14. Charlotte Hornets: 9-24
  15. Detroit Pistons: 8-27

IN DE SPOTLIGHT

BROOKLYN NETS ACHT WEDSTRIJDEN ONGESLAGEN

De Brooklyn Nets zijn the hottest team in basketball. De ploeg van coach Jacque Vaughn heeft haar laatste acht wedstrijden op rij gewonnen en verloren maar één maal in de laatste dertien wedstrijden. Onder aanvoering van Kevin Durant en Kyrie Irving zijn de Nets niet te stoppen, iets wat de Milwaukee Bucks afgelopen nacht ook ondervonden. De Nets wonnen ruim: 100-118.

Tegen de kampioenen uit 2021 begonnen de Nets meteen sterk, door een voorsprong van zeven punten te nemen na het eerste kwart. Nog voor de rust werd deze voorsprong uitgebouwd naar dertien punten: 47-60. In de tweede helft liep de thuisploeg zelfs uit naar een voorsprong van 23 punten, maar kwamen de Bucks toch nog sterk terug tot op tien punten. Echter blonken de Nets door Ben Simmons en Nic Claxton vooral defensief uit, door Giannis Antetokounmpo tot 0 punten te houden in het vierde kwart, waardoor er door 14 punten van Kyrie Irving in de laatste twaalf minuten alsnog ruim werd gewonnen.

Eerder in de week was het juist de aanval van de Nets dat indruk maakte. Tegen de Golden State Warriors, die wel zonder Stephen Curry, Klay Thompson en Andrew Wiggins speelden, scoorden de Nets maar liefst 91 punten in de eerste helft. Slechts tweemaal in de geschiedenis wist een team meer te scoren in een eerste helft. Uiteindelijk wonnen de Nets met 113-143 en eerder in de week wonnen ze ook al van de Detroit Pistons. Hierdoor hebben de Nets nu achtmaal op rij gewonnen en staan ze vierde in de Eastern Conference, slechts anderhalve wedstrijd achter de koplopers: de Boston Celtics.

CAREER-HIGH ASSISTS VOOR JAMES HARDEN

Ook de Philadelphia 76ers zijn bezig aan een sterke reeks. In de wedstrijd tegen de LA Clippers, waarin James Harden een career-high van 21 assists noteerde, wonnen de 76ers hun zevende wedstrijd op rij. De ploeg van Doc Rivers stond een ruime maand geleden nog buiten de playoffs, maar staan nu stabiel op de vijfde plaats.

Tegen de Clippers begon Harden matig aan de wedstrijd, met maar één raak schot uit zijn eerste vijf pogingen. Mede daarom werd de focus al snel verlegd in het creëren van kansen voor ploeggenoten, waardoor hij bij rust al tien assists op zijn naam had staan. Zeven van de tien assists werden benut door Joel Embiid, die na vierentwintig minuten ook al 23 punten had gescoord. Wel keken de Sixers tegen een achterstand van twaalf punten.

In het derde kwart kwamen de Sixers sterk terug: zes assists voor Harden en elf punten voor Embiid, maar werden de Clippers ook tot maar 22 punten gehouden. Met een gelijke stand gingen de ploegen het vierde kwart in, waarin Harden opnieuw vijf assists noteerde en Embiid andermaal double-digits in punten wist te noteren: tien punten voor de Kameroener. Harden eindigde de wedstrijd met 20 punten, 10 rebounds en 21 assists. Embiid was goed voor 44 punten en 7 rebounds. Uiteindelijk wonnen de Sixers met 114-119 van de Clippers.

NAGELBIJTERS EN SPEKTAKEL BIJ DE BULLS

“It’s the season of giving”, dus deze week alleen maar positieve onderwerpen in de recap van de Eastern Conference. Zo verdienen de Chicago Bulls in een toch wat minder seizoen, deze week volle lof na drie zeges op rij, waarvan twee met heuse game-winners.

De eerste overwinning deze week kwam tegen de Miami Heat. Nikola Vucevic (29 punten), DeMar DeRozan (24 punten) en Zach LaVine (21 punten) scoorden er alle drie op los in een 103-113 overwinning. Eén dag later werden de Atlanta Hawks verslagen door een buzzer-beater van Ayo Dosunmu. Een schot van DeMar DeRozan voor de overwinning raakte ring noch bord, maar daar schrok John Collins van Atlanta zo van, dat de bal door zijn handen schoot, waarna Dosunmu razendsnel handelde, de bal direct oppikte en in de buzzer wist te raken: 110-108 Bulls.

Twee dagen later was het opnieuw spannend, nu tegen de New York Knicks. RJ Barrett scoorde 44 punten voor de Knicks, maar de grote drie van de Bulls, LaVine (33 punten), DeRozan (23 punten) en Vucevic (21 punten) hielden de Knicks tot de laatste seconden in de wedstrijd. Met zes seconden te gaan had DeRozan de bal in handen. “The King of the 4th Quarter”, zoals één van de bijnamen van DeRozan luidt, nam revanche voor zijn airball tegen de Hawks en raakte nu met nog maar vier tienden te gaan een mid-range jumper, bracht daarmee zijn totaal voor de wedstrijd op 25 punten en leidde de Bulls naar een derde zege op rij.

SPELER VAN DE WEEK

Pascal Siakam is verkozen tot de SportAmerika Eastern Conference Speler van de Week. De forward van de Toronto Raptors volgt daarmee zijn landgenoot Joel Embiid op, maar doet dat met ijzersterke statistieken. Siakam noteerde namelijk gemiddeldes van 35.8 punten, 9 rebounds én 6.8 assists. Daarnaast schoot hij meer dan 50% van zijn schoten raak en was ook meer dan 40% van achter driepuntslijn raak.

De absolute topwedstrijd van Siakam kwam tegen de New York Knicks, die op dat moment zeven wedstrijden op rij hadden gewonnen. In Madison Square Garden scoorde Siakam een career-high van 52 punten, pakte hij 9 rebounds, gaf hij 7 assists en schoot hij 16 van maar liefst 18 vrije worp pogingen raak. Met zeventien punten in het derde kwart, nam Siakam het heft in handen en leidde hij de Raptors naar een 113-106 overwinning.

VOORUITBLIK

De vooruitblik gaat deze week op NBA Christmas Day. Morgenavond, zondag, staan er vijf prachtige wedstrijden op de agenda, op ook nog eens schappelijke tijden voor de Nederlandse fan.

18:00 uur: Philadelphia 76ers – New York Knicks
20:30 uur: Los Angeles Lakers – Dallas Mavericks
23:00 uur: Milwaukee Bucks – Boston Celtics
02:00 uur: Memphis Grizzlies – Golden State Warriors
04:30 uur: Phoenix Suns – Denver Nuggets

We kijken dus één keer in Eastern Conference Recap vooruit naar wedstrijden tussen teams uit de Western Conference, maar de absolute kraker blijft toch een ontmoeting tussen de nummer 2 en nummer 1 uit de Eastern Conference: de Milwaukee Bucks en Boston Celtics. Het belooft een spektakelstuk te worden op één van de mooiste dagen uit het reguliere NBA seizoen!

Coverfoto: Hakim Wright Sr. / Associated Press

Thijs Verkuil
De dag dat Kobe Bryant zijn laatste wedstrijd speelde, was voor mij het begin dat ik basketbal ben gaan volgen. Vanaf 2016 fan van de Brooklyn Nets. Eerst als grap om het slechtste team in de NBA te supporten, maar dat werd al gauw fanatiek en kijk sinds 2017 eigenlijk alle wedstrijden live.