NHL Team of the Month November

De maand december is inmiddels een week oud, dus is het tijd om de beste spelers te selecteren uit de maand november. We zien wat nieuwe gezichten, maar ook een vertrouwde naam. Alex Ovechkin mag de dertig ruimschoots gepasseerd zijn, maar in het Team of the Month blijft de Rus terugkeren. Ook komen we een red hot Jack Campbell tegen en zorgt Leon Draisaitl voor meer Europese invloeden.

Door: Dennis Bakker en Hans Mulder

W / C | LEON DRAISAITL (EDMONTON OILERS)

Stats: 13 GP, 15G, 12A, 27P, 22:52 ATOI, 30,0 S%, 8PPG, 3PPA

Bij de benaming Mr. November gaat bij menig Amerikaans sportliefhebber meteen een (honkbal)lampje branden. Inderdaad, Derek Jeter. De voormalig kortestop van New York Yankees kreeg de bijnaam naar aanleiding van zijn sportieve uitspattingen in het postseason van MLB.

De bijnaam Mr. November kunnen we in de NHL dit seizoen moeiteloos toebedelen aan Leon Draisaitl. De centre / winger is al sinds dag van het seizoen één zo rood als een chili peper, maar deed er in november nog een schep bovenop. De 26-jarige Duitser leidde het NHL-klassement van november in goals (vijftien), punten (27), powerplay goals (acht), powerplay punten (elf) en game-winning goals (vier). In dertien wedstrijden met Draisaitl op het ijs, noteerden de Oilers een 9-4-0 record.

EVENARING LEMIEUX

Met zijn uitmuntende optredens evenaarde de Duitser een mooi record. Voor het eerst sinds Mario Lemieux in het seizoen 1995 – 1996, noteerde een speler in NHL in de eerste twintig wedstrijden van het seizoen minimaal twintig goals en twintig assists. Draisaitl had er in totaal slechts negentien wedstrijden voor nodig. De winnaar van de 2019 – 2020 Hart Memorial Trophy, Ted Lindsay Award en Art Ross Trophy staat nog tot 2025 onder contract in Edmonton en speelde afgelopen vrijdag zijn vijfhonderdste wedstrijd in de NHL.

LW | ALEX OVECHKIN (WASHINGTON CAPITALS)

Stats: 15 GP, 10G, 12A, 22P, 21:48 ATOI, 16,1 S%, 2PPG, 2PPA

Er staat dit seizoen andermaal geen maat op recordjager Alex Ovechkin. Ook in de maand november bemachtigt de 36-jarige Rus een plek in het Team of the Month. Vorige maand zette de winger zijn krabbel onder een vernieuwd contract, dat hem tot aan de zomer van 2026 aan de Capitals doet verbinden. De jaarlijkse $ 9.5 miljoen dollar die Ovechkin zal opstrijken tot de leeftijd de 41 passeert, lijken tot nu toe een juiste investering te zijn door Brian MacLellan en consorten.

BRETT HULL VOORBIJ

Dat het all-time record van Wayne Gretzky in het achterhoofd van de Rus meespeelt, is één ding wat duidelijk. In oktober passeerde The Great Eight na een formidabele start van het seizoen reeds Marcel Dionne (731 goals). Op 12 november vestigde Ovechkin zich als vierde op de all-time lijst na een goal tegen Columbus Blue Jackets.

Jaromir Jagr (766) is het volgende doelwit voor de winger. Het lijkt niet ondenkbaar dat de Russische ster zich dit seizoen al tot Europeaan met de meeste treffers ooit in NHL mag kronen. De totale teller in Washington staat inmiddels op 750 goals.

De laatste week van november was de Washington-legende goed voor vier goals en drie assists in een foutloze week. Tegen Florida Panthers voegde de Rus de achtentwintigste hattrick uit zijn carrière toe aan zijn uitpuilende lijst.

CAPITALS EN FUEGO

Buiten de uitmuntende prestaties van Ovechkin, gaat het in Washington dit gehele seizoen al crescendo. Met een 38 punten staan ze op een gedeeld eerste plaats in de NHL, samen met Toronto Maple Leafs en Florida Panthers. Staan ze met een +27 goal differential op een tweede plaats en voeren ze de Metropolitan Division aan. Dat het zowel aanvallend als verdedigend snor zit bij de ploeg van coach Peter Laviolette, bewijst John Carlson. De blueliner is eveneens onderdeel van het Team of the Month.

C | NAZEM KADRI (COLORADO AVALANCHE)

Stats: 10 GP, 4G, 17A, 21P, 18:39 ATOI, 11,4 S%, 2PPG, 7PPA

Colorado Avalanche en Washington Capitals zijn deze maand goed vertegenwoordigd. Waar Alex Ovechkin en John Carlson de hoofdstad vertegenwoordigen, zijn Nazem Kadri en Cale Makar de afgevaardigden uit Colorado.

De 31-jarige centre speelde een fantastische maand november. In tien wedstrijden noteerden de Avalanche een 7-2-1 record. Met gemiddeld 2.10 punten per wedstrijd (vier goals, zeventien assists) behaalde de Canadees het hoogste gemiddelde in de gehele NHL. Kadri was bovendien de eerste Avalanche sinds Joe Sakic (huidig GM, red.) in maart 2000, die in een kalendermaand gemiddeld meer dan twee punten per wedstrijd noteerde.

GETERGD DOOR SCHORSING

Ondanks het feit dat Kadri zijn uitmuntende prestaties hier niet aan wilt toeschrijven, lijkt het er sterk op dat zijn schorsing aan het einde van vorig seizoen een behoorlijke trigger voor de centre is geweest. Na een flinke charge tegen het hoofd van Justin Faulk in de eerste ronde van de playoffs, kreeg de Canadees een schorsing van acht wedstrijden aan de broek. De actie was meteen ook het laatste wapenfeit van de Canadees. In de tweede ronde van de playoffs waren Vegas Golden Knights het eindstation.

Het was niet de eerste schorsing voor Kadri. Het stempel enfant terrible kunnen we naast Anthony DeAngelo ook plakken op de 31-jarige Canadees. De teller staat inmiddels op zes schorsingen in zijn carrière (zestien playoff-wedstrijden, elf reguliere wedstrijden) en heeft hij verscheidene kassen reeds met $475.000 dollar gespekt.

FREE AGENT AAN HET EINDE VAN DIT SEIZOEN

De huidige vorm spreidt de 31-jarige centre op exact het juiste moment tentoon. Aan het einde van het huidige seizoen loopt zijn contract af en zal een meerjarige deal wellicht het laatste uit zijn carrière zijn. Zijn huidige contract ter waarde van $ 4,5 miljoen dollar is een “schijntje” met wat de Canadees ervoor terug geeft.

D | JOHN CARLSON (WASHINGTON CAPITALS)

Stats: 15 GP, 3G, 14A, 17P, 23:24 ATOI, 8,6 S%, 2PPG, 4PPA

Verdiende John Carlson in 2020 de Norris Trophy? Met z’n 75 punten had hij er in elk geval tien meer dan de uiteindelijke winnaar Roman Josi. De tweede plaats in die verkiezing was in elk geval nog maar eens de bevestiging dat Carlson van absolute wereldklasse is. En enorm belangrijk voor de Washington Capitals. Vorig seizoen eindigde de blueliner voor het eerst in drie seizoenen niet in de top vijf van de Norris. De twaalfde plaats werd zijn deel. Met 44 punten in 52 wedstrijden zat hij echter weer niet ver van een gemiddelde van een punt per game.

Dit seizoen begon het allemaal wat stroef voor de dertiger. In oktober moest Carlson zich tevreden stellen met vijf punten in acht wedstrijden. Van die vijf noteerde hij er twee in de laatste wedstrijd van de maand. Op 29 oktober scoorde John Carlson een goal en gaf hij een assist tegen de Arizona Coyotes. Het was een voorbode op wat komen ging in november.

De Capitals kregen daar weer de Carlson te zien die twee jaar geleden zo dicht bij het winnen van de Norris was. De 31-jarige verdediger uit Massachusetts speelde vijftien wedstrijden en in slechts vier duels (elk betrof een uitwedstrijd) verscheen zijn naam niet op het scoreformulier. Uiteindelijk kwam hij tot 1.133 points per game. Niet slecht voor een speler wiens primaire taak het is om goals te voorkomen.

WAAR VOOR HET GELD

Na Alex Ovechkin en Nicklas Backstrom is John Carlson de best betaalde speler op het roster. Evgeny Kuznetsov, toch ook geen onbelangrijke kracht, moet het doen met $ 7.8 miljoen ten opzichte van de $ 8 miljoen voor Carlson. Na een, voor zijn doen, matige eerste maand liet John Carlson in november zien dit salaris dubbel en dwars waard te zijn. Tegen Buffalo, Montreal en Carolina schoot de blueliner zelf met scherp, maar veel vaker is hij de aangever. Op 28 november, in die wedstrijd tegen de Canes, had John Carlson met een goal en twee assists een zeer belangrijk aandeel in de 4-2 overwinning. Al was die goal dan een empty-netter, de vreugde was er niet minder om.

Niet alleen de organisatie heeft veel vertrouwen in Carlson, anders geef je de man geen contract tot 2026. Ook coach Peter Laviolette heeft een hoge pet van hem op. Van alle skaters maakt de blueliner gemiddeld genomen de meeste minuten. In november stond Carlson gemiddeld zo’n 23.23 minuten per wedstrijd op het ijs.

Veel meer dan een willekeurige ploeggenoot, maar vergeleken met collega’s van andere teams valt ’t mee. Zo kregen 27 verdedigers in de league vorige maand meer speelminuten dan John Carlson. We weten inmiddels wel dat hij ’t meest deed met de tijd die hem werd geboden. Zijn plek in ons Team of the Month is dan ook meer dan verdiend.

D | CALE MAKAR (COLORADO AVALANCHE)

Stats: 8 GP, 7G, 7A, 14P, 23:15 ATOI, 23,3 S%, 1PPG, 5PPA

Waar John Carlson een no-brainer is op onze blauwe lijn, daar geldt dit niet voor zijn defensive partner. We hadden op deze plek bijvoorbeeld ook zomaar voor Quinton Hughes of Adam Fox kunnen kiezen. Met veertien punten in vijftien wedstrijden trok Hughes afgelopen maand in Vancouver aan een dood paard. Fox kwam tot dertien punten in twaalf duels en een keuze voor de winnaar van de laatste Norris Trophy was ook goed te verdedigen. Het is echter Cale Makar geworden. De jonge verdediger van de Colorado Avalanche speelde vanwege een blessure minder wedstrijden in november, maar liet zich wel degelijk gelden. Het bewijs? In de acht duels die Makar speelde, noteerde hij gemiddeld 1.556 punten per wedstrijd.

Niet in november, wel een schitterende actie.

Oktober eindigde mooi voor Makar. Op 28 oktober, tegen de St. Louis Blues, bereikte Makar een mooie mijlpaal. De Avs versloegen de Blues met 4-2 en de blueliner tekende voor een goal en een assist. Het zette hem op 100 punten in zijn NHL-carriere en daar had Makar slechts 108 wedstrijden voor nodig. Daarmee evenaarde hij Sergei Zubov, die er ook 108 wedstrijden over deed. De verdediger die de minste wedstrijden nodig had om tot 100 punten te komen was Harry Cameron. De blueliner uit Ontario deed dit 100 jaar geleden.

Terug naar onze tijd en Cale Makar in het bijzonder. Een upper-body injury hield hem de eerste anderhalve week van november aan de kant. Tegen de Canucks maakte hij op 11 november zijn rentree en de Avalanche wisten direct dat hun blueliner terug was. Mede dankzij twee assists van Makar werden de Canucks met 7-1 weggeblazen. Zes dagen later troffen de teams elkaar opnieuw.

KNAPPE STREAK

Het ging nu wat moeizamer, maar weer mocht Cale Makar twee punten aan zijn totaal toevoegen. In dit met 4-2 gewonnen duel schoot hij in de derde periode de uiteindelijke gamewinner binnen. Makar wist op dat moment nog niet dat die goal het begin was van een mooie scoring streak, die vijf wedstrijden zou duren en hem zeven goals opleverde.

Makar was niet de enige met een mooie reeks. Met hem terug in de line-up zetten ook de Alanache een serie neer van zes gewonnen wedstrijden. Nog altijd is de ploeg van Jared Bednar niet zo dominant als vooraf werd verwacht, maar ze hebben in de Central Division inmiddels wel de aansluiting met teams als St. Louis en Winnipeg. Dit hebben ze in Denver mede te danken aan een productieve defensie.

Alleen Cale Makar is al goed voor tien goals dit seizoen. Hij wist altijd het net wel gemakkelijk te vinden, maar in deze jaargang lijkt hij een nog hogere versnelling gevonden te hebben. Met z’n tien treffers houdt de blueliner gelijke tred met Mikko Rantanen en laat hij Gabriel Landeskog en Nathan MacKinnon achter zich.

G | JACK CAMPBELL (TORONTO MAPLE LEAFS)

Stats: 11 GP, 1.27 GAA, 0.959 sv%, 9W, 2L, 3SO

Dit wordt het jaar van de Maple Leafs! Zowel in Noord-Amerika als ook op onze website is het een beetje een running gag geworden. Aanvallend was er niets aan te merken op de traditieclub uit Ontario. Defensief schoot de ploeg de laatste jaren echter tekort op de belangrijke momenten. We zitten pas in december, dus het duurt nog even voordat we deze Leafs kunnen toetsen op die belangrijke momenten. Voorlopig ziet het er echter boven verwachting goed uit voor ze. Dit komt niet in de laatste plaats door de bloedvorm waarin goalie Jack Campbell verkeert. De sluitpost speelde elf wedstrijden in november en verloor er slechts twee. Eén daarvan tegen zijn oude werkgever uit LA.

Tristan Jarry en Andrei Vasilevskiy hadden ook een prima maand. Zowel de goalie van de Penguins als die van de Lightning sloten af met respectievelijk 1.70 en een 1.88 GAA en een save percentage boven de 93%. Het was niet genoeg voor een plek in ons Team of the Month, want Campbell presteerde nog veel beter.

Hij tikte een .959 sv% aan en stond gemiddeld niet meer dan 1.27 goals per wedstrijd toe. Dat moet wel leiden tot goede resultaten en de Leafs stelden dan ook niet teleur. Toronto speelde veertien wedstrijden en won er daarvan twaalf. Dat ze daarmee niet by far de beste in de Atlantic zijn, heeft te maken met de goede start van Florida en de kracht van diezelfde Panthers.

LAATBLOEIER

Campbell was al 27 toen hij echt een vaste waarde werd in de NHL. Bij de Kings stond hij lang in de schaduw van Jonathan Quick, maar daar kwam in 2018 verandering in. Een seizoen later verkaste hij naar Toronto, waar ze een betrouwbare, en bovenal constante, goalie wel konden gebruiken. Vorig seizoen moest hij zijn plek onder de lat delen met Frederik Andersen, maar nu is Campbell de onbetwiste starter. Het legt beide partijen geen windeieren. De goalie noteert dit seizoen een .942 sv% en dat maakt de Leafs levensgevaarlijk.

Uitgerekend op 8 november had Campbell een slechte dag. De Leafs verloren thuis met 5-1 van de Kings en vier goals kwamen op het conto van Jack Campbell. Het bleek ook zijn enige slippertje. Zijn volgende start, in Phildelphia, stelde hij met een shutout orde op zaken. Afgezien van de wedstrijd tegen de Kings moest Campbell in al zijn andere wedstrijden maximaal twee keer vissen.

Met dat gegeven in het achterhoofd is het voor de Maple Leafs natuurlijk heerlijk spelen. Als Campbell in vorm is, heb je genoeg aan twee of drie goals per wedstrijd en met de firepower van Toronto moet dat doorgaans geen probleem zijn.

Cover photo: Perry Nelson/USA TODAY Sports

Dennis Bakker
Dennis Bakker
Honkbal en ijshockey zijn de sporten waar zijn hart sneller van gaat kloppen. Heeft na MLB 1999 en NHL 2000 op de PS1 Chicago als sportstad geadopteerd. Go White Sox, Blackhawks, Bears en Bulls! Heeft daarnaast bovengemiddelde liefde voor Colorado Rockies, Winnipeg Jets en Vancouver Canucks en schaamt zich hier niet voor!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen