NBA mid-season awards: teleurstellingen en verrassingen

Nu we ongeveer op de helft van het NBA seizoen zijn is het tijd voor de SportAmerika NBA mid season awards. Wie is de beste speler, rookie en verdediger en welk team is het beste en heeft het meest verrast?

Offense wins games, defense wins championships. Een bekende uitspraak binnen de NBA. Wie is de beste verdediger?

Thijs Verkuil: Draymond Green. Zo simpel is het. Het is een wereld van verschil als Green wel of niet speelt, want die gast is zo ontzettend slim. Hij heeft niet de meeste steals of blocks, maar is echt het defensieve skelet van de Warriors. Door zijn bijdrage, krijgen spelers als Gary Payton II, Juan Toscano-Anderson en Otto Porter Jr. ook de kans om extra fel te verdedigen, omdat Green het 9 van de 10 keer nog kan oplossen. Toch moeten er aantal spelers nog genoemd worden, omdat zij de aandacht ook verdienen. Dus bij deze: Ruby Gobert, Jaren Jackson Jr. en D’Angelo Russell, die als een soort safety de defensie regelt bij de Minnesota Timberwolves.

Lars Leeftink: Rudy Gobert is hier bijna een automatische keuze, maar ik ga voor Myles Turner. Turner staat met 2.8 blocks per duel ruim bovenaan (Gobert heeft er 2.3), maar is qua rebounding weer in het voordeel. Deze twee heren gaan normaal gesproken uitmaken wie de prijs wint, alhoewel Robert Williams, Gary Trent Jr en Draymond Green hier ook een shoutout verdienen.

Ruben de Regt: Het heeft er met name mee te maken dat hij een rookie is, maar ook voor deze award heb ik Evan Mobley. Zijn er spelers op dit moment die beter verdedigen? Ja. Zijn dat rookies? Nee. De reden dat hij mijn rookie of the year is heeft met name met verdedigen te maken ook. 

Niels van der Veen: Draymond Green. Deze man is zo goed in het herkennen van patronen dat hij overal op voorbereid is. Hij is alles wat de Warriors verdedigend bij elkaar houd. Doordat hij dat doet en overal is, kunnen andere spelers agressiever verdedigen. Mocht dat mis gaan staat Green in veel gevallen de rommel op te ruimen.


Hoe langer je in de NBA speelt, hoe beter je zou moeten worden. Je kent het spelletje beter, hebt meer kunnen trainen en je lichaam word beter en beter. Wie is de most improved player?

Thijs Verkuil: Uit een soort eigenwijsheid, wil ik hier eigenlijk nooit spelers in hun tweede of derde jaar kiezen. Dit zijn vaak jonge honden die steeds meer het spelletje van de NBA onder de knie krijgen en hun spel steeds verder ontwikkelen.

Kijk zo naar Ja Morant die enorme stappen blijft maken, of Desmond Bane die voor de Grizzlies zich heeft ontwikkeld tot een echte sniper die 17 punten per wedstrijd scoort tegen een driepuntspercentage van 41% op 7 pogingen. Ook Jordan Poole en Cole Anthony kunnen in dit rijtje genoemd worden. Toch ga ik voor spelers met wat meer ervaring, die dus op een andere manier zijn verbeterd. Dejounte Murray en DeMar DeRozan. Murray scoort drie punten meer, maar geeft ook bijna vier assists meer. De reden? Meer vrijheid nu DeRozan is vertrokken. Maar, DeRozan speelt op nu 32-jarige leeftijd ook het beste basketbal uit zijn carrière bij het team met het beste record uit het Oosten. Dat was twee jaar geleden niet te denken, toen hij als ‘afdankertje’ bij de San Antonio Spurs speelde.

Lars Leeftink: Zat opties hier. Jordan Poole, Anthony Edwards, Miles Bridges, Darius Garland, Cole Anthony, DeMar DeRozan en de list goes on. Toch lijkt mij de frontrunner op dit moment vrij duidelijk: Ja Morant. Hij averaged nu 25 PPG, 5.7 RPG en 6.7 APG en schiet 49% van het veld en 40% van achter de driepuntlijn. De verwachte stap van Morant is daar.

Ruben de Regt: Ik zat ook te denken aan Ja Morant, maar die vond ik al heel indrukwekkend vorig seizoen. Ik ga dus voor Miles Bridges. We hadden al een hoop hoogtepunten van hem gezien, maar nu ziet het er op papier ook goed uit. Miles Bridges ging van 12,7 punten van het afgelopen seizoen naar 19,5. Dat is zijn grootste vooruitgang, maar hij heeft zich op elk gebied verbeterd. 

Niels van der Veen: Jordan Poole. Hij heeft bij de Warriors eind vorig jaar de weg omhoog gevonden en bouwt stevig door. Als Klay terug komt zal hij naar de bank verwezen worden, maar vanuit daar kan hij zijn rol alleen maar vergroten. Shoutouts: Ja Morant en DeMar DeRozan.

Teams waar een hoop van werd verwacht, kunnen eigenlijk alleen maar tegenvallen. Wie had de Hawks of Knicks zo laag verwacht na vorig seizoen? Toch zijn de niet de enige teams die teleurstellen. Wie zijn dit nog meer?

Thijs Verkuil: Atlanta Hawks, Los Angeles Lakers, New York Knicks, Boston Celtics, Portland Trail Blazers, Denver Nuggets. Er zijn dit jaar zoveel teams die teleurstellen en dat komt niet alleen door blessures of ‘Health and Safety Protocols’. Zo verloren de Lakers 14 van de 27 wedstrijden waar Anthony Davis ook in actie kwam en voor de Hawks kwamen Trae Young, John Collins en Clint Capela het meest in actie van alle spelers. Gelukkig zijn er ook genoeg verrassingen tijdens de eerste seizoenshelft

Lars Leeftink: Dan kom ik toch uit bij de Atlanta Hawks, die op moment van schrijven 17-20 zijn en zelfs buiten het play-in toernooi staan. Pijnlijk. Zeker voor een roster dat qua blessures relatief fit is gebleven dit seizoen.

Ruben de Regt: Toch wel de Lakers. Ondanks dat ze er niet heel slecht voor staan, had ik zelf veel meer verwacht van dit All-Star veteranenteam. Met zo een selectie en LeBron James weet je al van tevoren dat ze pas echt serieus spelen zodra de playoffs beginnen. Maar op dit tempo moeten ze nog oppassen dat ze het halen. En niet via het play-in toernooi uitgeschakeld worden. 

Niels van der Veen: De New York Knicks en Atlanta Hawks. Beiden haalden vorig jaar de playoffs, maar met New York op een 10e en de Hawks op een 12e plek in het oosten is er weinig over van het sprankelende spel van beide teams. Ook de Lakers doen het wat minder maar we weten van LeBron teams dat ze pas tegen het eind van het seizoen beginnen te draaien.

Dan heb je de teams die juist iedereen verrassen. De Cavs, Bulls of toch de Wizards? Welk team heeft jullie met meest weten te verrassen dit jaar?

Thijs Verkuil: Er zijn genoeg teams die het een stuk beter doen dan verwacht, met de Chicago Bulls als uitschieter, bovenaan de Eastern Conference. Zo doen ook de Golden State Warriors en Cleveland Cavaliers het een stuk beter dan verwacht. Maar de grootste verrassing is toch wel de Memphis Grizzlies. Ja Morant is uitgegroeid tot één van de beste guard in de NBA, maar niet alleen Morant maakt het verschil. In de twaalf wedstrijden zonder Morant, hebben de Grizzlies zelfs een hoger winstpercentage. Desmond Bane die zoals eerder gezegd een enorme stap heeft gemaakt, Jaren Jackson Jr. die eindelijk weer fit is en defensief het team leidt of Steven Adams en Tyus Jones die de gaten waar nodig opvullen. De Grizzlies doen het echt een stuk beter dan verwacht en hebben daar niet eens per se Morant voor nodig.

Lars Leeftink: De Chicago Bulls en Cleveland Cavaliers. De Bulls maakten veel wijzigingen en eigenlijk klikte het vanaf de eerste wedstrijd al. Ondanks veel coronagevallen staat het team gewoon bovenaan de Eastern Conference. De Cavaliers hebben met Lauri Markannen en Evan Mobley flinke stappen gezet, terwijl vooral Darius Garland enorme verbetering laat zien. Het is jammer dat Ricky Rubio en Collin Sexton voor de rest van het seizoen uitgeschakeld zijn, want anders was dit een team om echt in de gaten te houden.

Ruben de Regt: Dit is voor mij hetzelfde als het beste team: de Chicago Bulls. Zoals ik zei had ik niet verwacht dat zij eerste zouden staan op dit moment. Hoe het team klikt en aantrekkelijk basketbal speelt vind ik de leukste verassing.

Niels van der Veen: De Chicago Bulls en Cleveland Cavaliers gaan als de brandweer. Niemand had dit verwacht aan het begin van het seizoen. De Bulls doen het, na alle personele wijzigingen, al snel heel goed zonder aanpassings problemen. De Cavs daarintegen moeten het echt hebben van hun rookie Mobley, die in zijn eerste seizoen al de belangrijkste speler van het team is. Ik kan niet wachten wat er in de tweede seizoenshelft gaat gebeuren met deze teams.

Cover foto: AP Photo/Phelan M. Ebenhack

Niels van der Veen
Niels van der Veen
Basketbal begonnen te volgen door Kobe Bryant. Verder groot fan van Stephen Curry, Damian Lillard en de 76ers. De laatste jaren ook naar de NFL toe gegroeid. Go Ravens!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen