NHL Power Play Friday: binnen twee minuten alle ‘ins en outs’

Na de All-Star Game moest het allemaal nog even op gang komen, maar de St. Louis Blues en vooral de New York Rangers schudden de kussens behoorlijk op. Die trade ronde Vladimir Tarasenko komt voorbij in deze NHL Power Play Friday, waarin we ook heel even een uitstapje maken naar Tsjechië. Ga er maar even goed voor zitten, want na deze Power Play Friday van SportAmerika ben je weer helemaal op de hoogte van het reilen en zeilen in de NHL.

NEW YORK RANGERS HENGELEN ‘BIG FISH’ VLADIMIR TARASENKO BINNEN

Vier jaar na het winnen van de Stanley Cup met St. Louis Blues vertrekt Vladimir Tarasenko voor een avontuur bij New York Rangers. De franchise uit de ‘Big Apple’ maakte de trade donderdagavond wereldkundig. De 31-jarige Rus werd in 2010 als zestiende overall door St. Louis gedraft en diende reeds in 2021 een verzoek tot een trade in bij het Front Office. Samen met blue-liner Niko Mikkola gaat hij nu het avontuur aan bij de Rangers. De omgekeerde weg wordt bewandeld door oude bekende Sammy Blais, Hunter Skinner, een conditional first-round pick 2023 en een conditional fourth-round pick 2024.

Na de blockbuster move van Bo Horvat richting Long Island is het alweer de tweede ‘big fish’ die ruim voor het verstrijken van de Trade Deadline een nieuw onderkomen vindt. Horvat vertrok eerder deze week in ruil voor Anthony Beauvillier, Aatu Raty en een first-round pick richting de andere kant van New York. Koud op Long Island aangekomen tekende de centre een achtjarige verlenging van zijn contract ter waarde van $68 miljoen dollar — $8.5 miljoen dollar AAV –. Tarasenko zit in hetzelfde schuitje als Horvat. In 2015 tekende de winger een achtjarige deal ter waarde van $60 miljoen dollar — cap hit $7.5 miljoen dollar — , die na dit seizoen ten einde is.

GOALMACHINE PUR SANG

Tussen 2014 en 2019 was Tarasenko één van de meest scorende namen in de National Hockey League. Met 182 goals stond hij achter John Tavares en Alex Ovechkin derde in de rankings. Op het gebied van 5 vs 5 moest de Rus alleen landgenoot ‘Ovi’ voor zich dulden. Sinds het seizoen 2019 – 2020 werd de winger echter door blessureleed achtervolgd. Zijn COVID-seizoen bleef beperkt tot tien wedstrijden door een slepende schouderblessure en na een operatie in het offseason keerde hij pas in maart 2021 terug op het ijs.

Het Front Office zat met de handen in het haar of Tarasenko ooit zijn oude vorm weer te pakken zou krijgen en lieten hem zelfs onbeschermd in de Expansion Draft van Seattle Kraken — die op hun beurt Tarasenko passeerde voor Vince Dunn –. Deze move was voor ‘VT’ de druppel en diende op zijn beurt een tradeverzoek in bij het Front Office in St. Louis.

REUNIE MET BOEZEMVRIEND ARTEMI PANARIN

Of het huwelijk tussen de Rangers en Tarasenko goed gaat verlopen, is van veel factoren afhankelijk. Dat hij in Madison Square Garden herenigt wordt met boezemvriend Artemi Panarin is echter een behoorlijke plus. ‘VT’ gaf in zijn eerste seizoen in de NHL (2012 – 2013) al te kennen dat er in de KHL een deksels goede forward genaamd Artemi Panarin speelde. Met achttien punten in 43 optredens was hij echter nog niet de hoogvlieger waar de scouts uit St. Louis bokkig van werden. Ondanks het feit, dat ze aftastend het management van Panarin hadden aangesproken, verkaste de Rus als UFA uiteindelijk naar Chicago Blackhawks. Dat Tarasenko zijn woorden waarheid werden, werd vrij snel duidelijk. Panarin ging in zijn eerste NHL seizoen op voor het NHL All-Rookie Team en won en passant — ten koste van onder meer Connor McDavid — de Calder Trophy.

Terug naar 2023. Het ligt in de lijn der verwachting dat head coach Gerard Gallant Tarasenko in de Panarin-lijn gaat inpassen (Panarin – Zibanejad – Tarasenko). Met spelmaker Panarin — na McDavid en Draisaitl de meeste assists over de laatste vier jaar — en franchise leading topscorer Zibanejad moet het gek lopen wil de winger zijn oude vorm niet terug gaan vinden.

Naast Tarasenko komt de boomlange blue-liner Niko Mikkola naar Manhattan. Rangers GM Chris Drury was op zoek naar een kopie van K’Andre Miller en heeft deze in de Fin gevonden. In St. Louis stond Mikkola bovenaan het franchiseklassement in hits en was hij ook een dragende kracht in een penalty-kill. Met zijn aflopende contract en cap hit van slechts $1.9 miljoen dollar een ondergewaardeerd stukje van de Stanley Cup Quest puzzel.

BLAIS TERUG OP HET OUDE NEST

De meest in het oog springende naam uit het omgekeerde pakketje is zonder twijfel die van Sammy Blais. De forward was in Madison Square Garden een dieptespeler en keert terug naar de franchise die hem in de NHL Entry Draft van 2014 in de zesde ronde drafte. In 2021 stapte Blais juist het vliegtuig richting JFK Airport in, als belangrijke chip in de Pavel Buchnevich trade –.

Hunter Skinner is een 21-jarige blue-liner, die in 2019 door New York Rangers in de vierde ronde van de Entry Draft werd opgepikt. Dit seizoen was hij tot op heden in de AHL actief en wordt in St. Louis gezien als potentiële diepteversterking. Zijn carrière komt tot dusverre nog niet bepaald van de grond.

De twee conditional picks zijn echter een stuk interessanter. Zeker de first-round pick in de aankomende Draft wordt gezien als een flinke bonus. Met een op papier waanzinnig diepe Draft is het voor de Blues graaien, graaien, graaien aankomende zomer.

SABRES HOUDEN COZENS AAN BOORD

Met de stenen van nu blijft Kevyn Adams stoïcijns bouwen aan de Sabres van morgen. Zijn jonge team bonst nu al keihard op de deur, maar als de general manager eerlijk is, zal ook hij toegeven dat de Sabres een beetje voor op schema lopen. Adams verlengde onlangs het contract van Tage Thompson al tot de zomer van 2030 en deze week was het de beurt aan Dylan Cozens. De nu 22-jarige aanvaller is met 17 goals en 43 punten bezig aan een prima seizoen. Naast Cozens en Thompson liggen ook Jeff Skinner (2027) en Alex Tuch (2026) nog lang vast. Cozens gaat tijdens deze periode $ 7.1 miljoen per jaar verdienen.

Rasmus Dahlin wordt na 2023-2024 een RFA en er zal Adams veel aan gelegen zijn om ook de Zweedse blueliner tot in lengte van dagen in Buffalo te houden. Het wordt interessant om te volgen hoe de Sabres de komende trade deadline benaderen. Zeker van de play-offs zijn ze allerminst, maar kansloos ook zeker niet. Gaat Adams bijvoorbeeld leuren met een Tyson Jost in de hoop nog wat meer talent binnen te halen of probeert hij wat ervaring naar de Sabres te halen?

BLESSURES

 ALL-STARS HUGHES EN MAKAR UITGESCHAKELD

Jack Hughes maakt zijn status als voormalig first overall helemaal waar dit seizoen. De jonge Amerikaan scoorde maar liefst 35 goals in de eerste 50 wedstrijden en voegde daar ook nog eens 32 assists aan toe. Van die 35 treffers scoorde hij er 29 op even strenght en daarmee voert hij de NHL aan. Dat Hughes een belangrijke factor is in het succes van de Devils is dan ook een understatement. Helaas kan coach Lindy Ruff voorlopig niet over zijn sterkhouder beschikken. Jack Hughes verliet deze week de training en is week-to-week met een upper-body injury.

Waar de Devils nog wel een flinke buffer hebben wat betreft hun ticket voor het postseason, daar kan de titelverdediger zich niet veel misstappen veroorloven. De Avalanche werden bedolven door blessures, maar waren net aan de beterende hand. Het komt dan ook erg ongelegen dat Cale Makar kampt meteen upper-body injury.

De winnaar van de Norris Trophy werd eerder deze week hard geraakt door Jeff Carter van de Penguins. De hit werd niet bestraft, maar hield Cale Makar wel van het ijs. De Avalanche verloren dat duel in OT. Zonder Makar gingen de Avs donderdag kansloos met 5-0 onderuit bij de Tampa Bay Lightning.

GOALIES IN LAST

Met nog vier weken te gaan tot de trade deadline kijken de contenders naar versterkingen. Dat de Maple Leafs de play-offs gaan halen, lijkt wel zeker. Aan Kyle Dubas de taak om een zo sterk mogelijk Toronto het postseason in te sturen. Hoewel de general manager het vooralsnog ontkent, moet Dubas mogelijk zijn plannen wel aanpassen. Deze week hebben de Maple Leafs Matt Murray op de IR gezet met een enkelblessure. Dubas gaf aan de goalie pas op z’n vroegst over enkele weken terug te verwachten. Ilya Samsonov moet nu het leeuwendeel van de wedstrijden voor zijn rekening nemen.

Ook in Vegas zijn er zorgen over een sluitpost. Logan Thompson was vorige week nog present tijdens de All-Star Game en gezien zijn seizoen was dit ook meer dan terecht. Donderdag tegen de Minnesota Wild viel de sterkhouder van de Golden Knights in de slotfase uit met een lower-body injury. De komende dagen zal duidelijk worden hoe ernstig deze blessure is. Adin Hill maakte de wedstrijd, die met 5-1 door Vegas gewonnen werd, af. Voor de Wild was dit alweer de derde nederlaag op rij. Op het moment van schrijven hebben de Knights de koppositie in de Pacific weer overgenomen.

SLECHT NIEUWS VOOR BURAKOVSKY

Zonder Jack Hughes versloegen de Devils donderdagavond de bezoekende Seattle Kraken met 3-1. Het waren de blueliners die New Jersey voorbij de revelatie loodsten, want Dougie Hamilton (2) en John Marino waren de doelpuntenmakers. Bij de Kraken voelden ze het gemis van Andre Burakovsky. De topscorer van de ploeg (13 goals en 39 punten) raakte deze week geblesseerd in het duel met de Islanders en werd voor de wedstrijd in New Jersey op de IR gezet.

Dave Hakstol lijkt niet positief over een snelle terugkeer. Achter de naam van Burakovsky staat week-to-week en veel meer willen de Kraken er ook niet over kwijt. Voor Seattle komt de blessure van de topscorer wel erg ongelegen, want ’t team is verwikkeld in een felle strijd om een postseason-ticket in het westen. Na de nederlaag in New Jersey staan Daniel Sprong en de zijnen qua punten op gelijke hoogte met de LA Kings. Die club heeft momenteel de eerste wildcard in handen en staat vierde in de Pacific Division.

DE EERSTE…

HORVAT TREFZEKER

De trade, de contractverlenging, de eerste overwinning en toen was daar dinsdag ook nog de eerste goal in dienst van de New York Islanders. Met tussendoor ook nog de ASG (nog als vertegenwoordiger van Vancouver) was het een hectische tijd voor Bo Horvat. Maandag debuteerde hij voor zijn nieuwe ploeg met een 2-1 overwinning op de Flyers. Een dag later mocht Horvat zelf juichen. Lane Lambert stuurt zijn twee beste aanvaller telkens samen het ijs op in de hoop dat Horvat en Mathew Barzal zo snel mogelijk wat chemie ontwikkelen.

De fans steunden Bo Horvat in zijn eerste optreden in Long Island en hun beloning bleef niet uit. De arme Seattle Kraken waren al murw gebeukt in de eerste periode en wisten ook in de tweede periode niet waar ze het zoeken moesten. Bij een stand van 3-0 zocht en vond Barzal zijn nieuwe maatje. Bo Horvat bepaalde de eindstand op 4-0. De vierde overwinning op rij voor de Isles, die de aansluiting met Pittsburgh en Washington weer gevonden hebben.

JAGR PASSEERT GRETZKY

Dat Wayne Gretzky op die hielen wordt gezeten door Alex Ovechkin voor wat betreft zijn aantal goals in de NHL weten we allemaal. Het is best veel mensen ontgaan dat The Great One deze week één van zijn records is kwijtgeraakt aan Jaromir Jagr. Gretzky scoorde tijdens zijn gehele loopbaan in totaal 1.098 goals in professioneel verband. Dit zijn de goals in de NHL en de WHA, maar ook bijvoorbeeld voor Team Canada in de verschillende toernooien.

Afgelopen zondag, ruim een week voor zijn 51e verjaardag, scoorde Jagr zijn 1099e professionele goal. De Tsjechische legende scoorde tijdens zijn verblijf in de NHL in totaal (reguliere competitie en play-offs) in totaal 844 doelpunten, maar was ook in andere competities en voor zijn land bijzonder trefzeker. Het record van Gretzky brak hij in dienst van de Kladno Tigers in zijn vaderland Tsjechië. Jagr is eigenaar van dat team en wilde eigenlijk dit seizoen niet meer spelen. De nood kwam echter aan de man en vanwege te weinig spelers dreigden de Tigers in de problemen te komen. Jagr bond zijn schaatsen onder en liet zien nog steeds te kunnen scoren.

EINDELIJK DRIE OP EEN RIJ VOOR FLORIDA

Je werd erg raar aangekeken als je in oktober had gezegd dat de Florida Panthers pas in februari hun eerste 3-game winning streak zouden noteren. Toch is dit precies wat er gebeurde met de houder van de Presidents’ Trophy. Heel voorzichtig krijgen ze de vorm en de punten te pakken.

Vlak voor de ASG werd Boston verslagen en vervolgens bliezen The Cats eerder deze week Tampa Bay van het ijs. Donderdag volgde de derde overwinning op rij. In Sunrise werden de Sharks op een 4-1 nederlaag getrakteerd. Eric Staal was twee keer trefzeker, maar in beide gevallen betrof het een empty-netter. Sam Reinhart scoorde eveneens twee keer, maar in zijn geval stond er wel een goalie onder de lat.

STREAKS

CHYTIL LEKKER BEZIG

Vorig seizoen drukte Filip Chytil zijn neus aan het venster tijdens de play-offs. Waar de 22-jarige Tsjech 8 keer het doel vond tijdens 67 wedstrijden in het reguliere seizoen, daar ging het scoren hem in ’t postseason veel eenvoudiger af. Mede dankzij zijn 7 goals schopten de Rangers het tot de Conference Finals. Logischerwijs ligt hij dit seizoen wat meer onder een vergrootglas, maar van het bekende leien dakje ging het bepaald niet. Tot de kalender verschoof naar 2023.

New York heeft zich hersteld van een moeizame seizoenstart en ligt prima op koers voor de play-offs. Chytil is één van de spelers die het de laatste tijd op de heupen heeft. Woensdag tegen de Canucks was hij voor de vijfde wedstrijd op rij trefzeker. Het betekende zijn zevende treffer tijdens die reeks en zijn elfde goal in de laatste 13 wedstrijden. Zijn totaal? Dat staat na woensdag op 19 treffers. Teamgenoot K’Andre Miller was met 3 assists ook belangrijk in de met 4-3 gewonnen wedstrijd. Chris Kreider tekende voor zijn 250e goal als een Ranger (en in de NHL). Middels een assist mocht J.T. Miller van de Canucks zijn 500e NHL-punt vieren.

KAPRIZOV KAN NEDERLAAG NIET VOORKOMEN

De Dallas Stars zijn met overwinningen op Anaheim en Minnesota goed uit de All-Star break gekomen. Dat ze de Ducks (na een shootout weliswaar) op de knieën krijgen, mocht worden verwacht. Een betrekkelijk eenvoudige 4-1 overwinning op de Wild lag echter minder voor de hand. Het was voor de koploper in de Central alweer de zevende wedstrijd op rij waarin minimaal één punt werd gepakt. Binnen deze reeks moesten ze overigens ook drie keer op rij de 2 punten aan de tegenstander laten.

Het is een streak die Kirill Kaprizov bekend in de oren klinkt. De Russische ster van de Wild was betrokken bij de enige goal van zijn ploeg en breidde daarmee zijn point streak uit naar zeven wedstrijden (3G, 6A). Na zijn goal donderdag tegen de Knights staat The Thrill op 29 goals en 62 punten. Jamie Benn opende tegen Minnesota de score met zijn twintigste van dit seizoen. Voor de captain van de Stars maakt dit het tiende seizoen in zijn loopbaan met minimaal 20 treffers. Namens deze franchise werd dit kunstje alleen geflikt door Mike Modano (16 seizoenen) en Brian Bellows.

CANUCKS ZETTEN ISLES VOET DWARS

Bo Horvat loopt een beetje als een rode draad door deze rubriek. Donderdag speelde de aanvaller voor het eerst tegen zijn oude liefde en Horvat deed dit met wisselend succes. De Canucks zagen hun voormalig captain scoren namens de Isles, maar verlieten Long Island uiteindelijk wel met 2 punten. Bo Horvat nam, wederom op aangeven van Barzal, de 4-2 voor zijn rekening en op dat moment leken de Islanders op weg naar hun vijfde zege op rij.

Rick Tocchet is zeker niet foutloos nadat hij ’t overnam van Bruce Boudreau, maar de nieuwe coach heeft van de Canucks wel een vechtmachine gemaakt. Na de ASG hadden de Devils en Rangers hun handen al meer dan vol aan het gezelschap uit Vancouver en ook tegen de Islanders wilden ze van geen wijken weten. Waar New York de 2 punten heel goed kon gebruiken, moesten ze deze aan de bezoekers laten. Met 6-5 trokken de Canucks dit doelpuntrijke duel naar zich toe. De winnende? Die kwam op naam van Anthony Beauvillier. Hij scoorde zijn eerste goal voor Vancouver uitgerekend tegen de club waar hij tot voor kort nog onder contract stond.

Cover photo: Dilip Vishwanat

Hans Mulder
Hans Mulder
Dankzij de Braves en de Twins gegrepen door MLB. Wat later door een simpele videogame besmet met 't ijshockeyvirus en blij dat ik hier beide liefdes mag beschrijven.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen