NHL Update: Barry Trotz coach af in New York, Marleau officieel met pensioen en Canadiens winnen Draft Lottery

Middenin het playoff geweld van de NHL vond SportAmerika het tijd voor een korte update over een aantal opvallende zaken die spelen in de NHL. Zo werd enigszins verrassend Barry Trotz de deur gewezen in New York, zwaaide Patrick Marleau na 23 seizoenen NHL af en won Montreal Canadiens de NHL Draft Lottery. Je leest er alles over in de NHL Update op deze zonnige woensdag.

BARRY TROTZ COACH AF BIJ NEW YORK ISLANDERS

Na een aantal seizoenen veelvuldig vriend en vijand te verbazen door ver door door te stoten in het postseason, besloot het Front Office na een teleurstellend seizoen head coach Barry Trotz op straat te zetten. De 59-jarige Trotz nam het stokje in juli 2018 over van de ontslagen Doug Weight. Al in zijn eerste jaar op Long Island stootten de Islanders door naar de tweede ronde van de playoffs, waarin ze genadeloos met 4-0 naar huis werden gestuurd door Carolina Hurricanes. In de voorbije twee seizoenen bereikte Trotz met de ploeg uit New York de Conference Final en komt het ontslag – na een teleurstellend seizoen – enigszins uit de lucht vallen.

Met meer dan twee decennia en 1800 wedstriiden als head coach zal menig franchise in de rij staan om de handtekening van de Canadees. Maar liefst veertien maal behaalde hij verdeeld over Nashville Predators en Washington Capitals het postseason, met de Stanley Cup winst in 2018 (Washington Capitas, red.) als kroon op het werk.

UP NEXT?

Een franchise die al voorzichtig naar de diensten van de Canadees hengelde is Detroit Red Wings. Met een rooskleurige toekomst voor de boeg in Detroit en de verstandig gemaakte keuzes door de tandem Steve YzermanNicklas Lidstrom past Trotz als gegoten in het profiel van de opvolger van de ontslagen Jeff Blashill. Verder worden onder andere Philadelphia Flyers en Winnipeg Jets in de wandelgangen gelinkt aan de head coach. Geboren in Winnipeg zou de denkbeeldige cirkel rond zijn, mocht Trotz daadwerkelijk bij de Jets tekenen.

PATRICK MARLEAU KONDIGT OFFICIEEL AFSCHEID AAN

Het afscheid hing al een tijd in de lucht, maar afgelopen week werd de definitieve kogel dan daadwerkelijk door de kerk geschoten. Patrick Marleau zwaait na 23 seizoenen af als speler in de NHL. Zijn laatste wedstrijd dateerde alweer van het seizoen 2020 – 2021.

Mister Shark werd in 1997 als tweede overall door San Jose Sharks opgepikt in de NHL Entry Draft en groeide uit tot het gezicht van de franchise. In 21 seizoenen San Jose kwam de forward tot een totaal van 1607 goals, 522 goals en 1111 punten. In alle drie de categorieën voert de Canadees het franchiseklassement aan. Na Joe Thornton (804) staat hij tevens op een tweede plaats in het assistklassement. Bovendien plaatste de ploeg uit Californië zich in zeventien van de 21 seizoenen met Marleau op het roster voor het postseason. Ook in aantal playoff wedstrijden, goals en punten prijkt de naam van Marleau bovenaan de franchiselijsten. Op 19 april 2021 passeerde hij met wedstrijd nummer 1768 all-time leader Gordie Howe voor meeste wedstrijden in de NHL.

STANLEY CUP DROOGTE

Toch heeft de 42-jarige multi-inzetbare forward ook een “negatief” record achter zijn naam staan. Met een totaal van 1779 wedstrijden in de NHL is hij de speler met de meeste wedstrijden in de NHL, zonder een Stanley Cup op het palmares.

Na twintig jaar San Jose Sharks en korte avonturen bij Toronto Maple Leafs, andermaal San Jose Sharks, Pittsburgh Penguins en Sharks ronde nummer drie is het boek Marleau nu definitief verleden tijd.

MONTREAL CANADIENS WINNEN NHL DRAFT LOTTERY

Montreal Canadiens heeft officieel de first overall pick in de NHL Entry Draft gewonnen. Nadat de ploeg uit Canada het reguliere seizoen op de laatste plaats in de League eindigde, maakte ze als gevolg de grootste kans op de Nr.1 Pick. Het is bovendien voor het eerst sinds Toronto Maple Leafs in 1985, dat de host city ook de eerste keuze in de Draft toegewezen krijgt. Het is tevens voor het eerst sinds 1980 (Doug Wickenheiser, red.) dat men in Montreal als eerste de keuze bekend mag maken.

Voor het tweede jaar op rij wint de ploeg met de grootste kans ook daadwerkelijk de first overall pick. Vorig jaar was het Buffalo Sabres, dat met blue-liner Owen Power aan de haal ging.

Grote winnaar van de avond was New Jersey Devils, dat als “vijfde” de Lottery in ging, maar getrakteerd werd op de second overall pick. Het is na 2019 (Jack Hughes, red.) al de tweede keer dat de Devils in de top twee haar keuze mag maken.

OVERZICHT DRAFT LOTTERY 2022

 1. Montreal Canadiens
 2. New Jersey Devils
 3. Arizona Coyotes
 4. Seattle Kraken
 5. Philadelphia Flyers
 6. Columbus Blue Jackes (verkregen van Chicago Blackhawks in de Seth Jones trade)
 7. Ottawa Senators
 8. Detroit Red Wings
 9. Buffalo Sabres
 10. Anaheim Ducks
 11. San Jose Sharks
 12. Columbus Blue Jackets
 13. New York Islanders
 14. Winnipeg Jets
 15. Vancouver Canucks
 16. Buffalo Sabres (verkregen van Vegas Golden Knights in de Jack Eichel trade)

Coverfoto: CBS SPORTS – USA

Dennis Bakker
Dennis Bakker
Honkbal en ijshockey zijn de sporten waar zijn hart sneller van gaat kloppen. Heeft na MLB 1999 en NHL 2000 op de PS1 Chicago als sportstad geadopteerd. Go White Sox, Blackhawks, Bears en Bulls! Heeft daarnaast bovengemiddelde liefde voor Colorado Rockies, Winnipeg Jets en Vancouver Canucks en schaamt zich hier niet voor!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen