Head-to-Head Coach: Andy Reid en Nick Sirianni

Volgende week kan iedereen die de NFL een warm hart toedraagt weer klaar gaan zitten voor de grootste wedstrijd van allemaal: de Super Bowl. In State Farm Stadium in Arizona nemen de Kansas City Chiefs het op tegen de Philadelphia Eagles. Het is ook een strijd tussen de ervaren Andy Reid (64, Chiefs) en jonge Nick Sirianni (41, Eagles). Wie zijn deze head coaches? Hoe ziet hun CV eruit? Wat is hun coachingstijl? Lees het in de Head-to-Head Coach voor Super Bowl LVII van SportAmerika.

Andy Reid en Nick Sirianni hebben ieder een geschiedenis bij hun tegenstander in de Super Bowl. Reid was 14 relatief succesvolle jaren head coach van de Eagles. Sirianni was vanaf 2009 eerst offensive quality control coach en later wide receivers coach bij de Chiefs. Saillaint detail: Sirianni kon vertrekken bij de Chiefs toen Reid daar werd aangesteld als head coach in 2013. De twee troffen elkaar als head coach eenmaal eerder. In 2021 wonnen de Chiefs met 42-30 van de Eagles.

ANDY REID, ERVAREN EN SUCCESVOL

Andy Reid’s kennismaking met de NFL was bij de Green Bay Packers. Van 1992 tot 1998 vervulde hij daar verschillende rollen als assistent- en positiecoach. In 1999 werd Reid aangesteld als head coach van de Philadelphia Eagles. De Eagles hadden op dat moment net een seizoen achter de rug met een 3-13 record. Reid maakte bij zijn interview indruk met een 13 centimeter dik boekwerk waarin stond hoe hij de Eagles zou gaan leiden als hij werd aangenomen. Toen Reid werd aangenomen was was hij de op één na jongste head coach in de NFL en de eerste head coach die werd aangesteld zonder eerst offensive of defensive coordinator te zijn geweest.

Reid’s periode bij de Eagles was een relatief succesvolle periode. Tussen 2001 en 2004 behaalde hij de NFC East titel. In diezelfde periode gingen de Eagles ook vier keer op rij naar de NFC Championship Game. Alleen in het seizoen 2004 wonnen de Eagles en gingen ze naar de Super Bowl. Deze werd verloren van de New England Patriots. Na het verlies wist Reid de Super Bowl niet meer te halen met de Eagles. Alleen in 2008 werd de NFC Championship Game nog gehaald, maar die werd verloren van de Arizona Cardinals. In 2012 werd Reid ontslagen bij de Eagles na een 4-12 seizoen.

Lang zat Reid niet zonder werk. In 2013 werd hij aangesteld als head coach van de Chiefs. Voor zowel Reid als de Chiefs was dit het begin van een zeer succesvolle periode. Vanaf 2016 hebben de Chiefs elk jaar de AFC West gewonnen en vanaf 2018 stond het team van Reid in de AFC Championship Game. In 2019 en 2020 stonden de Chiefs in de Super Bowl. De eerste keer wonnen ze van de San Francisco 49ers, de 2020 editie van de Super Bowl werd verloren van de Tampa Bay Buccaneers.

NICK SIRIANNI, MOTIVATOR PUR SANG

Sirianni heeft als jonge head coach aanzienlijk minder ervaring dan Reid. Nadat hij verschillende functies als positiecoach had vervuld bij de Chiefs en de San Diego / Los Angeles Chargers, werd hij onder Frank Reich aangesteld als offensive coordinator van de Indianapolis Colts. Als OC werkte hij in drie jaar met drie verschillende quarterbacks, namelijk Andew Luck, Jacoby Brissett en Philip Rivers. In die drie jaar haalden de Colts de play-offs twee keer.

In 2021 werd Sirianni aangesteld als head coach van de Eagles als opvolger van de ontslagen Doug Pederson. Twee maanden na zijn aanstelling werd quarterback Carson Wentz getrade naar de Colts. Hierdoor moest Sirianni met een relatief jong team onder leiding van twee ronde draft pick Jalen Hurts opereren. Ondanks een 2-5 start aan het seizoen, wisten de Eagles de playoffs te halen in het eerste jaar van Sirianni. In de Wild Card ronde werd er verloren van de Buccaneers.

Sirianni valt op in de NFL. Waar de meeste, veelal ervaren head coaches het toonbeeld van rust zijn – neem Andy Reid – is Sirianni niet bang om zijn emoties hun beloop te laten langs de zijlijn. Zo verwees Sirianni weinig subtiel naar het ontslag van zijn goede vriend Frank Reich bij de Colts nadat hij de Colts had verslagen dit jaar. Zijn emoties werken echter als goede motivatie voor zijn spelers, die Sirianni als normaal en één van hen zien.

AANVAL VERSUS HET TOTAALPLAATJE

De Chiefs zijn de afgelopen jaren onder Andy Reid een aanvallende juggernaut geweest waar maar weinig teams mee om konden gaan. Nu heeft Reid met Patrick Mahomes en Travis Kelce respectievelijk de beste quarterback en tight end van de NFL tot zijn beschikking. Tot afgelopen seizoen hoorde Tyreek Hill ook tot één van de belangrijkste aanvallende spelers van de Chiefs. Nadat Hill was vertrokken, meenden velen dat het aanvallend een stuk minder zou worden in KC. Reid en Mahomes hebben dit jaar bewezen prima zonder Hill te functioneren. Mahomes eindigde het reguliere seizoen met 5.250 yards en 41 touchdowns en maakt een grote kans op de MVP-titel. De hand van Reid in dit topseizoen is moeilijk te ontkennen.

Sirianni is van zichzelf ook een offensieve coach. In zijn eerste jaar deed hij na de 2-5 start een stap terug wat betreft playcalling. Deze beslissing toont de volwassenheid van Sirianni als coach. Dit jaar loopt de aanval van de Eagles bij vlagen als een trein. Met name de run game is van grote klasse. Verdedigend doen de Eagles het ook uitstekend. Met 18,8 punten gemiddeld staan de Eagles vierde in het Opponents Point per Game klassement. Hier staan de Chiefs met hun 15e plek in de middenmoot.

Sirianni neemt als HC aanzienlijk vaker dan Reid risico’s. De Eagles hebben dit jaar 32 4th down attempts ondernomen, tegenover de 12 van de Chiefs. Beide teams zijn wel zeer succesvol in hun 4th down attemps. De Chiefs staan met een 75% win percentage tweede in dat klassement, de Eagles met een 68,8% win percentage vierde. Als deze head coaches ervoor gaan, is dit vaak ook succesvol.

GAAT ERVARING DE DOORSLAG GEVEN?

Zoals gezegd is Andy Reid de ervarene van de twee head coaches. Aankomende Super Bowl wordt zijn derde trip naar de grootste wedstrijd van het jaar. Sirianni staat voor het eerst in de Super Bowl in zijn tweede jaar. Gaat Reid zijn status als één van de beste head coaches in de NFL weer eens bevestigen door zijn tweede Super Bowl te winnen met de Chiefs? Of laat Sirianni zien dat hij the new kid on the block is door net als Doug Pederson in zijn tweede jaar als Eagles head coach een Super Bowl te winnen? Over anderhalve week weten we het.


Tom Brady gaat (weer) met pensioen, lees het hier!

Coverfoto: Bo Schalbroekx/BoGraphix

Marc Dorenbos
Marc Dorenbos
Houdt van voetbal, American Football en Basketball. Fan van de Bengals #WhoDey.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen