NFL Weekly: Binnenkort Regular Season games in Duitsland?

Het trade-nieuws rondom Julio Jones ging afgelopen week wat liggen en ook rond Aaron Rodgers bleef het eerder stil. Dat wil echter niet zeggen dat er geen nieuws te rapen viel. Zo zette NFL een belangrijke stap richting gelijke behandeling tussen blanke en zwarte atleten in hersenschadeclaims. Ook verstrengde de NFL de regels omtrent niet-gevaccineerde stafleden en onderzocht men met Duitsland een nieuwe bestemming in het licht van verdere internationalisering van de sport. Dat en meer in de NFL Weekly!

NFL ONDERZOEKT OF GAMES IN DUITSLAND MOGELIJK ZIJN

De NFL zet al jaren in op de internationalisering van haar merk. Sinds 2007 stond er elk seizoen minstens één game op het programma in Londen, met uitzondering van het door COVID-19 geteisterde seizoen 2020. Tussen 2016 en 2019 kwam daar ook nog eens een game in Mexico City bij. Dit seizoen keert de NFL alvast terug naar Londen voor twee games; Jets-Falcons in Week 4 en Dolphins-Jaguars in Week 5.

In de toekomst wil de NFL nog meer internationale bestemmingen toevoegen aan de kalender. Het volgende land op de verlanglijst is Duitsland. Steden met grote, moderne stadions die in aanmerking komen zijn München, Dortmund en Berlijn. De NFL wint aan populariteit op het Europese vasteland. Zo werd de laatste Super Bowl in Duitsland door 2,2 miljoen mensen bekeken. In de jaren ’90 en 2000 speelde men ook professioneel American Football in Duitsland in het kader van NFL Europe, met vijf teams: Berlin Thunder, Cologne Centurions, Frankfurt Galaxy, Hamburg Sea Devils en Rhein Fire. Wanneer precies de NFL een reguliere seizoenswedstrijd in Duitsland wil spelen, is nog niet helemaal duidelijk.

VACCINSTRESS: COACHES MOGEN ZONDER CORONAPRIK HET VELD NIET OP

De NFL neemt de vaccinatiecampagne voor COVID-19 erg serieus. Assistent-coaches die een coronaprik weigeren zullen hun zogenaamde “Tier 1” of niveau-1-status verliezen. Deze niveau-1-status is bedoeld voor alle coaches en ander personeel die directe toegang tot de spelers nodig hebben. Zonder een “Tier 1”-passje zullen deze assistent-coaches bijvoorbeeld het veld niet meer mogen betreden en ook andere beperkte zones zullen niet meer toegankelijk zijn voor deze personeelsleden. De keuze voor de staff is dus duidelijk; neem een prikje of breng het seizoen door in een bureautje in plaats van op het veld.

Officials van de NFL lachen niet met de vaccinatiecampagne. Dokter Allen Sills, de Chief Medical Officer van de NFL, liet weten dat stafleden nog exact één week de tijd hebben, tot 13 juni, om zich te laten vaccineren. Doen ze dit niet, dan verliezen ze hun “Tier 1”-status voor het aankomende Training Camp.

ER KOMT EEN EINDE AAN “RACE-NORMING” BIJ HERSENSCHADECLAIMS

Afgelopen woensdag beloofde de NFL om eindelijk een einde te maken aan de “Race-norming” die nog steeds gebruikt wordt bij het afhandelen van hersenschadeclaims van voormalige NFL-spelers. Deze race-norming bepaalde dat zwarte spelers reeds bij de start van hun carrière over lagere cognitieve vaardigheden beschikken dan hun blanke collega’s. Dit maakt het moeilijker voor hen om in aanmerking te komen voor compensatie, omdat een deficit moeilijker aantoonbaar is als de basis lager wordt gelegd. Najeh Davenport en Kevin Henry van de Steelers zagen bijvoorbeeld een compensatie door de neus geboord.

Zwarte atleten en andere activisten klaagden de praktijk al langer aan, als zijnde zonder meer racistisch. Twee zwarte atleten spanden zelfs een rechtszaak aan, maar deze draaide op niets uit. Een groep van NFL-families verzamelde daarop 50000 handtekeningen in een petitie en legde deze neer bij de federale rechtbank in Philadelphia. Dat bracht de NFL tot de belofte dat de race-norming een halt zal toegeroepen worden. Ook zullen ze het testproces herzien. Hiervoor zal de NFL beroep doen op een panel waar ook twee vrouwen en drie zwarte dokters in zetelen. De nieuwe testprocedure, waarvan het voorlopig niet duidelijk is wanneer die er moet komen, zal niet alleen voor toekomstige cases ingezet worden. Ze zal ook retroactief kunnen worden gebruikt, waardoor afgewezen claims kunnen herzien worden. Het is alvast een nieuwe stap richting meer gelijkheid tussen blanke en zwarte atleten en voormalige atleten in de NFL.

OVERIG NIEUWS

  • De Houston Texans hebben nog maar eens een running back aan het team toegevoegd. Voormalig Patriots running back Rex Burkhead tekende een eenjarige deal. Hij komt in een drukke RB-room, met onder anderen ook nog David Johnson, Mark Ingram en Philip Lindsay.
  • Carrière-switch voor voormalig wide receiver Chris Hogan; Hij speelt het komende seizoen in de Premier Lacrosse League bij de Boston Cannons. De tweevoudig Super Bowl-kampioen keert op z’n 33ste terug naar zijn roots. In College, bij de Penn State Nittany Lions, was hij een topper in het Lacrosse.
  • Enkele regels van het speciale COVID-19-seizoen van de NFL blijven wellicht ook in de toekomst overeind, met name de regels over de IR-lijst en het Practice Squad. Zo zal het Practice Squad ook komend seizoen 16 spelers mogen bevatten en blijft de tijd die een speler op Injured Reserve moet spenderen beperkt tot minimaal drie weken (in plaats van 8 voor de pandemie). Verwacht wordt dat deze regels na 2021 permanent zullen worden.
  • Bashaud Breeland, voormalig cornerback van de Kansas City Chiefs, tekende afgelopen week een eenjarig contract bij de Minnesota Vikings. Hij zal er zo’n $4 miljoen gaan verdienen. Breeland maakte deel uit van het team dat tweemaal op rij de Super Bowl bereikte, maar besloot om niet in Kansas City te blijven.
  • De Tennessee Titans hebben hun Offensive line versterkt met Adam Coon. Coon is een speciale aanwerving, aangezien hij tot nu toe de kost verdiende als.. worstelaar. Coon heeft meer dan zijn strepen verdiend in het worstelen als drievoudig NCAA All-American. Nu krijgt hij dus ook de kans om zich te bewijzen in een ander soort gevecht op de O-line.
  • Cam Newton heeft vrijdag zijn rechterhand gekneusd tijdens OTAs door tegen een helm aan te botsen. Zijn rechterhand is tevens zijn werphand, dus hij zal het de komende week rustiger aan moeten doen in de aanloop naar Training Camp. Volgens de Patriots is de blessure niet ernstig.
  • Frank Gore gaat voorlopig nog niet met pensioen. De 38-jarige running back zit momenteel zonder team, maar heeft nog geen zin om zijn schoenen aan de wilgen te hangen. De veteraan van vele oorlogen zegt geduldig een kans af te wachten om opnieuw een team te helpen in 2021.
  • De United States Football League maakt volgend jaar een comeback. De alternatieve lentecompetitie hield 36 jaar geleden op met bestaan, maar keert in 2022 terug. De bedoeling is om acht teams in competitie te brengen en de wedstrijden op FOX uit te zenden. Of de USFL een langer leven beschoren is dan de twee vorige pogingen om de concurrentie aan te gaan met de NFL -de Alliance of American Football en de XFL- is nog maar zeer de vraag.

Coverfoto: Gene J. Puskar/AP Photo

Toon Aerts
Toon Aerts
Houdt de Belgische NFL-eer hoog.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen