NHL Update: Lane Lambert volgt Trotz op, DeBoer exit in Vegas

De tweede ronde van de play-offs is in aantocht, maar voor we ons op die vier wedstrijden richten, is er eerst nog ander nieuws. In New York stelden de Islanders een nieuwe coach aan, terwijl ze in Sin City juist afscheid van hun coach namen. In deze update praten we je snel bij over de stand van zaken.

LANE LAMBERT VOLGT LEERMEESTER OP

Barry Trotz kreeg vorige week de zak op Long Island en vervolgens begon het grote gissen. Wie wordt de nieuwe coach van ’t team dat dit seizoen zo ontzettend teleurstelde? Mike Babcock, vanwege zijn band met Lou Lamoriello? Paul Maurice, omdat die praktisch overal genoemd wordt? John Tortorella, want ook die naam komt vrijwel bij elke club voorbij? Maandag kwam het verlossende woord. Barry Trotz wordt in New York opgevolgd door de man die jarenlang zijn assistent was. Lane Lambert moet de franchise naar nieuwe successen leiden.

Dat Lambert deze zomer op eigen benen kwam te staan, is voor niemand een verrassing. Dat Lane Lambert dit uitgerekend bij de Islanders doet, komt voor velen wel als een verrassing. In New York zochten ze een ander geluid voor deze spelersgroep, maar als je bijna tien jaar met Trotz gewerkt hebt, zul je op zijn minst beïnvloed zijn door zijn manier van werken en communiceren. Daarnaast lijkt ’t dat Lamoriello bij het ontslag van Trotz al wist dat Lambert zijn opvolger werd. Het management had alle tijd voor een lange zoektocht, maar kwam al binnen een week met de nieuwe coach op de proppen.

OP OUDE VOET VERDER?

In de kleedkamer treft Lane Lambert volgend seizoen praktisch dezelfde groep aan die dit seizoen tegen alle verwachtingen in de play-offs niet wist te bereiken. Maar het is ook grotendeels de selectie die vorig jaar de Tampa Bay Lightning bijna uit de Stanley Cup Final hield. De meeste aanvallers liggen voor langere tijd vast, maar defensief zal er hier en daar nog wel wat staan te gebeuren.

Lane Lambert zal daar nu een stem in hebben. Hij was al head coach in de AHL en dat deed hij verdienstelijk bij de Milwaukee Admirals. In het verleden stond hij hoog op het verlanglijstje van de Avalanche, maar die kozen destijds voor Jared Bednar. Nu is de tijd aangebroken dat Lane Lambert het op het hoogste niveau mag laten zien.

GOLDEN KNIGHTS ZETTEN DEBOER OP STRAAT

In onze podcast kwam het de laatste tijd regelmatig voorbij. Wat werd het lot van Peter DeBoer bij de Vegas Golden Knights? Maandag werd ook daar een klap op gegeven. Kelly McCrimmon gaat op zoek naar een nieuwe head coach. DeBoer zwaaide sinds januari 2020 de scepter in Vegas, maar kon de nog jonge franchise niet naar de eerste Cup leiden. Sterker nog, ondanks tal van grote namen bereikten de Golden Knights dit seizoen voor het eerst in het bestaan niet eens het postseason.

Het was destijds een pikante move. DeBoer was net ontslagen bij de San Jose Sharks toen hij tekende in Las Vegas. De twee franchises hebben inmiddels een aardige rivaliteit opgebouwd en er werden hier en daar wel wat vraagtekens gezet bij de benoeming.

STERRENENSEMBLE

DeBoer kreeg maandag dus zijn congé. Een beslissing die niet helemaal uit de lucht komt vallen als je ziet met welke spelers hij dit seizoen mocht werken. Hij won met de Knights dit seizoen 43 wedstrijden en verloor er 31. Vegas miste de play-offs op een paar punten en ’t team heeft genoeg excuses waarom het niet lukte. Blessures, blessures en nog eens blessures. Desondanks had de coach nog voldoende goede spelers tot zijn beschikking om in elk geval een wildcard te pakken toen de divisietitel al lang en breed uit zicht was. Dit lukte DeBoer niet.

Wat als een rode draad door zijn loopbaan loopt, is dat Peter DeBoer in zijn eerste seizoen bij een club de beste prestaties levert. In z’n eerste jaar bij de Devils (2011-2012) won hij de Eastern Conference en met de Sharks bereikte hij in z’n eerste seizoen (2015-2016) eveneens de Stanley Cup Final. In beide gevallen werd het daarna alleen maar minder. Met de Golden Knights reikte hij niet zo ver. Daar begon hij in januari 2020 en werd een paar maanden later de NHL (en de wereld) stilgelegd vanwege de pandemie. In de bubbel van Edmonton vonden de Knights later dat jaar hun Waterloo tegen de Dallas Stars in de Conference Finals.

EXCUSES GENOEG

DeBoer kan dus wijzen naar de vele blessures. Slechts zeven spelers speelden dit seizoen meer dan 70 wedstrijden voor hem. De coach zal echter ook zijn bedenkingen hebben bij het management. Financieel zitten de Knights wel heel erg hoog in de boom en gaan dik over de salary cap. In Vegas moet het groot, groter, grootst en daar betalen ze nu hun tol voor. Marc-Andre Fleury moest al verdwijnen vanwege zijn salaris en in november pikten de Knights de dure Jack Eichel op in Buffalo.

Al zou DeBoer kunnen beschikken over al zijn sterren, dan nog kon hij ze niet opstellen. Het roster is simpelweg te duur en de LTIR bood uitkomst. In de play-offs zou het anders worden, dan konden al die grote namen spelen. Maar ja, die play-offs begonnen dus zonder Vegas. Op dit vlak mag Kelly McCrimmon ook even in de spiegel kijken. Hij zadelde DeBoer op met een veel te duur roster waar het telkens passen en meten werd wie kon spelen.

WAT NU, KELLY?

Natuurlijk is Peter DeBoer als coach verantwoordelijk voor de resultaten, maar zijn voormalig GM gaat zeker niet vrijuit. Je krijgt hier sterk de indruk dat McCrimmon een in DeBoer een zondebok heeft en daardoor zelf blijft zitten. De general manager heeft nu ingegrepen, maar een oplossing voor het uitpuilende salarishuis is er nog altijd niet.

Dat zal McCrimmon toch helemaal zelf op moeten knappen, want anders loopt de nieuwe coach tegen dezelfde problemen aan als DeBoer. Ook hij zal dat niet dagelijks over al zijn grote namen kunnen beschikken. Wie die nieuwe coach wordt? We schreven het al. In Vegas moet het groot, groter, grootst dus ligt het voor de hand dat Barry Trotz, de grootste vis, een belletje krijgt vanuit Sin City.

Hans Mulder
Hans Mulder
Dankzij de Braves en de Twins gegrepen door MLB. Wat later door een simpele videogame besmet met 't ijshockeyvirus en blij dat ik hier beide liefdes mag beschrijven.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen