Jason en Travis tegenover elkaar in Super Bowl: “Al klaar met Kelce Bowl”

Het is een bekend gezicht in de play-offs. Jason Kelce als fan van zijn broer Travis op de tribune bij de Chiefs. Of andersom. Volgende week komt er voor even een pauze op de broederband. Dan staan ze namelijk als eerste broers ooit tegenover elkaar in de Super Bowl.

De Kelce Bowl. Het ging de eerste dagen na de Championship Games nergens anders over. Tot grote ergernis van Jason zelf. “Het heeft nu 48 uur geduurd en ik ben wel klaar met de Kelce Bowl’, zegt hij in zijn podcast New Heights tegen zijn broer. “Het is echt heel tof om tegen elkaar te spelen maar er zijn veel meer mensen bij betrokken. Het is de Chiefs tegen de Eagles, met daarin de broers Kelce.”

Deze bescheidenheid kenmerkt de broers. Jason is de oudste van de twee. Moeder Donna vertelt in een interview tegen een lokaal radiostation in Kansas dat het tweetal typische broers waren. Close, maar ook veel ruzie maken. “Travis was meestal degene die begon, want hij wilde de aandacht van zijn oudere broer.”

Omdat het tweetal niet veel in leeftijd scheelt, precies 23 maanden, kunnen ze ook al op jonge leeftijd de strijd met elkaar aangaan. En dat deden ze ook. “Er was vaak ruzie”, vertelt Donna. “Er werden regelmatig klappen uitgedeeld. En het kwam altijd omdat de een beter was dan de ander en dat de ander daar niet mee om kon gaan.”

De broers zijn hun hele leven al bijna onafscheidelijk. Op de lagere school mag je pas in de hoogste twee groepen gaan sporten. Jason zit op worstelen, Travis gaat na schooltijd mee. “Ik moest dan na afloop de vloer schoonmaken”, blikt hij terug in zijn podcast. “Ik dacht dan altijd dat ik niet echt bij het team hoorde, maar ja, omdat de docenten het vroegen, deed ik het toch.”

RUNNING BACK EN LINEBACKER

Op de middelbare school kiest Jason voor American Football en speelt running back en linebacker. Daarnaast doet hij in de winter aan ijshockey en in de zomer honkbal. Deze laatste sport wordt ook door Travis opgepikt, alleen ruilt hij het ijshockey in voor basketbal. De broers worden zo bij Cleveland Heights teamgenoten als Travis aansluit als de nieuwe quarterback.

In 2006 scheiden de wegen van de broers tijdelijk. Jason gaat naar college. Hij blijft in de buurt van huis en gaat naar Cincinnati. Niet gescout of met een beurs, maar hij probeert toch een plekje in het footballteam te bemachtigen. Eerst als running back, daarna als fullback. Zonder succes. Pas als hij de overstap naar de offensive line maakt, breekt hij door. Als center en guard komt hij in 2007 in negen wedstrijden in actie. Een jaar later start hij dertien wedstrijden.

GESCHORTS NA DRUGSGEBRUIK

Dat jaar heeft hij zijn broer weer bij zich. Travis krijgt namelijk enkele beurzen aangeboden, waarbij hij uiteindelijk ook voor Cincinnati kiest. Het eerste jaar speelt hij niet, om het jaar erna in elf wedstrijden in actie te komen. Hij speelt voor het eerst tight end, al vangt hij maar één bal. Daarnaast is hij quarterback in de wildcatformatie, maar het wordt al snel duidelijk dat hier zijn toekomst niet ligt.

De loopbaan van Travis loopt vertraging op als hij voor heel 2010 wordt geschorst door de universiteit. Cincinnati zegt in eerste instantie alleen dat het gaat om het overtreden van de regels van de school, maar later zal naar buiten komen dat het gaat om drugsgebruik. Travis heeft marihuana gebruikt en zal een jaar niet actie komen.

JASON NEEMT TRAVIS IN HUIS

Het is het moment dat zijn grote broer voor hem in actie komt. Jason zorgt ervoor dat Travis bij hem in huis komt te wonen. “Zodat ik hem in de gaten kon houden”, vertelt hij hierover. Ook doet Jason een goed woordje bij de coach, zodat Travis een jaar later weer bij het footballteam aan kan sluiten. “Ik heb hem nooit echt gevraagd hoe hij dat voor elkaar heeft gekregen”, kijkt Travis hierop terug. “Dat was gewoon mijn broer die zich opwierp als grote broer, die er altijd voor me is en voor elke stap van mij vecht.”

In 2011 is het tijd voor Jason om naar de NFL te gaan. Hij had tijdens de combine de snelste tijd van alle offensive linemen en de verwachting was dat hij in de vierde of vijfde ronde door een team gekozen zou worden. Dat duurde iets langer, want uiteindelijk waren het de Eagles die hem pas in de zesde ronde oppikten. Tijdens het trainingskamp maakt Jason direct indruk op coach Andy Reid, want hij wint de startende positie en speelt alle wedstrijden. Hij is nog altijd de enige rookie in de geschiedenis van de Eagles die een heel seizoen als eerstejaars weet te starten.

Na een 4-12 seizoen in Philadelphia wordt het contract van Reid eind 2012 niet verlengd. Lang hoefde de hoofdcoach niet op een nieuwe baan te wachten. Drie clubs hadden op de dag van het ontslag het vliegtuig al klaar staan om Reid op te halen. Hij kiest voor de Chiefs. Eén van de eerste dingen die hij in de draft doet, is Travis naar Kansas halen. De jongste Kelce wordt in de derde ronde gedraft.

RUGNUMMER 87

Travis kiest bij de Chiefs voor rugnummer 87. Pas jaren later vertelt hij dat hij dit nummer maar om één reden gekozen heeft: zijn broer. “Jij bent de enige reden dat ik nummer 87 heb”, vertelt hij zijn oudere broer na een onderlinge wedstrijd. In een gezamenlijk interview legt hij dit uit. “Ik heb dit nooit iemand verteld, maar als er een verhaal is van twee broers die het in de NFL maken, dan is dat allemaal in 1987 begonnen, omdat deze big guy in 1987 is geboren”, vertelt hij zittend naast zijn broer.

De tight end maakt in zijn eerste jaar echter minder indruk dan zijn oudere broer. In Week 2 speelt hij één snap op special teams en niet veel later maakt een knieblessure een einde aan zijn seizoen. Vanaf 2014 lopen de successen van de broers bijna parallel en groeien ze uit tot de besten op hun positie. Jason wordt voor het eerst gekozen in de Pro Bowl en Travis is met 862 yards de beste receiver van de Chiefs. Een jaar later is ook de tight end een Pro Bowler.

CATCHING KELCE

Ze veroveren de league en de harten van de fans. Niet alleen bij hun teamgenoten, maar ook bij de fans zijn de twee broers razend populair. Travis als extravagante van de twee, Jason de wat rustigere. Dat blijkt ook wel in 2016 als entertainmentzender E! een dating show opzet voor Travis, Catching Kelce genaamd. Vrijgezelle vrouwen uit alle 50 staten komen langs om indruk te maken op de tight end. Broer Jason komt ook af en toe voorbij, maar volgens Travis moest hij flink overgehaald worden om voor de camera te verschijnen. “En als hij er dan was, dan was hij echt een idioot”, beschrijft Travis het optreden van zijn broer.

Beide spelers spelen hun hele loopbaan voor dezelfde club. Naast de individuele prijzen winnen ze ook allebei een Super Bowl. In 2018 is Jason de eerste van de twee broers. De Eagles nemen het in de finale op tegen de Patriots. Met Nick Foles als onverwachte uitblinker wint Philadelphia haar eerste kampioenschap.

Ook in deze wedstrijd valt Jason op. Niet alleen vanwege zijn spel op de offensive line, ook in zijn speech na afloop. “Uiteindelijk wilden wij het meer. Alle spelers. Alle coaches. Het management. Jeffrey Lurie (eigenaar, red.). Iedereen bij ons wilde het meer. Daarom staan wij hier nu vandaag. En dat is waarom wij het eerste team in de geschiedenis van de Eagles zijn die die freaking trofee vast mogen houden.”

SUPER BOWL-OVERWINNINGEN

De winst van de Eagles wordt vanaf de tribune gadegeslagen door Travis. Uiteraard in Eagles-jersey van zijn broer. “Het meest blije dat ik ooit voor hem ben geweest, is toen hij de Super Bowl won en ik kon zien hoe gek hij werd op het veld”, beschrijft Travis na afloop.

Twee jaar later waren de rollen omgedraaid. Onder leiding van een ontketende Patrick Mahomes winnen de Chiefs de Super Bowl door de 49ers te verslaan. Voor Jason een mooier moment dan zijn eigen zege. “Om hem zelf te winnen geeft je een heel zelfvoldaan gevoel. Maar om iemand te zien van wie je houdt en dat die zijn dromen vervult, is misschien nog wel mooier.”

MAMA KELCE ON TOUR

De Eagles kwamen na de titel in een rebuild, maar haalden vorig jaar weer de play-offs. Waar ze in de eerste ronde op dezelfde dag in actie moesten komen. Moeder Donna, eveneens een groot fan van de sport en hardcore supporter van haar zoons, leek te moeten kiezen welke wedstrijd te bezoeken, maar uiteindelijk lukte het haar om na de wedstrijd van Jason in Tampa direct naar Kansas City te vliegen om beide wedstrijden te bezoeken. Een trip die ook op het twitteraccount van de NFL niet ongemerkt voorbij ging.

Dit jaar was het tot nu toe niet mogelijk om beide broers op dezelfde dag in actie te zien. Zo zaten de ouders bij Jason in zijn strijd tegen de 49ers, zo gaven de broers in hun eigen podcast aan. Komende zondag gaat het wel lukken. Dan staan de twee als eerste broers ooit tegenover elkaar in de Super Bowl. En zal een van de twee de ultieme bragging rights krijgen over de ander. Benieuwd of er na afloop net als vroeger klappen zullen vallen uit frustratie.


Lees hier alles over de hoofdcoaches in de komende Super Bowl

Coverfoto: Ed Zurga/AP

Chris Van Dijk
Chris Van Dijk
Sportliefhebber van alles wat een bal heeft. Door Stockton en Malone fan de Utah Jazz, en sindsdien verkocht aan Amerikaanse sporten. En na een bezoekje aan Phillie ook fan van de Eagles. Op twitter te volgen op @vandijkch

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen