Pittsburgh Penguins winnen Stanley Cup

Pittsburgh Penguins is de nieuwe kampioen in de NHL. De ploeg won de Stanley Cup na een 3-1 zege in het zesde duel tegen San Jose Sharks. De serie eindigt daarmee op 4-2. Het is de vierde keer in de geschiedenis dat de Penguins de Cup weten te winnen.
De kansen waren schaars in de eerste periode. Er werd weliswaar hard gewerkt, maar in de ontstane strijd kwamen beide defensies vaak als de winnaar uit de bus. Een geniale minuut van Brian Dumoulin maakte het verschil. Eerst kreeg de verdediger een straf mee, waardoor Dainius Zubrus twee minuten moest zitten. In de daaropvolgende powerplay was het Dumoulin zelf die profiteerde van het buitenkansje. Dat de Penguins op voorsprong bleven, had de ploeg te danken aan Chris Kunitz en Matt Murray. Laatstgenoemde stopte het eerste schot van de Sharks, uit een gevaarlijke breakaway. In de tweede gevaarlijke breakaway van de Sharks was een schitterende verdedigende actie van Kunitz voldoende. Ondanks deze gevaarlijke momenten hadden de Penguins het overwicht qua schoten: 9-4.

De rollen keerden in de tweede periode snel om. De Sharks stormden uit de kleedkamer en creëerden kans op kans. Logan Couture zette dat overwicht om in goals, maar zag daarna wel toe hoe de Penguins meteen de marge wisten te herstellen. In de daaropvolgende aanval bepaalden Sidney Crosby en Kris Letang het tempo en laatstgenoemde wist daarmee, met een gelukje, Martin Jones te passeren. Chris Kunitz en Evgeni Malkin hadden enkele minuten later 3-1 moeten maken, maar beide aanvallers wilden de 2 on 1 te mooi afronden en gaven de Sharks daardoor de kans om het doelpunt te voorkomen.
In de derde periode probeerden de Sharks uit alle macht om de wedstrijd nog te doen kantelen, maar zij stuitten daarbij op een sterke defensie van de Penguins. Werden de schoten van de Sharks dan eens niet geblokt, dan verdween het schot wel naast het doel van Matt Murray. Slechts twee keer werd de doelman in de laatste 20 minuten getest en die twee tests doorstond de 22-jarige goalie met verve. Patric Hornqvist besliste met een empty netter een minuut voor tijd de einstand op 3-1.

De Conn Smythe Trophy werd gewonnen door captain Sidney Crosby. De aanvaller was vooral in de Conference Finals belangrijk met drie game winning goals in de serie tegen Tampa Bay Lightning. De Penguins wonnen de Stanley Cup eerder in 1991, 1992 en in 2009. De naam van Daniel Sprong zal niet in de trofee gegraveerd worden. Daarvoor had de Nederlander minimaal één finalewedstrijd mee moeten spelen, maar die kans kreeg hij niet.