NHL Play-Offs: Rangers langszij, matchpoint voor Edmonton Oilers

De eerste ronde ligt achter ons en nog acht teams maken kans op die gigantische Stanley Cup. In de nacht van 17 mei op 18 mei begint de tweede ronde en daarin komen we louter geweldige affiches tegen. Zo staat onder meer de Battle of Alberta op het programma, maar ook de burenruzie in Florida. Bij SportAmerika mis je de komende dagen niets van de actie!

EASTERN CONFERENCE RND 2

Is Igor Shesterkin wakker geworden? De belangrijkste speler van de Rangers in het reguliere seizoen kwakkelde wat in de serie tegen Pittsburgh, maar lijkt beter en beter in vorm te komen. Afgelopen zondag was de Rus goed voor 43 saves en gaf daarmee New York de kans terug te komen in de serie. De Hurricanes wachten daardoor nog altijd op hun eerste overwinning buitenshuis. Tegen de Bruins verloren ze al hun drie uitwedstrijden en in Game 4 willen de mannen van Rod Brind’Amour eindelijk eens afrekenen met dat uit-complex.

HOME, SWEET HOME

Het was een vermakelijke openingsfase en dat was vooral een compliment voor de Rangers. Zij werden in Raleigh bij vlagen weggespeeld, maar die zege in Game 3 gaf vertrouwen. Frank Vatrano deed daar nog een schepje bovenop met zijn PPG in de eerste periode. Op dat moment leek de twijfel toch weer toe te slaan bij de Canes. Daarbij liepen ze ook nog eens aan tegen een totaal opgeleefde Igor Shesterkin. De Rus heeft zichzelf teruggevonden en was ook in Game 4 een doorn in het oog.

Dat was ook Adam Fox. De blueliner was als aangever betrokken bij de 1-0 en kreeg zelf de 2-0 op zijn naam. Voor de Rangers verliep deze wedstrijd helemaal naar wens en na de 3-0 van Mika Zibanejad wisten ze dat het eigenlijk wel goed zat. Het geloof was weg bij Carolina, daar kon zelfs de 3-1 van Teuvo Teravainen niets aan veranderen. Andrew Copp werd halverwege de derde periode beloond voor een uitstekende wedstrijd. Hij had al twee assists en zorgde nu zelf voor het slotakkoord.

UP NEXT:

Het blijft opmerkelijk dat de sterke Carolina Hurricanes uit maar geen vuist kunnen maken. Ja, ze speelden een prima Game 3 in MSG maar stonden wel met lege handen. Nu heeft Rod Brind’Amour er nog een probleem bij. Igor Shesterkin heeft definitief zijn topvorm teruggevonden. De coach zal zich nog meer zorgen maken over de powerplay van zijn team. Na vier wedstrijden in deze serie heeft dat deel van de special teams nog niet geleverd. Met 5-for-36 hield het in de eerste ronde overigens ook niet over. Vrijdag (01.00 uur Nederlandse tijd) staat er behoorlijk wat druk op de Canes in Game 5 van deze best-of-7.

WESTERN CONFERENCE RND 2

Tijdens het reguliere seizoen steken we regelmatig de loftrompet over Connor McDavid, maar in dit postseason schakelt de superster nog een tandje bij. Hij heeft 10 wedstrijden achter de rug en daarin al 23 punten verzameld. Maatje Leon Draisaitl doet met 19 overigens nauwelijks voor hem onder. Dit duo was, samen met Evander Kane, ook magistraal in Game 3 en de belangrijkste reden voor de 2-1 voorsprong van Edmonton. Voor Calgary is de opdracht even simpel als loodzwaar. Om uitzicht te houden op de Conference Final zullen ze in Game 4 McDavid in toom moeten houden. En in deze vorm is dat geen sinecure.

OLIE OP HET VUUR

Jacob Markstrom was dit seizoen nauwelijks op een foutje te betrappen, maar de goalie hielp de Oilers al na een paar seconden in het zadel. Ryan Nugent-Hopkins strafte de fout meedogenloos af. Een paar wedstrijden geleden had het momentum al de kant van Edmonton gekozen en het leek niet van plan dit te wijzigen. Zeker niet toen Zach Hyman halverwege de eerste periode ook nog eens voor 2-0 zorgde. Wie anders dan McDavid en Draisaitl gaven hierbij de assist. Evander Kane was de grote man tijdens Game 3 en schoot in Game 4 de 3-0 tegen de touwen. Dit alles nog altijd in de eerste periode.

Met 2-for-12 was de PP van Calgary niet overdreven succesvol, maar in de tweede periode was het dankzij Elias Lindholm eindelijk weer raak. Mikael Backlund gaf dit 36 seconden later een geweldig vervolg door de Flames helemaal terug in de wedstrijd te brengen. Rasmus Andersson trok, halverwege de derde, de stand gelijk. Met een zeer opmerkelijk doelpunt. De Oilers lieten zich niet van hun stuk brengen. Met zijn tweede van de avond hielp Nugent-Hopkins de thuisploeg weer aan de leiding. Met ook zijn tweede van de wedstrijd bepaalde Kane de eindstand op 5-3.

UP NEXT:

Het lukte de Flames om McDavid en Draisaitl van scoren te houden. Het lukte hen niet om ze het geven van een assist te beletten. Calgary krijgt in deze serie maar geen vat op de aanval van Edmonton en kijkt nu eliminatie in de ogen. Vrijdag (03.30 uur Nederlandse tijd) keert het circus terug naar Calgary, waar de fans hun Flames naar de overwinning in Game 5 moeten schreeuwen. Het seizoen voor de Flames is te mooi om dit nu al te laten eindigen. Aan de andere kant lijkt Jay Woodcroft telkens op de juiste knoppen te drukken. Hij en zijn Oilers hebben, zoals reeds gezegd, het momentum in deze serie.

Tussenstand in de serie: Edmonton leidt met 3-1

Cover art: Bo Schalbroeck (BoGraphix)

Hans Mulder
Hans Mulder
Dankzij de Braves en de Twins gegrepen door MLB. Wat later door een simpele videogame besmet met 't ijshockeyvirus en blij dat ik hier beide liefdes mag beschrijven.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen