Heat op 2-1, Warriors hebben nog één zege nodig

De Miami Heat hebben de cruciale uitwedstrijd in de series gewonnen. Daardoor hebben ze het thuisvoordeel in de serie weer terug. De Warriors staan met een been in de NBA Finals door de derde wedstrijd te winnen in en tegen Dallas.

HEAT – CELTICS: 109-103

19 steals, 33 punten na 24 turnovers van je tegenstander, een voorsprong van 25 punten én het uitvallen van je belangrijkste speler (Jimmy Butler) na de eerste helft. Er gebeurde genoeg in de derde wedstrijd tussen de Celtics en de Heat. De Heat trokken aan het langste eind: 109-103.

De wedstrijd was van groot belang voor de Heat om hun home court advantage terug te krijgen. Nadat de Heat uit de startblokken geschoten waren en met een voorsprong van 21 punten (39-18) het tweede kwart in gingen, was de honger nog niet over. De Heat bleven gas geven en zagen de voorsprong groeien naar 25 punten. Dit was met nog drie minuten te gaan in de eerste helft. Toch kwamen de Celtics sterk terug. De thuisploeg scoorde de laatste 10 punten van de periode en gingen met een achterstand van 15 punten rusten.

De serie punten die de Celtics scoorden was niet het enige slechte nieuws voor de Heat, want niet Jimmy Butler maar Victor Oladipo begon de tweede helft. Vrij snel kwam het nieuws naar buiten dat Butler niet meer zou spelen door een knieblessure. Toch was alles niet koek en ei voor de Celtics, want vrij snel na rust bleef Marcus Smart op de grond liggen na een botsing met Kyle Lowry (die terugkwam van een blessure). Smart moest naar de kleedkamer geholpen worden door zijn enkelblessure. Enkele minuten later kwam Smart met veel gejuich weer het veld op, en schoot meteen een driepunter raak, waardoor de achterstand nog maar 10 punten was.

Na Butler en Smart waren de (kortstondige) blessures niet voorbij. Want weer een aantal minuten later ging Jason Tatum naar de grond, en moest ook hij naar de kleedkamers geholpen worden. Ook hij kwam snel weer terug.

Echt een spannende wedstrijd werd het pas nadat Jaylen Brown bij een 93-80 achterstand het op zijn heupen kreeg. Hij scoorde 10 van de Celitcs 12 punten op rij en met nog 2:40 te gaan waren er van de 25 punten achterstand nog maar een over. Toch kwamen de Celtics niet langszij omdat Miami zeven opeenvolgende punten scoorde.

Zoals gezegd waren de Celtics slordig met de bal. Zo had Brown zeven turnovers, Tatum er zes en had Smart er vier. Tatum had het sowieso moeilijk in de wedstrijd. Met maar 10 punten (3-14FG) was het zijn slechtste wedstrijd uit deze playoffs. Brown (40) en Horford (20) waren scorend belangrijk. Bij de Heat waren het Bam Adebayo (31PTS, 10REB, 4STL) en P.J. Tucker (17PTS, 3STL)

Game 4 is dinsdagnacht in de TD Garden om 2:30 uur.

WARRIORS – MAVERICKS: 109-100

Met een 109-100 zege van de Warriors staan ze op een 3-0 voorsprong in de series. Nog nooit is een 3-0 voorsprong uit handen gegeven in de NBA Playoffs. Het record van teams die 3-0 voor hebben gestaan is 146-0. Een vrij grote sample size dus. De Warriors gaan proberen om daar 147-0 van te maken, terwijl de Mavericks gaan proberen de eerste ooit te zijn die het gaat lukken.

De Warriors begonnen sterk aan de wedstrijd en mede door aanvallende rebounds hadden ze snel een voorsprong van 12 punten te pakken. Aan de driepunters zou het niet hebben gelegen, want halverwege het tweede kwart schoten ze maar 2/12 3FG. De Mavs schoten niet veel beter, maar de voorsprong slonk wel wat. Aan het eind van het eerste kwart was de voorsprong van de Warriors nog maar drie punten. Luka Doncic scoorde in de buzzer een verre driepunter. Die driepunter was maar één van de dertien rake driepunters die de Mavs uiteindelijk raak zouden schieten. In het tweede kwart viel Otto Porter Jr. uit voor de Warriors met een voetblessure. Hij was in de eerste twee wedstrijden goed voor 10,5 punten en schoot 82% van zijn schoten raak, een flink gemis dus. De Mavericks sloten wel aan, met een ruststand van 48-47, in het voordeel van Golden State.

In het derde kwart kwamen de Warriors, zoals wel vaker de afgelopen jaren, sterk uit de startblokken en vergrootte ze hun voorsprong naar 10 punten. Curry scoorde 11 punten in het derde kwart. De Warriors pakten daardoor hun grootste voorsprong (78-64) met een rake driepunter van Curry in de laatste minuut. De enige reden dat de Mavs bijbleven, waren de punten die Spencer Dinwiddie scoorde. Hij was goed voor 10 punten in zeven minuten.

Het laatste kwart moesten de Mavs flink aanpoten om de achterstand weg te poetsen en een voorsprong te pakken. Dé man daarvoor was Doncic, die tot dat moment goed was voor 19 punten. In het vierde kwart ging echter de turbo aan bij de Sloveen. Hij schoot efficiënt van het veld (6-9FG), driepunters (3-5 3FG), en van de vrije worp lijn (6-8FT) wat resulteerde in 21 punten. Toch was hij ook toeschouwer bij deze monster dunk van Andrew Wiggins.

Eerst werd een offensive foul gefloten, maar na een coach challenge van Steve Kerr werd die beslissing teruggedraaid en telde de twee punten alsnog. Even daarna was Wiggins ook goed voor een offensive rebound. Hij dunkte de bal na een gemist schot van Stephen Curry. Toch was de voorsprong niet groot genoeg om de wedstrijd rustig uit te kunnen spelen. Dinwiddie scoorde een driepunter met nog 1:15 te gaan in de wedstrijd om zo de achterstand te verkleinen naar vijf punten. Het verschil werd echter snel weer acht omdat Jodan Poole een driepunter raak schoot met nog iets minder dan een minuut te gaan. Daarna was de spanning wel weg en bleef er een voorsprong van negen punten over. Door de overwinning bereidde ze de reeks met achtereenvolgende series met minstens een uitoverwinning uit tot 26, wat een NBA-record is.

Voor de Warriors was het uitvallen van Porter Jr. het enige smetje van de wedstrijd, al mag het percentage driepunters wat raak geschoten wordt wel iets omhoog. Het verschil in offensieve rebounds (14 om 7) is iets om bij stil te staan. Mede daardoor scoorden de Warriors 18 second chance points, waar de Mavs bleven steken op vier. Curry was wel weer ouderwets op dreef: 31 punten (10-20 FG, 5-10 3FG, 6-6FT) en 11 assists. Wiggins had een playoff career-high met 27 punten en 11 rebounds(waarvan 6 aanvallend). Verder waren Klay Thompson (19), Draymond Green (10) en Poole (10) goed voor de dubbele cijfers.

Bij de Mavs liep het dus allemaal niet zo goed. 40% van het veld en 28,9% van achter de driepuntlijn is niet wat je wilt in een wedstrijd die eigenlijk een must win is. Vooral Reggie Bullock en Maxi Kleber, de twee scherpschutters voor Dallas, misten al hun 12 driepunters en misten gezamenlijk al hun 15 schoten. Dinwiddie was daarintegen wel goed op dreef met 26 punten vanaf de bank. Ook Jalen Brunson was goed op dreef: hij scoorde er 20. Doncic was dus goed voor 40 punten en 11 rebounds. Het was de achtste keer dat hij 40 punten of meer scoorde voor de Mavs, wat nu een record is (Dirk Nowitski had er 7). Toch is dat niet heel positief te noemen: van die acht keer, dat Doncic 40 of meer punten scoort, verloren de Mavs maar liefst 6 wedstrijden.

Game 3 is dinsdagnacht, om 3:00 uur. Of het een sweep gaat worden is afwachten. Maar we weten wel, naar de geschiedenis kijkend, dat de Warriors bijna zeker zijn van een plek in de NBA Finals.

Coverfoto: Elsa/Getty Images