NFL 4-on-4: Play-offs, OPOY en de Cowboys

Het is weer bijna Kerst en dat betekent dat het reguliere NFL-seizoen zijn climax nadert. Teams zijn in een onverminderde strijd verwikkeld om die felbegeerde play-offplekken te bemachtigen. Daarnaast staat het einde van het seizoen ook altijd in het teken van persoonlijke prijzen. Hoe kijkt onze redactie naar deze onderwerpen? Wij vroegen vier van onze redacteuren naar hun mening in deze NFL 4-on-4.

1. In zowel de AFC als de NFC strijden nog een hoop teams om die felbegeerde wildcards. Welk team zie je het liefst terug in de play-offs?

Marc Dorenbos: In de AFC zie ik uiteraard het liefst de Bengals terugkomen in de playoffs, maar het ziet er naar uit dat Cincy zo goed als zeker de play-offs wel haalt. Als ik dan verder kijk ga ik af op de gunfactor die ik voel bij teams. Dan kom ik uit op de Jaguars en de Lions. Voor beide teams is het nog een pittige opgave om de play-offs te halen, maar als je kijkt naar de ontwikkeling die ze hebben doorgemaakt sinds vorig jaar verdienen ze voor mij wel een plekje in de play-offs.

Chris van Dijk: De Jaguars en de Chargers. De snelle transformatie van de Jaguars onder leiding van Doug Pederson is mooi om te zien. Uiteindelijk gun ik het hen meer dan de toch wat tegenvallende Titans. Daarnaast blijft Justin Herbert altijd leuk om naar te kijken en ik hoop dat we hem ook in de play-offs mogen bewonderen.

Luuk Dokter: De AFC heeft drie teams die er met kop en schouders bovenuit steken: Bengals, Bills en Chiefs. Daarnaast heb ik een zwak voor de Chargers en zou ik het ook wel erg leuk vinden als de Jaguars nog een push maken. Als Bills-fan moet ik zeggen dat ik de Jets toch stiekem wel een leuke ploeg vind. De rest hoeft er van mij niet in. In de NFC zijn er ook drie uitblinkers: Eagles, Vikings en 49ers. Die zie ik allemaal graag terug in de playoffs. Evenals de Cowboys omdat het een goed team is en de Giants omdat mijn schoonfamilie er blij van wordt. Tenslotte mogen de Lions ook door, dat lijkt me fantastisch.

Seán van Zon: Naast de teams die een lock zijn voor de play-offs zie ik graag teams terug die we al een tijdje niet meer hebben gezien in de postseason. Laten daar nou net ‘mijn’ Giants onder vallen. Daarnaast ben ik het eens met mijn collega’s. Na jaren van kommer en kwel verdienen teams als de Lions en Jaguars een plek in de play-offs. Zeker met het spel wat ze de afgelopen tijd hebben laten zien.

2. De MVP lijkt tegenwoordig alleen nog door QB’s gewonnen te worden. Bij de Offensive Player of the Year (OPOY) ligt dat heel anders. Wie is jouw OPOY?

Marc Dorenbos: Justin Jefferson. Hij laat zich het hele seizoen, maar zeker de laatste weken, zien als de #1 wide receiver. Hij heeft zelfs nog een behoorlijke kans om een 2k receiving yards seizoen te behalen. JJ verdient zijn prijs.

Chris van Dijk: Jefferson lijkt mij van de niet-quarterbacks de grootste kanshebber, al ligt dat ook aan hoe de Vikings het jaar eindigen. Toch denk ik dat de prijs wel eens naar een quarterback zou kunnen gaan. Patrick Mahomes en Jalen Hurts lijken de twee grootste kanshebbers voor de MVP-titel te zijn. Zeker als de prijs naar Mahomes gaat verdient Hurts deze ’troostprijs’.

Luuk Dokter: Jefferson lijkt mij ook de meest logische kandidaat, maar ik zie misschien ook de quarterback-optie van Chris wel gebeuren. Dark horse is Josh Jacobs. Die heeft stiekem een extreem goed seizoen.

Seán van Zon: Jefferson heeft inderdaad een geweldig seizoen, maar toch zie ik de prijs liever naar Jacobs gaan. Hij was eigenlijk al afgeschreven door de Raiders, maar zet nu een vreselijk goed seizoen weg. Tuurlijk, er zijn tekenen dat de Raiders hem helemaal opbranden, maar Jacobs gebruikt zijn hernieuwde kans op ongekende wijze. Ik hoop dat hij in de laatste wedstrijde nog een extra tandje bijzet en daarom de OPOY pakt. Daarnaast zou het mij stiekem erg goed uitkomen met de fantasy play-offs in het achterhoofd.

3. De NFC South begint hilarische vormen aan te nemen. De kans zit er dik in dat een team met een losing record de divisie wint. Zou de NFL regels moeten invoeren dat zo’n team geen automatische thuiswedstrijd krijgt in de play-offs?

Marc Dorenbos: Het niveau tussen de divisies is behoorlijk verschillend. Als je de play-offs haalt als winnaar van de NFC East zegt dat dit jaar een stuk meer dan als je de NFC South wint. Een regel zoals hier wordt voorgesteld is geen slecht idee als je het mij vraagt.

Chris van Dijk: Je hebt als ploeg in een zwakke divisie al het voordeel dat je een garandeerde play-off plek hebt en zes wedstrijden tegen zwakke tegenstanders hebt. Dat lijkt me meer dan voldoende. Dus ik hoop dat de seeds worden vastgesteld op record en die dan ook bepalen of je thuis speelt of niet. De Cowboys kunnen als de Vikings nog een keer verliezen straks het tweede record in de NFC hebben, maar geen enkele thuiswedstrijd spelen omdat ze toevallig bij de Eagles in de divisie zitten. Dat kan beter.

Luuk Dokter: Ja, het lijkt me een goed idee dat record hier een factor speelt. Het is überhaupt al gênant dat je met een negatief record de play-offs in kan, dus misschien moeten ze daar zelfs over na gaan denken. Een regel waarbij je alleen een play-off plek krijgt als je als divisiewinnaar een winnend record hebt. Alhoewel het natuurlijk ook gek is als een team hun divisie niet kan vertegenwoordigen in de play-offs als het wel het beste onderlinge record in de eigen divisie heeft. Misschien toch maar simpel houden.

Seán van Zon: Een team wat onder .500 staat hoort niet thuis in de play-offs. Het is in mijn opinie een beschamend iets dat teams met een veel beter record de postseason niet halen, maar een divisiewinnaar onder .500 wel. Wat Chris ook al stelde, de NFL moet net zoals de NBA eerst kijken naar record voor de seeding. Dan pas moet er gekeken worden naar wie een divisie heeft gewonnen.

4. Nadat ze het vorige week lastig hadden tegen de vreselijke Texans, verloren de Cowboys afgelopen weekend tegen de Jaguars. Moeten ze zich in Dallas zorgen gaan maken om hun team?

Marc Dorenbos: Dat denk ik niet. De Cowboys zijn echt een sterk team en het niveau van de weken voor de genoemde wedstrijden komt wel weer. Toch betwijfel ik heel erg of het genoeg is om te kunnen bolwerken tegen de Eagles.

Chris van Dijk: Dat ligt een beetje aan de doelstellingen. De Cowboys gaan de play-offs zeker halen. Maar de laatste weken laten wel zien dat de Eagles en 49ers op dit moment verder zijn. Dat gevoel had je een paar weken geleden niet. Dus als het doel is het halen van de SB, dan zou ik mij toch wel zorgen gaan maken.

Luuk Dokter: Misschien wel. Ieder team krijgt een keer te maken met een dip. Hoelang die duurt en wanneer het gebeurt, is altijd de vraag. Daarmee denk ik overigens dat ook de Eagles zich zorgen moeten maken. De Cowboys hebben in die zin misschien wel een goede timing, zolang het bij het eerste play-off-duel maar verholpen is.

Seán van Zon: Elk jaar heeft Dallas het doel om de Super Bowl te winnen. Ik heb slecht nieuws voor Cowboys-fans: dat gaat dit jaar wederom niet lukken. Ten eerste is de coaching staff niet goed genoeg, Mike McCarthy is in mijn opinie geen goede coach. Daarnaast lijken spelers op key-posities net niet de edge te hebben om die Lombardi Trophy binnen te halen. Zo is Dak Prescott geen slechte QB, maar is hij dit seizoen te wisselvallig om Dallas naar het beloofde land te brengen.


Meer lezen over de NFL? Dat kan hier.

Coverfoto: Sarah Stier/Getty Images

Seán van Zon
Seán van Zon
Stagiair en student Journalistiek. Al sinds heugenis fan van de Giants, Knicks en Yankees. Tijdens studie in Ohio ook een zwak voor de Browns ontwikkeld, ondertussen ook fan van de Michigan Wolverines.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen