NFL Previews: Super Bowl LVII

Nog heel even geduld en dan staat de laatste, én belangrijkste, wedstrijd van het NFL-seizoen op het programma: De Super Bowl. Dit jaar zijn het de Kansas City Chiefs en de Philadelphia Eagles die het namens de AFC en NFC tegen elkaar op gaan nemen. Op voorhand belooft de wedstrijd een klassieker te worden tussen twee ijzersterke teams. Lees hier de voorbeschouwing van SportAmerika!

State Farm Stadium | Zondagnacht| 00:30

Deze Super Bowl kent geen torenhoge favoriet. Zowel de Chiefs als de Eagles zijn de #1 seed van hun conference en waren afgelopen jaar het beste team. De Chiefs, en met name Patrick Mahomes, kenden een uitstekend seizoen, waarin het vertrek van Tyreek Hill geruisloos werd opgevangen. Onder leiding van Mahomes en Travis Kelce bereikten de Chiefs voor het vijfde jaar op rij de AFC Championship Game en nu voor de derde keer in vijf jaar de Super Bowl. Mahomes, Kelce en Andy Reid gaan voor hun tweede eindoverwinning.

De Eagles waren dit jaar ongelooflijk dominant in de NFC. Het team van Nick Sirinanni bleek aan beide kanten van de bal niet te stoppen en rolde vrij moeiteloos door de play-offs heen. De Eagles hebben ook nog een aantal spelers onder contract staan die al eerder een ring wonnen met het team. De belangrijkste namen hiervan zijn Brandon Graham, Jason Kelce en Fletcher Cox.

KAN KC DE OL VAN DE EAGLES KRAKEN?

De offensive line van de Eagles is de sterkste unit van het team en misschien wel de sterkste unit in de NFL. Onder leiding van Kelce zijn mannen als Landon Dickerson en Jordan Mailata bijna niet te kloppen. Dankzij deze OL is zowel de passing game als de run game van de Eagles een wapen. De run game steunt niet alleen op Miles Sanders, ook Jalen Hurts heeft op het gebied van rushing een uitstekend jaar achter de rug. Dit mag voor een groot deel op het conto van de OL worden geschreven.

Aan de Chiefs de taak om deze offensive line te kraken. De front 7 van de Chiefs hebben een prima jaar achter de rug, waarin ze tweede eindigden in totaal aantal sacks (55) achter de Eagles (70 sacks). Chris Jones beleeft zijn beste jaar uit zijn loopbaan en zal deze Chiefs defensie moeten leiden om ervoor te zorgen dat de Eagles aanval niet kan doen en laten wat ze willen.

Wat de Eagles aanval zo sterk maakt, is het feit dat naast de run game ook de passing game uitstekend is. Met A.J. Brown en DeVonta Smith heeft Hurts twee topreceivers. Philly staat dan ook vierde in het klassement van rushing yards per game en 12e in het klassement voor passing yards per game. De secondary van de Chiefs kan nog wel eens moeite gaan hebben met de passing game van de Eagles. De aanval van de Eagles is hoe dan ook een tweekoppig monster.

DE EAGLES DEFENSE MOET MAHOMES IN TOOM HOUDEN

Het kwam al even kort voorbij toen het over sacks ging: De Eagles defensie is ijzersterk. De defensive line leunt op spelers als Haason Reddick en Graham. Tekenend voor de dominantie van de Eagles is het feit dat 4 verschillende spelers 10+ sacks hebben genoteerd dit seizoen. De secondary van de Eagles is daarnaast ook van een ontzettend hoog niveau, met cornerbacks Darius Slay en James Bradberry en safety C.J. Gardner-Johnson.

De Eagles kunnen deze ijzersterke defensie wel gebruiken. Ze komen namelijk te staan tegenover een Patrick Mahomes die dit jaar bij vlagen niet te stoppen is. Ondanks een enkelblessure wist Mahomes de Bengals te ontleden en ook tijdens het reguliere seizoen stond er geen maat op hem. Hij leidde de NFL in passing yards én touchdowns en er is eigenlijk niemand in KC die Hill mist.

De kansen voor Mahomes en de Chiefs liggen natuurlijk bij Travis Kelce. Kelce was dit jaar weer niet te stoppen en de Eagles gaan hun handen vol hebben aan hem. Het belangrijkste voor KC is dat hun offensive line lang genoeg stand weet te houden om Mahomes zijn ding te laten doen. Met mannen als Creed Humphrey en Joe Thuney is dit zeker geen onmogelijke opgave. De OL van de Eagles mag dan dominant zijn, die van de Chiefs doet daar niet veel voor onder.

SUPER BOWL LVII BELOOFT EEN KLASSIEKER TE WORDEN

Twee ijzersterke teams gaan elkaar treffen in wat op papier een absolute klassieker belooft te worden. De Chiefs hebben iets meer ervaring en de beste speler van de NFL in Mahomes. De Eagles hebben een allround sterker team waar bijna geen zwakke plekken in te vinden zijn. Qua blessures staan beide teams er goed voor. Alleen de Chiefs moeten zeer waarschijn Mecole Hardman missen. De mate waarin de Eagles als team extreem compleet zijn, gaat in deze strijd de doorslag geven. Voorspelling: Eagles.


Lees hier over de bijzondere verhaallijn van deze Super Bowl: Twee broers spelen tegen elkaar!

Coverfoto: Bill Streicher/USA Today Sports

Marc Dorenbos
Marc Dorenbos
Houdt van voetbal, American Football en Basketball. Fan van de Bengals #WhoDey.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen