NHL Trade Deadline Tracker: Maple Leafs doen zaken met Blackhawks

De laatste week van de Trade Deadline is aangebroken. Aankomende vrijdag om 21:00 uur Nederlandse tijd sluit de markt en deze week houdt SportAmerika je dagelijks op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. Na een enorm hectisch weekend volgde een maandag waarom de Maple Leafs weer een teken van leven gaven. Zij kwamen tot een deal met de Chicago Blackhawks.

MAPLE LEAFS VERSTERKEN BLAUWE LIJN

Nu Timo Meier van de markt is, zijn de ogen van de ijshockeywereld nog meer gericht op Patrick Kane. De geruchten gaan dat hij niet voor woensdag en mogelijk zelfs pas twee dagen later zijn gewenste trade naar de Rangers krijgt. Dit betekent echter niet dat de Chicago Blackhawks stil op hun stoel zitten. Bepaald niet zelfs, want maandagavond (Nederlandse tijd) gaven ze een klap op een trade met de Toronto Maple Leafs.

Er is een soort van sneeuwbaleffect ontstaan in de Eastern Conference. Het ene team wordt versterkt en dan kan de concurrentie niet achterblijven. De Leafs sloegen anderhalve week geleden hun slag al door Ryan O’Reilly en Noel Acciari op te halen, maar Kyle Dubas was nog niet tevreden. Zo bleek maandag. Toronto stevent af op een eerste ronde tegen de Lightning en waar de Bolts zich zondag versterkten met Tanner Jeanot, daar konden de Leafs natuurlijk niet achterblijven.

Dubas versterkte de blauwe lijn van de Leafs met verdediger Jake McCabe. De 29-jarige voormalig second-round pick van de Sabres is bezig aan een goed seizoen. Hij staat op 2 goals en 20 punten na 55 wedstrijden voor de Hawks en daarnaast kan McCabe een +7 rating overleggen. Waarschijnlijk zal de Amerikaan samen met Mark Giordano het tweede defensive pair gaan vormen in Toronto. Rasmus Sandin en Timothy Liljegren zullen naar verwachting het derde koppel worden. Daarmee lijkt Dubas weer een belangrijke behoefte te hebben ingevuld.

OOK LAFFERTY NAAR ONTARIO

Sam Lafferty verkast eveneens vanuit Chicago naar Ontario. De 27-jarige veelzijdige aanvaller is met 10 goals en 21 punten bezig aan zijn beste seizoen ooit. Lafferty voert de NHL aan met 4 SHG en hem kunnen we met potlood invullen op de vierde lijn met Acciari en Alexander Kerfoot. Net als McCabe (2025) heeft ook Lafferty (2024) een doorlopend contract. Chicago neemt nog $ 2 miljoen (50%) van ’t contract van Jake McCabe voor hun rekening. En ze sturen nog een fifth-round pick voor zowel 2024 als 2025 mee naar Toronto.

Wat betreft het wisselgeld voor Chicago in deze trade is de first-round pick in 2025 het belangrijkst. Deze is echter wel Top 10 protected, zoals dat zo mooi heet. Ook de second-round pick van 2026 verhuist van Toronto naar de Blackhawks. Daarnaast maken wingers Joey Anderson en Pavel Gogolev de overstap naar The Windy City, maar de verwachting is niet dat zij een grote rol spelen in de toekomst van de franchise.

MINNESOTA HOOPT GREENWAY TE SLIJTEN

Eind januari 2022 zette Jordan Greenway zijn handtekening onder een driejarig contract bij de Minnesota Wild. Een contract dat hem $ 3 miljoen op jaarbasis opleverde. Dertien maanden en een hoop teleurstellende prestaties later wil Bill Guerin van de 26-jarige winger af. Waar Greenway vrijwel elk seizoen goed was voor zeker 25 punten, daar blijft zijn productie nu steken op 2 goals en 4 assists.

De general manager van de Wild is gebeld door onder meer Vancouver en San Jose. Dat de Canucks contact opnemen, is niet zo vreemd want zij willen Brock Boeser van de hand doen en zien in Minnesota een perfecte handelspartner. Guerin wil echter wel dat de Canucks $ 2 miljoen (van de $ 6.6 miljoen) van ’t salaris van Boeser blijven betalen. De Sharks zouden Greenway wel willen overnemen, maar hebben vooral belang bij wat draft picks die in zo’n vriendendienst om de hoek komen kijken. Ook de Flyers zouden de komst van Greenway wel zien zitten.

SOAP ROND CHYCHRUN DUURT VOORT

Ruim twee weken geleden werd Jakob Chychrun een heatlhy scratch omdat een trade aanstaande leek. Met de trade deadline in zicht, is die gewenste trade er echter nog altijd niet van gekomen. Op 11 februari leek Chychrun op weg naar Los Angeles, maar inmiddels zouden ook Carolina en Washington in de race zijn. Op enige afstand volgen Pittsburgh, Columbus en St. Louis dit proces.

Chychrun heeft een doorlopend contract in Arizona, maar wordt de komende jaren wel duurder. Op 1 juli lonkt een bonus van $ 1 miljoen en in het seizoen 2024-2025 komt hij voor een totaal van $ 7 miljoen op de loonlijst te staan. De Coyotes zitten middenin een rebuild en willen graag dit salaris uit de boeken. Het lukt de club nu al ruim een jaar niet om een geschikte danspartner te vinden voor een trade.

KARLSSON BLIJFT OP ZIJN POST…VOOR NU

De San Jose Sharks zijn Timo Meier kwijt en het wachten was op de volgende blockbuster daar. Erik Karlsson staat heel hoog op het verlanglijstje van de Edmonton Oilers, maar tot een trade lijkt het voor 3 maart niet meer te komen. De Zweedse superster heeft een no-move clausule in zijn contract en heeft daarmee te touwtjes in handen wat betreft een eventuele trade.

Deze clausule betekent dat general manager Mike Grier aan Karlsson moet vragen of hij een bepaalde club ziet zitten voordat hij gaat onderhandelen over een trade. De GM moet de speler als het ware vragen af te zien van zijn clausule. Volgens de Zweed heeft Grier daarover nog niets gezegd. Het is dan ook aannemelijk dat een eventuele trade pas in de zomer zijn beslag krijgt.

GAVRIKOV NOG ALTIJD IN COLUMBUS

Net als Jakob Chychrun werd ook Vladislav Gavrikov een healthy scratch vanwege ontwikkelingen rond een trade. De Columbus Blue Jackets verlangen in elk geval een first-round en third-round pick voor de verdediger en Boston leek daar aan te willen voldoen. De Bruins hengelden vorige week echter Dmitry Orlov binnen, waardoor Gavrikov overbodig is geworden. Columbus zit nu met een teleurgestelde blueliner, die ook nog eens UFA wordt op 1 juli.

Om nog iets aan de talentvolle Gavrikov over te houden, zal Jarmo Kekalainen voor de trade deadline actie moeten ondernemen. Naast Boston was ook Toronto geïnteresseerd, maar zij hebben McCabe inmiddels gehaald. Edmonton, LA, Carolina en Winnipeg zien een trade wel zitten, maar de general manager van Columbus moet de vraagprijs waarschijnlijk wel laten zakken.

Cover photo: Jamie Sabau/USA TODAY Sports

Hans Mulder
Hans Mulder
Dankzij de Braves en de Twins gegrepen door MLB. Wat later door een simpele videogame besmet met 't ijshockeyvirus en blij dat ik hier beide liefdes mag beschrijven.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen