NHL Play-Offs: Bolts pakken bezem, Avalanche nemen afstand

De eerste ronde ligt achter ons en nog acht teams maken kans op die gigantische Stanley Cup. In de nacht van 17 mei op 18 mei begint de tweede ronde en daarin komen we louter geweldige affiches tegen. Zo staat onder meer de Battle of Alberta op het programma, maar ook de burenruzie in Florida. Bij SportAmerika mis je de komende dagen niets van de actie!

EASTERN CONFERENCE RND 1

Is het de vloek van de Presidents’ Trophy? Sinds 2014 vloog de club met het beste record in ’t reguliere seizoen er zes keer in de tweede ronde van de play-offs uit. De Lightning, in 2019, wist de eerste ronde zelfs niet eens te overleven. Tampa Bay verloor dat jaar in de eerste ronde van Columbus. Het was tevens de laatste keer dat de Bolts een serie in ’t postseason verloren. Zij hebben in Game 4 al de kans deze klus tegen de Panthers te klaren. En dan zou de winnaar van de Presidents’ Trophy er dus opnieuw na de tweede ronde al uitliggen.

SWEEP!!!

Slechts vier keer wist een team een 3-0 achterstand goed te maken. De laatste keer in 2014. Florida wil maar wat graag de vijfde worden en zo speelden ze in de openingsfase ook. Het waren pijnlijke cijfers na 20 minuten. Thuisploeg Tampa Bay zette Sergei Bobrovsky slechts 3 keer aan het werk. Daar stonden bijna 20 SOG van de Panthers tegenover. Florida schoot met deze sterke periode niets op. Er stond nog steeds die brilstand op het bord.

Veel veranderde er niet in de tweede periode. Het desperate bleef aanwezig in het spel van Florida, maar die puck kregen ze maar niet voorbij Vasilevksiy. Dit lukte Alex Killorn halverwege de wedstrijd tegen alle verhoudingen in wel, maar zijn tip werd afgekeurd. Dit gebeurde even later opnieuw toen Nikita Kucherov dacht te scoren. Twee keer ging het feest niet door, maar op de bank van Florida was al wel iets van verslagenheid te zien. De treffers telden weliswaar niet, maar zorgden wel voor een deukje in het toch al broze vertrouwen.

Dat werd er in de derde periode niet beter op toen Pat Maroon op curieuze wijze scoorde. Voor de aanvaller was het zijn tweede van dit postseason en dat aantal had Florida nu nodig om een vijfde wedstrijd af te dwingen. Ze hadden in de gehele serie nog maar drie keer gescoord, dus raar is het niet dat het geloof in een goede afloop verdween. Ze kregen nog wel een powerplay in de slotminuten, maar juist daar lagen de problemen voor de Panthers. Verder dan 1 PPG kwam die aanvallend zo sterke team niet in het postseason. Ondrej Palat maakte er middels een EN 2-0 van, maar deze was slechts voor de statistieken.

UP NEXT:

Weer eindigt het avontuur van de Florida Panthers veel te vroeg. Dit roster was gebouwd voor de Stanley Cup, maar liep tegen een Tampa Bay aan dat op het juiste moment weet te pieken. Andrei Vasilevskiy had het druk in deze serie, maar hoefde slechts drie keer te vissen. Zijn Lightning is ’t eerste team sinds de Islanders in de tachtiger jaren dat 10 series in de play-offs op rij wint. En gezien de huidige vorm hoeft het daar niet bij te blijven.

Hoe gaat het nu verder voor de Panthers? Een groot deel van het roster ligt nog wel voor een paar jaar vast, maar al die teleurstellingen zullen toch ook in de hoofden van de aanwezige spelers gaan zitten. Wat draft picks betreft, heeft Bill Zito weinig smaken. In de komende drie drafts heeft hij alleen in 2023 een pick in de eerste twee rondes. Dit jaar en in 2024 begint voor de Panthers de draft pas in de derde ronde. Voor Andrew Brunette zal het ook spannend worden. Hij leidde de club naar de Presidents’ Trophy, maar in het postseason schoot ook hij tekort. Gezien de prestaties, of het gebrek daaraan, op de PP zullen wijzigingen in de staf niet uitblijven.

Eindstand in de serie: Tampa Bay wint met 4-0

WESTERN CONFERENCE RND 1

Jordan Binnington heeft een knieblessure overgehouden aan de botsing met Nazem Kadri in Game 3. In St. Louis weten ze nu al dat hij hoe dan ook in deze tweede ronde niet meer speelt, maar mogelijk ook daarna niet. Mochten de Blues deze ronde overleven. In St. Louis is Kadri de gebeten hond. In de hoofden van de Blues-spelers zal er op het ijs dus ongetwijfeld nog een rekening te vereffenen zijn. Dat is ook de plek om het te doen en niet via bedreigingen, waar Kadri na afloop van Game 3 mee te maken kreeg.

UITGEREKEND KADRI!

Gesteund door het eigen publiek ging St. Louis op jacht naar de 2-2 in de serie. Niet voor het eerst dit postseason hielp David Perron een handje. Met alweer zijn achtste van deze play-offs klopte hij Darcy Kuemper voor de 1-0. Voor de Avalanche was dit het sein om de ene na de andere aanvalsgolf richting Ville Husso te sturen en al snel in de tweede periode was daar de gelijkmaker. Erik Johnson schoot de 1-1 tegen de touwen. De ervaren blueliner kon niet weten dat hij hiermee de sluizen opende.

Vijf minuten na die 1-1 stond het 4-1 in het voordeel van Colorado. Husso en de Blues wisten even niet waar ze het zoeken moesten en extra pijnlijk voor de fans was, dat Nazem Kadri twee van de drie goals voor zijn rekening nam. Devon Toews tekende voor die andere. In de slotminuten van de tweede periode hielpen Perron en Pavel Buchnevich de Blues terug in de wedstrijd. Twee keer was de powerplay van St. Louis succesvol, maar nog altijd was er die achterstand.

Halverwege de derde periode kreeg Colorado weer wat meer lucht. Nazem Kadri stond op 2 goals voor deze Game 4 en vertrok met 5 treffers achter zijn naam. Hij maakte zijn hattrick compleet met de 5-3. Met de moed der wanhoop moest St. Louis weer jagen op de aansluiting, maar in plaats daarvan bepaalde een empty-netter van Mikko Rantanen de eindstand op 6-3. Voor de Fin pas zijn eerste deze play-offs.

UP NEXT:

De St. Louis Blues hadden in Game 2 het idee met deze Colorado Avalanche te kunnen wedijveren. Het was maar schijn, want deze opponent is een maatje te groot voor de mannen van Craig Berube. Donderdag (02.00 uur Nederlandse tijd) kunnen de Avs in eigen huis al een einde aan deze serie maken. Een fenomenale Ville Husso, die zijn topvorm nog niet heeft in het postseason, zou kunnen helpen. De historie kiest echter de kant van Colorado. In meer dan 60% van de gevallen wint het thuisspelende team Game 5 in de play-offs. Als een zege hen ook nog de serie op kan leveren, is dit zelfs in 64% van de gevallen.

Tussenstand in de serie: Colorado leidt met 3-1

Cover art: Bo Schalbroeck (BoGraphix)

Hans Mulder
Hans Mulder
Dankzij de Braves en de Twins gegrepen door MLB. Wat later door een simpele videogame besmet met 't ijshockeyvirus en blij dat ik hier beide liefdes mag beschrijven.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen