans Mulder
Hans Mulder
Dankzij de Braves en de Twins gegrepen door de MLB. Wat later door een simpele videogame besmet met 't ijshockeyvirus en blij dat ik hier beide liefdes mag beschrijven.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen