NHL Play-Offs: Helm schiet Avalanche naar Conference Finals

De eerste ronde ligt achter ons en nog acht teams maken kans op die gigantische Stanley Cup. In de nacht van 17 mei op 18 mei begint de tweede ronde en daarin komen we louter geweldige affiches tegen. Zo staat onder meer de Battle of Alberta op het programma, maar ook de burenruzie in Florida. Bij SportAmerika mis je de komende dagen niets van de actie!

WESTERN CONFERENCE RND 2

Bij een 3-0 stand in Game 5 dacht niemand dat er nog een Game 6 in St. Louis zou volgen. De Avalanche hadden hun zaakjes prima op orde en zouden voor het eerst in 20 jaar de tweede ronde overleven. Of toch niet? De voet leek van het gaspedaal te gaan en dat is nou net wat je tegen deze St. Louis Blues niet mag doen. Robert Thomas kon geen beter moment kiezen voor zijn eerste goals in de play-offs en met zijn tweede van het postseason dwong Tyler Bozak een zesde duel af.

HELM DE HELD

St. Louis kwam iets beter uit de startblokken dan in Game 5, maar het waren de Avalanche die de meeste shots on goal noteerden. Veel zorgen hoefden de Blues zich niet te maken, want Ville Husso had zijn woordje wel klaar. Darcy Kuemper keek in de eerste periode vooral toe, maar moest in de slotminuten als eerste vissen. Hij werd verslagen door een geplaatst schot van Justin Faulk. Een garantie voor succes was dit niet, want de Avs bewezen in deze serie al dat ze prima van een achterstand kunnen terugkomen.

Dat bleek ook nu weer het geval. J.T. Compher was nog zonder doelpunten, maar pakte zijn moment na een minuut of vijf in de tweede periode: 1-1. Jordan Kyrou deed dit vijf minuten later aan de andere kant. Brayden Schenn brak uit, zag Kyrou naast zich en de aanvaller faalde niet. Het geloof was terug in het Enterprise Center en weer moesten de Avs een achterstand wegwerken. De bezoekers mochten van geluk spreken dat de marge bij één goal bleef, want de Blues kregen serieuze kansen op meer.

Halverwege de derde periode kreeg St. Louis spijt van die gemiste kansen. Weer was het Compher die Husso verschalkte en de Avalanche langszij bracht. Dit was even slikken voor de Blues en hun fans. De thuisploeg moest nu heel voorzichtig te werk gaan, want een volgende tegentreffer betekende vrijwel zeker uitschakeling. Die volgende tegentreffer kwam er. Slechts 5 seconden voor tijd. Darren Helm had slechts één assist achter zijn naam in deze serie, maar schoot nu zijn Avalanche voorbij deze tweede ronde. En voor de liefhebber betekent dit een prachtig duel tussen Nathan MacKinnon en Connor McDavid.

UP NEXT:

Eindelijk stapt Colorado die drempel van de tweede ronde over. Dit gebeurde in 2002 voor het laatst, toen ze in de Conference Finals moesten buigen voor de Detroit Red Wings. Een verrassing is het natuurlijk niet dat ze hier staan. Jared Bednar weet maar al te goed dat zijn team de topfavoriet is om uiteindelijk die Stanley Cup in ontvangst te nemen. De coach heeft ook weinig te klagen. Cale Makar was de drijvende kracht in de eerste ronde. Nazem Kadri en Nathan MacKinnon deden het goed in de tweede. Daarbij komt nog dat ze twee wedstrijden minder hebben gespeeld dan tegenstander Edmonton.

Voor Doug Armstrong breken interessante maanden aan. De vaste kern is in het bezit van een doorlopend contract, maar Ryan O’Reilly en Vladimir Tarasenko gaan hun laatste jaar in. De Rus liet dit seizoen doorschemeren wel een deurtje verder te willen kijken, dus ligt een trade voor de hand. Ville Husso is UFA en dat geldt ook voor de veteranen David Perron (9 goals in de play-offs) en Tyler Bozak. Cap space zou voor deze zomer nog geen probleem moeten zijn, maar in 2023 worden onder meer Robert Thomas en Jordan Kyrou RFA. Er zal de Blues veel aan gelegen zijn die jonge aanvallers (veel) langer in St. Louis te houden. Daar moet nu al op voorgesorteerd worden.

Eindstand in de serie: Colorado wint met 4-2

Cover art: Bo Schalbroeck (BoGraphix)

Hans Mulder
Hans Mulder
Dankzij de Braves en de Twins gegrepen door MLB. Wat later door een simpele videogame besmet met 't ijshockeyvirus en blij dat ik hier beide liefdes mag beschrijven.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen