Devin Booker schakelt LeBron James uit, Clippers forceren Game 7

De playoffs zijn deze week dan eindelijk begonnen. Na elke game vatten we de belangrijkste wedstrijden samen. In dit artikel: game 6 van de eerste ronde in de NBA playoffs.

WESTERN CONFERENCE

GAME 6 | #2 PHOENIX SUNS – #7 LOS ANGELES LAKERS: 113-100

Na de blessure die Anthony Davis opliep in Game 4, wonnen de Phoenix Suns tweemaal op rij en namen ze een 3-2 voorsprong in de series. Aan de rand van de uitschakeling besloot Davis alles op alles te zetten om in Game 6 alsnog te spelen. Lang duurde zijn poging niet, want binnen zes minuten zat de forward alweer op de grond met dezelfde liesblessure. Het zou het begin zijn van een avond die de geschiedenisboeken in zou gaan.

Toen Davis uitviel, keken de Lakers al tegen een achterstand aan van zeven punten. Zonder de forward liep deze zeer snel op, want aan het einde van het eerste kwart had Phoenix al een voorsprong van maar liefst 22 punten: 36-14. Deze voorsprong werd eigenhandig door Devin Booker opgezet, want hij had na het eerste kwart al 22 punten achter zijn naam staan. Ook in het tweede kwart ging DBook rustig door, door nog eens 11 punten aan zijn totaal toe te voegen. De voorsprong bleef bijna gelijk bij rust: 62-41.

In de tweede helft probeerde LeBron James zijn eerste uitschakeling in de eerste ronde van de playoffs te voorkomen. Met tien punten, drie rebounds en twee assists bracht hij de Lakers terug tot 13 punten aan het einde van het derde kwart. Het was echter niet genoeg om de comeback in het vierde kwart te voltooien. Phoenix hield goed stand en won voor de derde keer op rij, waardoor de series in hun voordeel werd beslist. Het is de eerste keer sinds 2010 dat de ploeg uit de Sunset State een playoff-serie weet te winnen.

Devin Booker eindigde met 47 punten, 11 rebounds en een schotpercentage van 68.2%. Ook Jae Crowder kende een sterke wedstrijd. De forward was goed voor 18 punten, 11 rebounds en 6 rake driepunters. Voor de Lakers noteerde King James 29 punten, 9 rebounds en 7 assists.

GAME 6 | #3 DENVER NUGGETS – #6 PORTLAND TRAIL BLAZERS: 126-115

Met slechts één nederlaag verwijderd van uitschakeling begonnen de Portland Trail Blazers fel aan Game 6. Onder leiding van point guard Damian Lillard, die 12 punten en 3 assists noteerde in het eerste kwart, hadden de Blazers na het openingskwart een voorsprong opgebouwd van vier punten. Ook in het tweede kwart was het Lillard die de aanval van Portland op zijn schouders nam, want hij was goed voor 19 punten en 7 assists na slechts 24 minuten. Zijn grote uitdager aan de kant bij de Denver Nuggets, Nikola Jokic, kende juist een rustig begin met maar 9 punten en 3 rebounds.

De Serviër werd in de tweede helft echter pas echt wakker, want alleen in derde kwart scoorde hij al twintig punten. Het zou het begin zijn van de comeback van de Nuggets, want na een achterstand van 14 punten na vier minuten in het derde kwart was de achterstand met nog één kwart te gaan maar drie punten. In het vierde kwart gingen de Nuggets en Jokic rustig door. Met nog 10 minuten en 10 seconden te gaan schoot Monte Morris een driepunter raak om de Nuggets de voorsprong te geven. Carmelo Anthony bracht Portland deze voorsprong nog even terug, maar driepunters van Morris en Jokic brachten Denver weer aan de leiding die ze niet meer zouden weggeven.

Jokic noteerde uiteindelijk weer enorm sterke cijfers. Met 36 punten, 8 rebounds, 6 assists en 13 op 22 vanaf het veld was hij zeer belangrijk. Ook Monte Morris en Michael Porter Jr. scoorden allebei meer dan 20 punten. Morris was goed voor 22 punten en Porter kwam met onder andere zes rake driepunters uit op 26 punten. De topscorers voor de Trail Blazers waren uiteraard Damian Lillard en CJ McCollum. Lillard noteerde 28 punten en 13 assists en McCollum scoorde 21 punten.

Na de zege hebben de Denver Nuggets net als vorig seizoen de eerste ronde van de playoffs overleefd. In de tweede ronde wachten de Phoenix Suns op ze, die de Los Angeles Lakers uitschakelde. Game 1 van die series vindt plaats in de nacht van maandag op dinsdag, om vier uur Nederlandse tijd.

Voor de Trail Blazers betekende dit de vierde first round exit in de afgelopen vijf seizoenen. Aan de hand van deze teleurstellende resultaten is er samen met head coach Terry Stotts besloten niet verder te gaan. Volgend jaar is er dus een nieuwe head coach in Portland.

GAME 6 | #4 LOS ANGELES CLIPPERS – #5 DALLAS MAVERICKS: 104-97

Een uitwedstrijd in Dallas en een must win game om niet uitgeschakeld te worden. Dat was de opdracht voor Los Angeles Clippers in Game 6 tegen de Dallas Mavericks. Het klinkt als één van de lastigste uitdagingen mogelijk in de playoffs. Echter was er genoeg om zich aan vast te houden, want de vijf eerdere wedstrijden in deze playoff-serie werden allemaal gewonnen door de uitploeg.

Het waren de Mavericks die het sterkste uit de startblokken kwamen. Uiteraard aan de hand van Luka Doncic had Dallas grotendeels de voorsprong in het eerste kwart. De Sloveen was goed voor elf punten, drie assists en één steal in het openingskwart. Het leverde Dallas een voorsprong op van twee punten na twaalf gespeelde minuten. Bij de Clippers waren het niet de sterren die de ploeg in de wedstrijd hield, maar Reggie Jackson. De guard scoorde 14 van de 26 punten van de Clippers in het eerste kwart. In het tweede kwart begon de motor van de sterspelers van LA te draaien. Kawhi Leonard scoorde 13 punten in het tweede kwart, Paul George voegde daar nog eens zes punten aan toe. Aan het einde van de eerste helft hadden de Clippers de voorsprong in handen: 48-45.

In de tweede helft ging Kawhi Leonard door waar hij de eerste helft mee was geëindigd: het scoren van veel punten. Met nog eens 17 punten, waaronder een keiharde dunk over Kristaps Porzingis, droeg hij de Clippers op zijn rug. De Mavericks vochten zich echter goed terug in de wedstrijd en hadden zelfs een voorsprong van drie punten aan het begin van het vierde kwart. Maar u kan al raden wie de Clippers weer terugbracht in de wedstrijd. Jawel, Kawhi Leonard. Hij noteerde nog eens 12 punten in het vierde kwart en bracht de LA Clippers andermaal een uitzege.

Leonard eindigde uiteindelijk met 45 punten voor de Clippers en mistte slechts zeven van zijn 22 schotpogingen. Verder scoorden ook Reggie Jackson en Paul George dubbele cijfers: 25 en 20 punten. Verder kwam niemand van de Clippers verder dan zes punten. Voor de Mavericks was uiteraard Luka Doncic hun topscorer met 29 punten. Daarnaast gaf hij ook 11 assists en had hij vier steals. Tim Hardaway Jr. was ook nog goed voor 23 punten.

Game 7 van deze series in de nacht van zondag op maandag gespeeld om 3:30 uur Nederlandse tijd, in Los Angeles. Normaal gezien een voordeel voor de Clippers, maar nadat de eerste zes wedstrijden voor het eerst in de geschiedenis van de NBA allemaal werden gewonnen door de uitploeg, zijn misschien wel de Mavericks in het voordeel.

Thijs Verkuil
De dag dat Kobe Bryant zijn laatste wedstrijd speelde, was voor mij het begin dat ik basketbal ben gaan volgen. Vanaf 2016 fan van de Brooklyn Nets. Eerst als grap om het slechtste team in de NBA te supporten, maar dat werd al gauw fanatiek en kijk sinds 2017 eigenlijk alle wedstrijden live.