NHL play-offs: Knights langszij, Canadiens denderen door

De Canadese serie tussen Winnipeg en Montreal zette koers naar Quebec, waar de Montreal Canadiens zich mochten verheugen op de steun van hun fans. Die hadden waarschijnlijk na de laatste keer (Game 6 tegen Toronto) ook niet verwacht hun helden terug te zien met een 2-0 voorsprong in de tweede ronde. In Las Vegas gingen de Golden Knights op zoek naar hun tweede overwinning op de Colorado Avalanche om zo deze serie in evenwicht te brengen. Hoe dit allemaal verliep lees je hier bij SportAmerika.

NORTH DIVISION

Mark Scheifele is nog altijd geschorst voor Game 3 en in Game 2 bleek hoezeer de Winnipeg Jets hun aanvaller missen. De ploeg van coach Paul Maurice kwam tot 30 SOG, maar nothing to show for. Vooralsnog zijn de Jets met in totaal 60 doelpogingen de baas op de shot clock, maar wat koop je daarvoor als je tegenstander twee keer wint en een goalie in topvorm onder de lat heeft staan. Carey Price zag in de laatste vier wedstrijden 134 pucks op zich afkomen en slechts 6 daarvan vonden hun weg naar het net.

Montreal heeft het op hun beurt ook niet eenvoudig tegen Connor Hellebuyck, maar de Jets-goalie sneeuwt vooralsnog onder bij zijn collega. Hellebuyck tikte in Game 2 een .958 sv% aan, maar zelfs dit was niet genoeg. Dominique Ducharme heeft zijn team tijdens de serie tegen Toronto op de rit gekregen en heel voorzichtig beginnen ze in Montreal te geloven in een mooi sprookje. Ze worden in Game 3 ook nog eens ondersteund door de fans in het eigen Bell Centre.

DE HEADLINES

De Montreal Canadiens voelen zich uitstekend op dit moment. Aan de Winnipeg Jets de schone taak daar verandering in te brengen, maar dan werkt een vroege achterstand niet mee. Corey Perry heeft het toch al naar zijn zin in deze play-offs en was ook nu verantwoordelijk voor de 1-0 voorsprong. Vanaf dat moment kon Dominique Ducharme een luie stoel opzoeken. Een achterstand nog uit handen geven, daar doet zijn team niet of nauwelijks aan de laatste tijd.

In niets was te zien dat de Jets een week rust hebben gehad of dat de Canadiens een zware serie tegen de Maple Leafs achter de kiezen hadden. De Habs ogen in deze tweede ronde fitter, feller en vooral gretiger. Het zal de Edmonton Oilers pijn aan de ogen doen dat ze zich door deze tegenstander hebben laten piepelen. Artturi Lehkonen en Joel Armia gaven de score nog een mooier aanblik in de tweede periode. Met zijn derde van de play-offs toonde Armia aan dat zelfs met een man minder deze Canadiens niet in paniek raken. Zijn 3-0 was shorthanded.

Adam Lowry bracht wat leven terug in de gelederen bij de Jets, maar de opleving was van korte duur. Nick Suzuki bracht op de PP het verschil terug op drie. Het laatste woord was opnieuw aan Joel Armia. De Fin voelt zich als een vis in het wat op de PK, want met de 5-1 was hij opnieuw trefzeker tegen zijn oude werkgever.

DE HIGHLIGHTS

UP NEXT

Tussenstand in de serie: Montreal leidt met 3-0

Op het moment dat Claude Julien werd ontslagen in Montreal vroegen we ons hardop af of Marc Bergevin niet te veel van zijn ploeg verwachtte. Inmiddels ziet de GM zijn team op de drempel van de halve finale staan. De Canadiens weten echter als geen ander dat een serie pas voorbij is als de vierde wedstrijd gewonnen is. Niemand lijkt er op dit moment aan te twijfelen dat dit spoedig het geval zal zijn en dan krijgt Bergevin toch zijn gelijk. Zijn Habs lopen misschien niet over van supersterren, maar Ducharme heeft er een hecht collectief van gesmeed dat voorlopig de verrassing in de play-offs is en zich dinsdag (02.00 uur Nederlandse tijd) al bij de laatste vier kan scharen.

WEST DIVISION

Strooide die 7-1 in Game 1 de Avalanche zand in de ogen? Ze hakten in het eigen Denver de Golden Knights in de pan, maar werden in de twee wedstrijden daarna zelf min of meer weggespeeld. Dat ze met een voorsprong in de serie aan Game 4 begonnen, was enkel te danken aan Philipp Grubauer. De aanval werd door de Knights vrijwel volledig lamgelegd. Colorado kwam in de laatste twee wedstrijden in totaal tot 45 SOG. Vegas ondernam alleen in Game 3 al 43 doelpogingen.

Niet voor niets liet Jared Bednar na afloop van Game 3 weten niet gelukkig te zijn met de uitvoering van zijn spelers. Het was pas de eerste nederlaag van de Avs in dit postseason, maar de manier waarop dit gebeurde, baarde de coach zorgen. Hij zal ook een manier moeten vinden om Max Pacioretty af te stoppen. Patches miste de eerste zes wedstrijden tegen de Wild, maar verzamelde daarna 2 goals en 4 punten.

DE HEADLINES

Voor de Colorado Avalanche werd het weer eens tijd om met de A-game op de proppen te komen. In dat geval kun je Brandon Saad er in deze play-offs goed bij hebben. De voormalig Blackhawks was al binnen twee minuten trefzeker en tekende voor zijn zesde goal in de laatste zeven wedstrijden. Waren de Avs vanaf dat moment weer ouderwets vertrokken? Nee, bepaald niet. Jonathan Marchessault boorde het goede gevoel de grond in met zijn eerste van de avond. Een curieus doelpunt, maar ook die tellen.

Curieus was de 2-1 van Pacioretty zeker niet. Hij haalde verwoestend uit en zijn geplaatste schot liet zelfs Grubauer kansloos. Het lukte de Avalanche maar niet om grip op dit duel te krijgen en Marchessault richtte halverwege de tweede periode nog meer schade aan: 3-1. Waar voor Vegas de belangrijke spelers opstonden in Game 4, daar eindigden Nathan MacKinnon, Gabriel Landeskog en Mikko Rantanen elk met een -2 rating.

Al na zes minuten in de derde had Marchessault zijn hattrick te pakken. Met zijn vijfde van dit postseason schoot hij zijn Golden Knights in veilige haven. Patrick Brown zorgde, na een klein kwartier in de derde, voor het slotakkoord. Opnieuw een meer dan verdiende zege voor de Knights, die nu niet alleen op de shot clock (35-18) maar ook op het scorebord de overhand hebben.

DE HIGHLIGHTS

UP NEXT

Tussenstand in de serie: teams op gelijke hoogte 2-2

Het momentum in deze serie heeft volledig de kant van de Golden Knights gekozen. De winst in Game 3 gaf vertrouwen en dit kwam zondag in Game 4 tot uiting. Dat vertrouwen heeft in Denver juist een flinke knauw gekregen. De Avalanche worden nu eigenlijk al drie wedstrijden op rij weggespeeld door de Knights en MacKinnon en Landeskog geven de laatste duels niet thuis. Bednar zal voor woensdag (03.00 uur Nederlandse tijd) een manier moeten vinden om zijn sterren aan de praat te krijgen. Dan staat in Denver Game 5 op het menu.

Cover photo: Jeff Bottari/NHLI

Hans Mulder
Hans Mulder
Dankzij de Braves en de Twins gegrepen door de MLB. Wat later door een simpele videogame besmet met 't ijshockeyvirus en blij dat ik hier beide liefdes mag beschrijven.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen