Clippers winnen game 7, Trae Young verrast ook 76ers

De playoffs zijn deze week dan eindelijk begonnen. Na elke game vatten we de belangrijkste wedstrijden samen. In dit artikel: game 7 van de eerste ronde en game 1 van de semifinals in de NBA playoffs.

WESTERN CONFERENCE

GAME 7 | #5 DALLAS MAVERICKS – #4 LOS ANGELES CLIPPERS: 111-126

De enige game 7 van de eerste ronde ging tussen de Los Angeles Clippers en Dallas Mavericks. De voorgaande zes duels waren, voor het eerst in de historie van de NBA Playoffs, gewonnen door de uitploeg. De winnaar van game 7 zou dan in principe eenvoudig in te vullen zijn: de Dallas Mavericks. Deze logica ging zondagavond helaas niet op voor Luka Doncic en zijn team.

Na een gelijk opgaand en explosief eerste kwart (38-35), waarin Luka Doncic al 19 punten scoorde (het meeste in het eerste kwart van een playoff-duel sinds 25 jaar), gaven de Clippers in het tweede kwart gas. Met een voorsprong van iets meer dan vijf punten gingen ze uiteindelijk de rust in. De voornaamste reden dat de Mavericks nog meededen was: Luka Doncic. De sterspeler van de uitploeg scoorde 29 punten in de eerste helft.

In het derde kwart liepen de Clippers verder uit (23-30 Q3), waarna het vierde kwart de Mavericks poging na poging om terug in de wedstrijd te komen zagen stranden. De Clippers wonnen uiteindelijk met 111-126, met Kawhi Leonard (28 PTS, 10 REB, 9 AST, 4 STL) als uitblinker. Zeven spelers van de thuisploeg eindigde boven de 10 punten.

Bij de Mavericks, die vooral werden verslagen achter de driepuntlijn (28% om 47%) en turnovers (14 om 8), was Doncic de topscoorder: 46 punten, 14 assists, 7 rebounds en 5 driepunters. Het lag in ieder geval niet aan hem. Vier andere spelers van de Mavericks eindigde met meer dan tien punten, maar het was zeker verdedigend gezien niet genoeg om het in de volgende ronde op te mogen nemen tegen de Utah Jazz. Deze eer gaat naar de Los Angeles Clippers.

EASTERN CONFERENCE

GAME 1 | #4 ATLANTA HAWKS – #1 PHILADELPHIA 76ERS: 128-124

Terwijl ze in de Western Conference nog in afwachting waren van game 7, begonnen ze afgelopen weekend in de Eastern Conference al met de tweede ronde. Daar stonden de matchups namelijk al een tijdje vast. Zo ook die tussen de Atlanta Hawks en Philadelphia 76ers. Ondanks dat de Hawks overtuigend afrekende met de Knicks, hadden de meeste mensen nog steeds het gevoel dat de 76ers dit varkentje wel even gingen wassen. Trae Young was het daar niet zo mee eens.

Hij speelde, net zoals tijdens de serie vs de Knicks, enorm goed. In de eerste helft alleen al scoorde hij 25 punten, met vier driepunters. Hij was net zoals in de vorige serie enorme effectief in de pick-and-roll en maakte het leven van de 76ers en zijn fans zuur. De eerste helft werd dan ook gedomineerd door de Hawks: 74-54.

In het derde kwart snoepte de thuisploeg maar vier punten van deze voorsprong af, waardoor het duel bij het begin van het vierde kwart wel gespeeld leek. De 76ers begonnen echter aan een enorme run en zorgde er zo voor dat de slotfase enorm spannend en chaotisch werd. De Hawks gaven de voorsprong zo snel weg dat het gat op een gegeven moment nog maar drie punten was. Vervolgens was daar echter een driepunter van Bogdan Bogdanovic en een bizarre lob van Trae Young naar John Collins die het duel definitief op slot gooide: 128-124.

Trae Young eindigde met 35 punten, 10 assists, daar waar er naast hem nog vier spelers boven de tien punten uitkwamen. Bij de 76ers was het Joel Embiid die met 39 punten en negen rebounds de topscoorder van het duel was. Vier andere spelers eindigde net zoals bij de Hawks ook boven de tien punten.

GAME 1 | #3 MILWAUKEE BUCKS – #2 BROOKLYN NETS: 107-115

Tot slot de start van misschien wel de best serie van dit jaar: de Bucks vs de Nets. De serie begon al meteen met een teleurstelling, toen bekend werd dat James Harden na een minuut al geblesseerd uit viel met een hamstring blessure. Hij zal game 2 in ieder geval ook gaan missen.

De Nets bleken er echter niet heel veel last van te hebben. Het eerste kwart ging nog gelijk op, maar het verschil werd door de thuisploeg gemaakt in kwart twee en drie. Zeker het derde kwart (23-35) bleek beslissend te zijn. In het vierder kwart kwamen de Bucks nog wel een beetje terug, maar die run werd weerstaan door de thuisploeg. De Nets wonnen: 107-115.

Vooral van achter de driepuntlijn waren de Nets beter dan de Bucks (20% om 38%), terwijl ook het aantal turnovers fors in het voordeel van de Nets was (14 om 8). Kevin Durant eindigde met 29 punten en 10 rebounds, terwijl Kyrie Irving daar 25 punten en 8 assists aan toevoegde.

Bij de Bucks was Giannis Antetokoumpo met 34 punten en 11 rebounds de uitblinker. Vier andere spelers van de bezoekers eindigde boven de tien punten, maar zoals gezegd bleken vooral de turnovers en de matige dag van achter de driepuntlijn teveel van het goede te zijn.