NHL Power Play Friday: binnen twee minuten alle ‘ins en outs’

Het was wederom een druk weekje in de NHL. Voor het eerst sinds 2020 werd Boston Bruins wederom de winnaar van de Presidents Trophy. Afgelopen nacht tegen Columbus Blue Jackets volstond een 2-1 overwinning. Verder was er de contractverlenging van Filip Chytil, die vier jaar langer in het shirt van de Rangers actief zal zijn. Naast wat overig nieuws ook wederom deze week weer een kleine update over de standen der divisies. Begin je weekend goed met een gloednieuwe Power Play Friday.

BRUINS WINNEN VOOR DE VIERDE KEER PRESIDENTS’ TROPHY

Als er dit seizoen al enige tijd een feit zo klaar als een klontje was, is het wel de Bruins en de winst van de Presidents’ Trophy. De ploeg uit ‘Beantown’ voert sinds 7 december 2022 al de League aan en bovendien is dit sinds de invoering in het seizoen 1985 – 1986 alweer de vierde maal, dat Boston ermee aan de haal gaat. Tot aan de decembermaand waren de geel-zwarten in een strijd met voornamelijk Vegas Golden Knights en de verrassende New Jersey Devils verwikkelt, maar bedraagt het gat met nummer twee Carolina Hurricanes inmiddels achttien punten.

Uiteindelijk had de ploeg van head coach Jim Montgomery er slechts 75 wedstrijden voor nodig. Hiermee voegen de Bruins zich qua aantal gespeelde wedstrijden op een vierde plaats in de geschiedenisboeken. Na Detroit Red Wings — 71 wedstrijden, ’95-’96 en 74 wedstrijden, ’01-’02 — en Tampa Bay Lightning — 73 wedstrijden, ’18-’19 — zijn ze de op vier na snelste ooit die er met de trofee vandoor gaat.

SEIZOENSTART VOL VRAAGTEKENS

Het seizoen begon echter met een aantal vraagtekens. Hoe zou men de periode van de afwezigheid van Charlie McAvoy en Brad Marchand doorkomen? En was het wel zo verstandig om ervaren rotten als David Krejci en Patrice Bergeron te tekenen? De antwoorden liggen voor u klaar. Als snelste franchise ooit bereikte men in ‘Beantown’ de grens van zowel 50 winstpartijen, als de 100 punten. Bovendien heeft Montgomery zijn zaken zowel aanvallend, als defensief prima op orde. Met een 3.67 GF/G dulden ze alleen Edmonton Oilers voor zich in de League en staan ze zowel in GA/G als op de penalty kill op een klinkende eerste plaats.

Met tussen de palen het excellerende duo Linus Ullmark – Jeremy Swayman en een recordbrekende David Pastrnak, die met zijn huidige 53 goals de eerste Bruin sinds Cam Neely is die de grens van vijftig goals doorbreekt. Bovendien heeft de Tsjech nog één punt nodig, om de 100 punten barrière te doorbreken. Zijn oude career best van 98 is in ieder geval reeds uit de boeken geschoten.

Met de beslaglegging op de winst hebben de Bruins ook automatisch thuisvoordeel in de eerste ronde van de playoffs. Haar opponent is op moment van schrijven nog altijd één van de spannendste races in de League op dit moment. Pittsburgh Penguins staat op pole position met 84 punten na een 2-0 overwinning op eveneens Wildcard contender Nashville Predators. Florida Panthers hijgt in de nek van Sidney Crosby en co. met één punt minder, maar heeft een wedstrijd meer achter de kiezen.

FILIP CHYTIL VERLENGT BIJ RANGERS

New York Rangers en Filip Chytil zijn een vierjarige verlenging van zijn contract overeengekomen. De veelbelovende forward strijkt in de komende vier jaar $17.75 miljoen dollar op — $4.4375 miljoen AAV –, wat hem tot en met het seizoen 2026 – 2027 een Ranger maakt.

Het seizoen 2022 – 2023 is voor de Rangers nu al memorabel. Met de toevoeging van onder meer Vladimir Tarasenko en Patrick Kane tijdens de voorbije Trade Deadline, heeft de ploeg van head coach Gerard Gallant zich tot één van de grote kanshebbers voor de Stanley Cup (Final) gebombardeerd. Chytil beleeft bovendien dit jaar zijn definitieve doorbraak in New York. Met bijna een verdubbeling van zijn career best staat de teller inmiddels op 22 goals en twintig assists en counting.

De voormalig first-round pick van 2017 zou aan het einde van dit seizoen als RFA het Madison Square Garden verlaten, maar heeft zich ontpopt tot de ideale dieptespeler die zowel aan de bovenkant, als de onderkant van de lineup tot zijn recht komt. Met zijn 23 lentes staan zijn beste jaren nog voor de deur en zal de geboren Tsjech een belangrijke rol in de core blijven vervullen.

MATTHEW TKACHUK VOEGT ZICH IN ILLUSTER RIJTJE

Het seizoen van Florida Panthers bestempelt zich het beste als er één van pieken en dalen. Na de winst van de Presidents’ Trophy in 2022, werden de Panthers in de tweede ronde genadeloos door titelverdediger Tampa Bay Lightning van het ijs geveegd. In het offseason kwam daar nog eens de blockbuster trade tussen Calgary en Florida bovenop. In ruil voor onder meer Jonathan Huberdeau en McKenzie Weegar, streek Matthew Tkachuk in het zuiden van de Verenigde Staten neer.

Op papier leken de Panthers niet bepaald als winnaar uit de tradebus te stappen, maar daar zal men een half jaar na dato anders over denken. Waar zowel Huberdeau, als Weegar nog niet hun ‘groove’ hebben laten zien in Canada, speelt Tkachuk de pannen van het dak bij de ploeg van head coach Paul Maurice.

In zijn eerste elf wedstrijden kwam de 25-jarige Amerikaan tot een totaal van zestien punten. Hiermee trok Tkachuk zijn bloedvorm uit Calgary — career best met 104 punten — naadloos door naar Florida. Afgelopen nacht doorkruiste Tkachuk als vierde speler uit de geschiedenis van de NHL andermaal de grens van 100 punten, na in het offseason van franchise gewisseld te zijn. Wayne Gretzky, Jimmy Carson en Mike Rogers gingen de forward voor. Een groter aandeel binnen een franchise kun je je op Connor McDavid dit seizoen na niet voorstellen.

Op 1 januari leek Florida nog het meest op aangeschoten wild. Met een erbarmelijk 16-18-4 record stonden de Panthers op een 23e plaats in de League en duldden de Floridianen alleen de Canadiens onder zich in de Atlantic Division. Na onder meer een ijzersterke maand februari verloor men echter tot vorige week geen enkele keer tweemaal op rij. Met slechts één punt achter de Penguins, zit een eventuele Wildcard nog volop in het vat.

CONNOR MCDAVID BEREIKT MEERDERE MIJLPALEN OP ÉÉN AVOND

Connor McDavid laat met de dag meer en meer zien dat hij als één van de allerbeste spelers uit de geschiedenis van de NHL mag worden beschouwd. De superster van Edmonton Oilers noteerde in de nacht van donderdag op vrijdag tegen Los Angeles Kings niet alleen zijn 61e goal van het seizoen, maar schoot bovendien zijn 300e NHL goal tegen de touwen. Hiermee voegt McDavid zich bij Wayne Gretzky, Mario Lemieux, Peter Statsny en Bryan Trotter, die allen 300 goals en 500 assists noteerden voor de grens van 600 wedstrijden. Als klap op de vuurpijl doorkruiste de Canadees voor het eerst sinds Mario Lemieux in het seizoen 1995 – 1996 de grens van 140 punten.

De pret in Edmonton was echter nog niet voorbij, want met zijn treffer tegen de verbouwereerde Joonas Korpisalo noteerde McDavid zijn vijfde 10 game point streak, waarmee hij het oude NHL record van Wayne Gretzky uit 1986 – 1987 verbrak.

Edmonton is dit seizoen één van de gedoodverfde favorieten in de Western Conference en staat met nog zes wedstrijden voor de boeg twee punten achter koploper Vegas Golden Knights. Wanneer men nu een streep onder het seizoen zou zetten, kruist de ploeg van head coach Jay Woodcroft in de eerste ronde (net als vorig seizoen) de tegenstander van afgelopen nacht Los Angeles Kings.

ROBBY FABBRI REST VAN HET SEIZOEN UITGESCHAKELD

Afgelopen week kreeg Detroit Red Wings een bittere pil te slikken. Forward Robby Fabbri ligt er de komende vier tot zes weken uit, waardoor zijn seizoen tot een vroegtijdig einde komt. De 27-jarige Canadees speelde dit seizoen 28 wedstrijden in ‘Motown’ en noteerde daarin zestien punten (zeven goals, negen assists).

Het is voor de first-rounder van 2014 alweer zijn zoveelste blessure. In de Ontario Hockey League reeg de forward tot aan zijn Draft de punten (171 in 147 wedstrijden) aaneen en leek een glorieuze toekomst in de NHL in het verschiet te liggen. Ook in zijn rookie season ging het aanvankelijk voor de wind en werd zelfs in de playoff run van 2016 in St. Louis een goudhaantje. Na een tweede seizoen voor de wind (29 punten in 51 wedstrijden) maakte een serieuze knieblessure een einde aan zijn bloedvorm.

Na zijn terugkomst heeft Fabbri nimmer zijn oude niveau terug gevonden en streek hij in 2020 in een één op één trade met Detroit (in ruil voor blue-liner Jacob De La Rose) in het noorden van de Verenigde Staten neer.

Coverfoto: Winslow Townson-USA TODAY Sports

Dennis Bakker
Dennis Bakker
Honkbal en ijshockey zijn de sporten waar zijn hart sneller van gaat kloppen. Heeft na MLB 1999 en NHL 2000 op de PS1 Chicago als sportstad geadopteerd. Go White Sox, Blackhawks, Bears en Bulls! Heeft daarnaast bovengemiddelde liefde voor Colorado Rockies, Winnipeg Jets en Vancouver Canucks en schaamt zich hier niet voor!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen