NHL High Five: All-Star Game Edition

Een iets andere High Five dan jullie van ons gewend zijn en dat heeft natuurlijk alles te maken met de All-Star Game in Florida. We hebben vijf hoogtepunten uit de Skills Competition voor je op een rijtje gezet en de Game of the Week is de finale van het mini-toernooi. Nu dit All-Star Weekend achter ons ligt, kan de blik weer op de normale competitie. En daar zijn we bij SportAmerika erg blij mee!

HIGH FIVE

ANDREI SVECHNIKOV (FASTEST SKATER)

Jarenlang het domein van Connor McDavid, maar die deed dit keer niet mee aan de Fastest Skater Competition. De superster van de Edmonton Oilers – en zonder twijfel de allerbeste speler van dit moment – was in 2017, 2018 én 2019 de rapste van allemaal. Het was nu aan anderen om de macht te grijpen en Andrei Svechnikov legde ’t rondje in de finale tegen Kevin Fiala als snelste af. De aanvaller van Carolina had 13,699 seconden nodig voor zijn parcours. Fiala deed er 14,114 over. Genoeg voor de tweede plaats.

Het was de bedoeling dat ook Matty Beniers acte de presence gaf, maar de rookie van de Kraken haakte geblesseerd af voor dit weekend. Seattle was daardoor de enige franchise die geen vertegenwoordiger in Sunrise had. Chandler Stephenson van de Golden Knights was zijn vervanger en klokte de derde tijd. Dylan Larkin, nog altijd in het bezig van het record (13,172 seconden uit 2016) werd vierde. De onfortuinlijke Cale Makar moest het doen met de vijfde plaats, maar had een goed excuus. De uitmuntende blueliner schoof namelijk onderuit in de laatste bocht.

BROCK NELSON (ACCURACY SHOOTING)

Plezier, zon en strand stonden centraal in Sunrise, maar er waren toch ook wel degelijk onderdelen die je aan ijshockey kon linken dit weekend. Naast de Fastest Skater was ’t Accuracy Shooting er daar één van. De opdracht was heel simpel. Vier hoeken van ’t doeltje met in elke hoek een schietschijfje. De speler die die schijfjes ’t snelst raakt, wint het onderdeel. Zoals meer onderdelen veranderde ook dit in de loop der jaren regelmatig. Zo had de NHL dit keer gekozen voor een voorronde, een halve finale en een finale.  

Niet voor het eerst in zijn loopbaan liet Connor McDavid de fans watertanden in die voorronde. Die arme schietschijfjes hadden geen schijn van kans en binnen de kortste keren was de superster klaar. Hoewel hij in de halve finale ook 10,6 seconden nodig had, was Nazem Kadri een fractie sneller. De aanvaller van de Flames ging door naar de finale en trof daar Brock Nelson. Eenmaal aangekomen in de halve finale had Artemi Panarin het vizier niet op scherp, waardoor Nelson er ruim 17 tellen over kon doen.

Had Kadri in die finale de bordjes opnieuw in 10 seconden weggewerkt, dan was hij de winnaar geworden van dit onderdeel. Maar Nazem Kadri had zijn kruit verschoten in de mini-versie van de Battle of Alberta. Brock Nelson profiteerde en tikte in iets meer dan 12 tellen alle schijfjes aan. De speler van de Islanders treedt daarmee in de voetsporen van onder meer Patrick Kane, Sidney Crosby, John Tavares en Sebastian Aho.

JUUSE SAROS & CONNOR HELLEBUYCK (TENDY TANDEM)

Keepers zijn…anders. Binnen de sport is dit algemeen bekend en ook op de burelen van de NHL weten ze niet goed wat ze met die mensen aan moeten vangen. Niet de personen die elk jaar de festiviteiten tijdens het All-Star Weekend opnieuw uit proberen te vinden althans. De laatste jaren werden de goalies het ijs op gestuurd voor een zogenaamde Save Streak, maar daar kwam dit jaar weer een einde aan. De Tendy Tandem moest het nu worden!

Sjoelen. Zo kunnen we dit misschien nog wel ’t minst slecht omschrijven. Twee goalies, elk tandem vertegenwoordigde een divisie, namen het op tegen collega’s uit een andere divisie. Eén goalie moest vanaf de eigen doellijn proberen te scoren door een luikje in de andere goal en kon daarmee punten verdienen. Die punten werden dan weer gekoppeld aan het aantal spelers dat de keepende goalie op zich af zou krijgen.

De betreffende afdelingen hadden er vast goed over nagedacht, maar het resulteerde in een opmerkelijk schouwspel. Uiteindelijk bleken Juuse Saros en Connor Hellebuyck dit circusnummer als beste te beheersen. In de finale klopten zijn Logan Thompson en Stuart Skinner, de afvaardiging van de Pacific Division.

ELIAS PETTERSSON (HARDEST SHOT)

Zo omslachtig en ingewikkeld dat onderdeel rond de goalies was, zo simpel was de categorie waarin Elias Pettersson ’t meest bedreven was. Een puck op het ijs, een doeltje iets verderop en gewoon rammen. Het ging hier simpelweg om de speler met het hardste schot. Een onderdeel dat niet weg te denken is en waar Zdeno Chara al jaren recordhouder is. In 2012 joeg hij de puck met 108.8 mph (175.1 km/u) tegen de touwen. De grootheid van onder meer de Bruins won dit onderdeel maar liefst vijf keer.

Drie jaar geleden werd het record van Chara verbroken, maar dit gebeurde tijdens ‘t AHL All-Star Weekend. Met 109.2 mph ramde Martin Frk destijds de puck tegen het netje. Elias Pettersson kwam niet in de buurt van die snelheden, maar de ster van de Canucks hield de concurrentie achter zich met een schot van 103.2 mph (ruim 166 km/u). Rasmus Dahlin was de enige die in de buurt bleef met 102.3 mph (164,6 km/u)

Josh Morrissey werd op gepaste afstand derde met een schot van 95.7 mph. De sterkhouder van de Winnipeg Jets hield daarmee Alex Ovechkin en Seth Jones achter zich. Door de overwinning van Pettersson gaat dit onderdeel voor het tweede jaar op rij naar een Zweed. Vorig jaar schreef Victor Hedman dit namelijk op zijn naam. Pettersson is de eerste aanvaller sinds 2018 met ’t hardste schot en de vierde in totaal. In 2018 was het Ovechkin die won.

SIDNEY CROSBY & ALEX OVECHKIN (BREAKAWAY CHALLENGE)

De zogenaamde Breakaway Challenge is ook meer verworden tot een circusnummer dan een daadwerkelijk ijshockey-gerelateerd onderdeel. In Sunrise was ’t echter best bijzonder wat er gebeurde. In het kort moet een speler proberen op een ludieke of originele manier proberen te scoren en zoveel mogelijk stemmen voor zich te winnen. De concurrentie deed z’n best, maar niemand kwam in de buurt van de klasse van Sidney Crosby en Alex Ovechkin. Natuurlijk niet, zou je bijna zeggen.

Matthew Tkachuk was de publiekslieveling, Mitch Marner ging terug naar de tijd van Miami Vice en David Pastrnak deed het weer op zijn geheel eigen wijze. Geen van hem kon echter tippen aan de Breakaway van twee van de grootste spelers ooit. Crosby en Ovechkin kregen af te rekenen met een andere legende, want Roberto Luongo dook op tussen de palen. De fans in Florida konden dit natuurlijk wel waarderen, maar het mooiste moest nog komen.

Voormalig All-Star en thans analist P.K. Subban vroeg de twee nog actieve legendes een shirtje te signeren. Crosby merkte echter op dat er nog één handtekening miste. Vanuit het niets dook daar opeens Sergei Ovechkin op met “Ovi Jr” achter op z’n shirt. Het zoontje van The Gr8 Eight schaatste samen met pa en Crosby richting Luongo en mocht vanzelfsprekend afronden. Mooi om te zien, maar voor de NHL als geheel was het vooral schitterend dat deze grootheden present waren én zowel de harten als de show wisten te stelen.

GAME OF THE WEEK

ATLANTIC DIVISION – CENTRAL DIVISION

Het was voor ’t team van de Atlantic Division een soort van thuiswedstrijd. En dat thuisvoordeel werd zaterdag volledig benut. Dankzij een uitblinkende Dylan Larkin (goed voor een hattrick) en een uitstekende Matthew Tkachuk trok de Atlantic Division aan het langste eind. Zij versloegen in de finale het team van de Central Division met 7-5. Matthew Tkachuk werd verkozen tot MVP, maar dit was vooral te danken aan zijn sublieme optreden in de halve finale. Met 3 goals en 2 assists had hij een flink aandeel in de 10-6 zege op de Metropolitan.

OVERIG NIEUWS

HORVAT VERLENGT OP LONG ISLAND

Vorige week de trade naar de Islanders, afgelopen week nog All-Star voor de Canucks en nu opnieuw in het nieuws. We kunnen wel stellen dat Bo Horvat ’t NHL-nieuws enigszins domineerde, maar de rust lijkt terug te keren in huize Horvat. En huize Lamoriello. Een dag na de ASG in Florida maakten de New York Islanders bekend dat de voormalig captain van Vancouver zich voor acht seizoenen heeft verbonden aan zijn nieuwe club. Horvat zat tijdens die periode $ 8.5 miljoen per jaar gaan verdienen.

De 27-jarige Horvat is bezig aan zijn negende seizoen op het hoogste niveau. Sinds 2019-2020 was Bo Horvat captain van de Canucks. Voor die club speelde hij al zijn 621 wedstrijden in de NHL. Horvat kwam tot 201 goals en 420 punten. Financieel gaat hij er straks aardig op vooruit, want de aanvaller moet het nu nog doen voor $ 4.1 miljoen. Bij de Islanders moet Bo Horvat gaan zorgen voor meer scorend vermogen. Daar smacht de ploeg naar in de jacht op een wildcard.

Cover photo: Eliot J. Schechter

Hans Mulder
Hans Mulder
Dankzij de Braves en de Twins gegrepen door MLB. Wat later door een simpele videogame besmet met 't ijshockeyvirus en blij dat ik hier beide liefdes mag beschrijven.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen