NHL play-offs: Tampa Bay is er bijna, Islanders kloppen Bruins

De cruciale fase in de tweede ronde dient zich langzaam maar zeker aan. In Florida moesten de Carolina Hurricanes alles op alles zetten om de Lightning van matchpoint te houden. De New York Islanders hoopten in ’t eigen Nassau Coliseum op gelijke hoogte te komen met de Boston Bruins. Of dit gelukt is, lees je vanzelfsprekend bij SportAmerika.

EAST DIVISION

Uiteindelijk kregen de Bruins in Game 3 wat hen toekwam. Brad Marchand was het feestvarken in OT en bracht daarmee het thuisvoordeel terug naar Boston. In die verlenging was het enigszins in strijd met de verhoudingen op het ijs. Juist toen de Islanders de wedstrijd naar zich toe dreigden te trekken, schoot Marchand met scherp. Beide kampen zullen aanknopingspunten hebben gezien. De Bruins waren sterker, maar de Islanders wisten ‘t gevaar vrij goed te neutraliseren.

Barry Trotz zag in Game 3 zijn sterspeler eindelijk scoren. Mathew Barzal stond lang droog, maar was nu verantwoordelijk voor de gelijkmaker. Daarnaast lijkt Semyon Varlamov weer de oude. In de eerste ronde tegen Pittsburgh was het behelpen met de goalie en moest Ilya Sorokin de honneurs waarnemen. Nu krijgt Varlamov weer de voorkeur. De Islanders schromen het fysieke contact niet, maar de Bruins weten daar op hun beurt ook wel raad mee. Als de Islanders er niet in slagen deze vierde wedstrijd te winnen, zullen bij hen de pijntjes het eerst voelbaar worden.

DE HEADLINES

De Islanders hadden het iets betere van het spel in de eerste periode, maar Boston kon daar prima mee leven. Zij kregen hun kansen en geen van deze was groter dan die voor David Pastrnak. De Tsjech had een vrij doel om op te schieten, maar de paal redde Varlamov en de Islanders. Je ziet Pastrnak niet elke dag zo’n opgelegde kans missen en wat dat betreft paste het wel in deze periode. Taylor Hall besloot daarin de handschoen op te pakken en het gevecht met Scott Mayfield aan te gaan.

Al betrekkelijk vroeg in de tweede periode maakte David Krejci de misser van ploeggenoot Pastrnak goed. De Isles lieten hun discipline wat versloffen en gunden de Bruins een PP die hen duur kwam te staan. Deze tegenvaller deerde New York niet. Zij zijn niet snel van hun stuk gebracht en Kyle Palmieri bewees dat daar ook geen aanleiding toe is. Hij werkte de 1-1 achter Tuukka Rask. Het evenwicht was daarmee terug op het scorebord, maar ook op het ijs gaven de teams elkaar niets toe.

Dit hield ook stand in de derde periode. Tot Mathew Barzal er zich weer mee ging bemoeien. De ster van de Islanders bezorgde zijn team, met 7 minuten op de klok, de zo gewenste voorsprong. Barzal stond lang droog in deze play-offs, maar hij staat op als zijn team hem het hardst nodig heeft. Bruce Cassidy gooide alles op de aanval in de slotminuten, maar het wisselen van Rask leidde tot de beslissende 3-1 van Casey Cizikas. Jean-Gabriel Pageau, opnieuw in een leeg doel, bepaalde de eindstand op 4-1.

DE HIGHLIGHTS

UP NEXT

Tussenstand in de serie: teams op gelijke hoogte 2-2

Twee teams die enorm aan elkaar gewaagd zijn. We kunnen het niet vaak genoeg zeggen. Het ene moment lijkt de serie de kant van de Bruins op te gaan, maar dan slaan de vastberaden Isles weer keihard terug. Het is een cliché, maar Game 5 (dinsdag 00.30 uur Nederlandse tijd) in Boston wordt ongelooflijk belangrijk. Eén van deze teams zal op matchpoint komen en als dit de Islanders zijn, kunnen ze voor de eigen uitzinnige fans de serie op slot gooien. Zover is het nog lang niet, want Boston heeft daar ook nog iets over te zeggen.

CENTRAL DIVISION

De play-offs eisen hun tol bij de Hurricanes. Nino Niederreiter lag er al uit, Vincent Trocheck raakte geblesseerd tijdens deze serie en nu zit ook Warren Foegele in de lappenmand. Tijdens het postseason hulden de clubs zich in nevelen over de aard van eventuele blessures. Ze kunnen dus zomaar terug op het ijs staan, maar voor hetzelfde geld zien we geblesseerde spelers pas volgend seizoen terug.

In Tampa Bay hebben ze die zorgen niet meer. Daar waren sterkhouders tijdens het reguliere seizoen geblesseerd, maar een Nikita Kucherov maakt nu een topfitte indruk. Dat geldt zeker ook voor Andrei Vasilevskiy. De goalie is al deze gehele serie de spreekwoordelijke doorn in het oog van de Hurricanes, maar moest in Game 3 toch drie keer capituleren. Pakt hij in Game 4 de draad weer op of hebben de Canes eindelijk een manier gevonden om hem te bestrijden?

DE HEADLINES

Met Petr Mrazek opnieuw onder de lat probeerden de Hurricanes de tegenstander onder druk te zetten, maar was het Tampa Bay dat de beste kansen kreeg. Na een kwartier spelen drukten de Lightning het overwicht ook uit op het scorebord. Het uitverdedigen van Carolina verliep niet soepel en Brayden Point, met zijn zevende van de play-offs, mocht afronden. Na een mislukte PP moest de thuisploeg al vroeg in de tweede periode een tegenvaller verwerken. De 1-1 van Teuvo Teravainen mocht ook worden gezien als een beloning voor de uitstekende PK.

Tampa Bay was nog niet van de schrik bekomen of Jesper Fast had de volgende alweer achter Vasilevskiy getikt. Carolina had het momentum te pakken en was niet van plan dit weer uit handen te geven. Na een slechte PP en een goal van Steven Stamkos gebeurde dit toch. Vanaf de blauwe lijn liet Dougie Hamilton de 2-2 alweer snel volgen door de 2-3. De wedstrijd was op dat moment net halverwege. Met de 4-2 van Jaccob Slavin dacht Carolina eindelijk wat lucht te hebben, maar nog voor het einde van de periode trokken Nikita Kucherov en Tyler Johnson de stand weer gelijk.

Daarmee was de koek nog niet op in die periode. Het dak ging er bijna af in de Amalie Arena toen Steven Stamkos voor de 5-4 zorgde. Het was onvermijdelijke dat deze achtbaan in de derde periode in rustiger vaarwater kwam. Nikita Kucherov strafte nog een slordigheid van de Canes af en scoorde de enige goal in die 20 minuten. Na het weggeven van die 4-2 voorsprong was Carolina de grip op deze wedstrijd kwijt en waarschijnlijk ook op de serie.

DE HIGHLIGHTS

UP NEXT

Tussenstand in de serie: Tampa Bay leidt met 3-1

De goals leken met name in de eerste twee wedstrijden soms dichtgetimmerd, maar niets van dat al in deze krankzinnige Game 4. Rod Brind’Amour zag zijn spelers hun discipline langzaam maar zeker verliezen. Dat werd aanvankelijk niet afgestraft, maar Tampa Bay scoorde drie van hun vier goals op de PP in die opmerkelijke tweede 20 minuten. Woensdag (00.30 uur Nederlandse tijd) staan de teams in Raleigh tegenover elkaar voor Game 5. De Canes zullen dan weer beter in de pas moeten lopen om überhaupt een kans op Game 6 te maken. Tampa Bay zal deze clash van het noodweer zo snel mogelijk in hun voordeel willen beslissen.

Cover photo: Dirk Shadd/Tamba Bay Times

Hans Mulder
Dankzij de Braves en de Twins gegrepen door de MLB. Wat later door een simpele videogame besmet met 't ijshockeyvirus en blij dat ik hier beide liefdes mag beschrijven.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Gerelateerde artikelen