Alex Ovechkin passeert Howe en gaat op jacht naar Gretzky

Vlak voor Kerst werd het wachten dan eindelijk beloond. Met 2 goals tegen de Winnipeg Jets passeerde Alex Ovechkin de legendarische Gordie Howe op de all-time topscorerslijst van de National Hockey League. De Rus is nu tweede op die lijst, maar ook het record van Wayne Gretzky is niet veilig voor de doelpuntenmachine uit Moskou. Dat is voor The Gr8 Eight  het volgende punt aan de horizon.

HIËRARCHIE

Bijna 30 jaar was de hiërarchie in de National Hockey League heel duidelijk. Wayne Gretzky steekt er met kop en schouders bovenuit en op de topscorerslijst volgde Gordie Howe op respectabele afstand. Mr. Hockey brak in het begin van de tachtiger jaren als eerste door de grens van 800 goals. De vijftiger bleef destijds steken op 801 treffers.

In 1994 klapte Gretzky er dik overheen en zou zelfs bijna de 900 bereiken. Duizelingwekkende getallen die nooit meer verbroken zouden worden. Een paar weken voordat The Great One aan zijn beste seizoen (1985-1986 met 215 punten) zou beginnen, werd in Moskou een jongetje geboren die daar heel anders over dacht.

Over Alex Ovechkin, want over hem hebben we het natuurlijk, is al veel gezegd en geschreven. De Rus debuteerde in 2005-2006 met 52 goals (en 106 punten) in de NHL. Dat dit geen incident was, bleek wel in de jaren daarna. De first overall van de 2004 draft draaide zijn hand niet om voor seizoenen met minimaal 50 treffers.

Zelfs de grens van 60 bleek voor hem niet veilig, want daar ging hij in 2007-2008 (65 goals) doorheen. Naast een doelpuntenmachine bleek de Rus ook nog eens akelig fit. En had hij in Washington een team om zich heen dat hem keer op keer uitstekend in stelling bracht.

EEN BEGRIP

Ovi’s office werd een begrip in de NHL. Vanuit één van de face-off-cirkels wacht Ovechkin rustig af, zorgt dat hij aanspeelbaar is en haalt vervolgens verwoestend uit. Toen bleek dat de winger keer op keer beslag legde op de topscorerstitel én dus praktisch nooit geblesseerd was, pakten ze in Noord-Amerika de geschiedenisboeken er maar eens bij. De Capitals legden hem in 2008 voor 13 seizoenen vast in de hoop dat Ovi bleef scoren. En uiteindelijk de Stanley Cup naar de hoofdstad zou brengen. Dit laatste gebeurde in 2018. In de finale werden de Vegas Golden Knights verslagen.

In zijn derde seizoen had hij de 100 goals al te pakken, de 200e volgde al in 2008-2009 en toen begon het afvinken. Een lock-out en Covid-19 zorgden voor vertraging, maar duidelijk was wel dat Ovechkin zijn zinnen had gezet op het doelpuntenrecord van Wayne Gretzky. De Capitals gaven hun Russische sniper op 27 juli 2021 een contract tot de zomer van 2026. Een eenvoudige rekensom leerde dat binnen die periode Ovechkin die 894 goals zou bereiken. Maar eerst maar eens die 801 van Gordie Howe.

KOUDE START

Dit seizoen begon niet overdreven productief voor Ovechkin met “slechts” 3 goals in de eerste acht wedstrijden. Daarnaast waren er twijfels over de kracht van de Capitals. En de blessuregolf hielp ook niet mee. De laatste weken pakken zowel Ovechkin als de Caps de draad weer op. Eerder deze maand scoorde de Rus zeven keer in vier wedstrijden. Vanaf daar ging het opeens hard. In Chicago bereikte Ovechkin als derde speler ooit de grens van 800 goals. Het wachten was toen op de volgende. Daarmee zou The Gr8 Eight de legendarische Gordie Howe evenaren.

Na het bezoek aan Chicago op 13 december volgden vier wedstrijden zonder een goal. Op de laatste speeldag voor de Christmas Break viel er echter een last van de Russische schouders. En dan ook nog eens voor eigen publiek. Tegen de Winnipeg Jets opende Ovechkin laat in de eerste periode de score. Voor Washington een fijne voorsprong, voor de winger een historische goal. Hij kwam daarmee op gelijke hoogte met Mr. Hockey.

HISTORIE

Dankzij goals van Sonny Milano en Nic Dowd stelden de Capitals hun negende overwinning in de laatste tien wedstrijden veilig. Jets-coach Rick Bowness zag Kevin Stenlund de eer redden, maar Winnipeg hoopte op meer. Goalie David Rittich werd naar de kant gehaald voor een extra skater, maar dit slotoffensief liep op niets uit. Sterker nog, het gaf Washington de mogelijkheid nog een keer te scoren. Niemand minder dan Ovechkin bepaalde de eindstand op 4-1. Als empty-netter werd 802 misschien niet de heroïsche goal waar iedereen op hoopte, maar ’t zal Ovi een zorg zijn.

Op het videoscherm in de Capital One Arena verscheen daarna een opgenomen boodschap van Mark Howe, een zoon van de in 2016 overleden Gordie. Hij feliciteerde Ovechkin met de prestatie en blikte vooruit op dat wat nog komen gaat. Mark Howe, zelf goed voor 16 seizoenen NHL en sinds 2011 Hall of Famer, is er van overtuigd dat ook het record van Gretzky niet veilig is voor de man die zijn vader naar de derde plaats op de topscorerslijst verwees.

JACHT OP GRETZKY

Vanaf 23 december 2022 is hij achter Wayne Gretzky tweede op de all-time topscorerslijst. Nog 92 goals is Ovechkin verwijderd van The Great One. In Washington hebben ze afgesproken er alles aan te doen om hun superster aan het record te helpen. Met zijn huidige gemiddelde zal dit ergens in het seizoen 2024-2025 moeten gebeuren. Als hem groot onheil bespaard blijft, zal The Gr8 Eight dan The Great One verdringen aan de kop van de topschutterslijst. Wat aantal punten betreft, hoeft Gretzky zich geen zorgen te maken. Met zijn 2857 staat hij daarmee nog altijd op eenzame hoogte.

Cover photo: Randy Litzinger

Hans Mulder
Hans Mulder
Dankzij de Braves en de Twins gegrepen door MLB. Wat later door een simpele videogame besmet met 't ijshockeyvirus en blij dat ik hier beide liefdes mag beschrijven.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen