NFL 4-on-4: Super Bowl en terugblik seizoen

Het NFL-seizoen zit er nu echt zo goed als op. Nog maar een wedstrijd rest ons. Maar wat voor wedstrijd! De Eagles en Chiefs staan in de Super Bowl. We kijken in deze editie van de 4-on-4 of we dit een terechte finale vinden en hoe we terugkijken op het seizoen. De echte voorspellingen komen uiteraard volgende week.

1. De Chiefs en Eagles staan in de Super Bowl. Is dit, ook gebaseerd op de wedstrijden van afgelopen weekend, de terechte finale?

Marc Dorenbos: “Dat denk ik wel. Met name de Eagles hebben bevestigd hoe dominant ze zijn in de NFC. Tuurlijk hadden de 49ers qua blessures op QB heel veel pech, maar dat neemt niet weg dat de Eagles meer dan verdiend hebben gewonnen. Ik denk dat de Chiefs ook terecht in de Super Bowl staan, al was die wedstrijd een stuk spannender. Dat de Bengals zo’n domme penalty tegen krijgen vlak voor het einde, is iets wat me nog wel wakker gaat houden, maar goed.. Ik denk dat de Chiefs de terechte vertegenwoordiger zijn van de AFC in de Super Bowl.”

Seán van Zon: “Uiteindelijk wel. Voor de Divsional Round had ik gedacht dat de Bills of Chiefs de Super Bowl zouden halen, maar de Bengals hebben zich toen dusdanig laten zien dat ik ook hun in de Super Bowl terecht zag komen. Toch bleek ‘Burrowhead’ nog steeds Arrowhead. De Chiefs waren vooral defensief erg sterk. Daarnaast was Patrick Mahomes verre van 100% en nog wonnen ze. In de NFC was ik er stellig van overtuigd dat de 49ers de Super Bowl zouden halen. Wow, wat zat ik fout. Tuurlijk, geen Brock Purdy, veel penalty’s tegen, maar de ware kracht van de Eagles kwam tijdens Championship Sunday echt naar boven. De Chiefs en Eagles steken momenteel met kop en schouders boven de rest uit.”

Chris van Dijk: “De Eagles hebben de NFC vanaf dag 1 gedomineerd en hadden zonder de blessure van Jalen Hurts de eerste seed al weken eerder binnengehaald. Alle verhalen over het gemakkelijke programma van de Eagles zijn dan ook zwaar overdreven, want de grootste concurrenten in de divisie (49ers en Cowboys) hadden een vergelijkbaar schema. In de AFC lag het dichter bij elkaar. Daar vond ik de Bills over het hele seizoen iets beter dan de Chiefs. Je weet niet wat voor invloed Damar Hamlin in de laatste weken heeft gehad. Je had hier kunnen zeggen dat de Bills (of eventueel de Bengals) hadden moeten staan, maar uiteindelijk is dit wel een terechte finale.”

Toon Aerts: “Uiteindelijk moet je concluderen dat de twee sterkste teams in de finale staan. De Eagles hebben met Jalen Hurts slechts één keer verloren dit seizoen, play-offs inclusief. Dat is heel indrukwekkend. Ze domineerden de 49ers bovendien in de NFC Championship, zelfs in de drive waarin Brock Purdy geblesseerd raakt. In de AFC Championship game had het muntje beide kanten kunnen vallen, maar Joe Burrow en de Bengals missen wel zelf de kans om de game-winning drive af te maken. Dat Mahomes op één been en met tig geblesseerde receivers alsnog 326 passing yards haalt, zegt eigenlijk voldoende. Dit is de terechte Super Bowl.”

2. Hoe kijken we over een paar jaar terug op dit seizoen?

Marc Dorenbos: “Een seizoen vol slecht football, eerlijk gezegd. Ik kan me niet herinneren dat ik de afgelopen jaren zo ontzettend veel matige wedstrijden heb gezien. Slecht football heeft gelukkig niet te betekenen dat er geen vermaak is, dus ook voor die wedstrijden zet je de tv aan, maar het is wel opvallend.”

Seán van Zon: “Een seizoen van Let’s Ride, dramatische wedstrijden, pretenders en matig football. Kies een willekeurige Broncos TNF-game uit en je hebt het allemaal. We zagen legendes als Tom Brady en Aaron Rodgers bijwijlen spelen als Tim Tebow en David Carr. Tuurlijk, dit seizoen had ook mooie en memorabele momenten. Toch verbleken die bij het tragische football wat ons soms werd voorgeschoteld.”

Chris van Dijk: “Uiteraard als het laatste seizoen van Tom Brady. Het symboliseert de overgang van de wacht. De ervaren quarterbacks hebben plaats gemaakt voor de jonge garde.”

Toon Aerts: “Toch een seizoen vol verrassingen. Wie had gedacht dat de Jaguars de AFC South zouden winnen? Of dat de Giants zo goed zouden zijn en de gehele NFC East boven .500 zou eindigen? Of wat dan gezegd van de Seattle Seahawks met Geno Smith? Ook de Lions bleken veel verder te staan dan we allemaal hadden voorspeld. De onvoorspelbaarheid maakt de NFL zo mooi en dat mag zich wat mij betreft ieder seizoen herhalen!”

3. Het offseason gaat voor alle overige ploegen beginnen. Welk team gaat in de komende maanden de grootste sprong maken?

Marc Dorenbos: “Ik zet mijn geld op de Seahawks. Die hebben een solide basis, een hoge draft pick en hun divisie ligt op de 49ers na op apegapen. Ik heb verwachtingen voor die franchise.”

Seán van Zon: “Ik ben het volledig eens met Marc. Afgelopen jaar waren ze al ijzersterk in de draft. Sterke coaching, een goede core, spelers met veel potentie en een front-office die weet hoe het moet draften. Ik zei het laatst al in een podcast: de toekomst van de Seattle Seahawks ziet er zonnig uit.”

Chris van Dijk: “Twee teams uit de NFC North gaan grote stappen zetten. De Bears hebben de picks en het capspace om flinke versterkingen aan te trekken. Dit kan ze zo op de rand van de play-offs brengen. En de Lions gaan de volgende stap zetten. Ze hebben het talent en krijgen langzaam de ervaring. Met de juiste versterkingen is dit een ploeg die een diepe play-offrun neer kan zetten. Niet een stap als de Eagles, maar het gaat wel in de buurt komen.”

Toon Aerts: “Ietwat tot mijn verbazing blijken de Patriots aardig wat cap space te hebben voor komend seizoen. Ik denk dat ze eindelijk eens een échte top Wide Receiver gaan halen (neen, ik bedoel niet Nelson Agholor) en zo Mac Jones de kans gaan geven om écht die grote sprong voorwaarts te maken.”

4. Het gaat de komende anderhalve week natuurlijk vooral over de Super Bowl. Wat is de verhaallijn die jij het meest interessant vindt de komende tijd?

Marc Dorenbos: “De meest interessante verhaallijn is toch die van de Chiefs voor mij. Je kunt nu al een sterk argument maken dat ze een dynastie zijn, maar toch hebben ze nog ‘maar’ 1 Super Bowl gewonnen de afgelopen jaren. Als ze er nu weer 1 pakken, dan kan dat argument veel makkelijker gemaakt worden. Als ze deze Super Bowl ook weer verliezen, dan kan je een (in mijn ogen ietwat vergezocht) argument maken dat de Chiefs het vaak laten liggen op het moment suprème.”

Seán van Zon: “De enkel van Mahomes. Aanvankelijk zag het er goed uit. Dit was tot hij uit de pocket moest om te werpen, toen werd duidelijk dat hij verre van 100% was. Deze vorm van verstuiking kan soms maanden duren voordat het volledig genezen is. Spelen kan Mahomes, zolang hij niet geblesseerd raakt tijdens de training, sowieso. De vraag is hoe fit hij zal zijn voor de ontmoeting op 12 februari.”

Chris van Dijk: “Wisten jullie al dat er voor het eerst twee broers tegenover elkaar staan in de Super Bowl? Het verhaal van de Kelces is natuurlijk leuk, maar ik vind de geschiedenis van de beide coaches wel interessant. Andy Reid die twaalf jaar coach in Philadelphia was, terwijl Nick Sirianni zijn loopbaan juist bij de Chiefs begon. Daar was hij vier jaar assistent, tot hij ontslagen werd door Reid die zijn eigen assistent mee wilde nemen en daarom afscheid nam van Sirianni, die op dat moment de wide receivers coach was.”

Toon Aerts: “Laten de Eagles zien dat roster building een kunst is? Howie Roseman heeft een ogenschijnlijke master class neergezet dit seizoen. Plukt hij hier de ultieme vrucht van in de vorm van een Lombardi Trophy? Zo ja, dan ben ik vooral benieuwd naar wat het effect op de rest van de NFL zal zijn. Wie zal zich willen spiegelen aan Howie en de Eagles?”


Lees hier alles over Andy Reid en Nick Sirianni als coaches in de Super Bowl.

Coverfoto: Mitchell Leff/Getty Images

Chris Van Dijk
Chris Van Dijk
Sportliefhebber van alles wat een bal heeft. Door Stockton en Malone fan de Utah Jazz, en sindsdien verkocht aan Amerikaanse sporten. En na een bezoekje aan Phillie ook fan van de Eagles. Op twitter te volgen op @vandijkch

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen