Warriors weer in de Finals, Celtics op 3-2 vs Heat

De Boston Celtics nemen de leiding en zijn nog maar één overwinning verwijderd van de NBA Finals. De Golden State Warriors staan daar al in dankzij de winst op de Dallas Mavericks in de Western Conference Finals.

WESTERN CONFERENCE

MAVERICKS – WARRIORS: 110-120

De Golden State Warriors hebben zich als eerste geplaatst voor de NBA Finals van 2022. Daarmee zijn ze terug van weggeweest. In 2019, het laatste seizoen voor het coronavirus, verloor de ploeg van Steve Kerr met 4-2 van de Toronto Raptors. De deal van Kawhi Leonard pakte goed uit, terwijl Kevin Durant geblesseerd raakte in de Finals. De Warriors stonden dat jaar voor de vijfde keer op rij in de Finals. Na een onderbreking van twee jaar zonder überhaupt de playoffs te hebben gehaald, zijn ze weer terug. Vorig jaar eindigde Golden State als 8e, maar de in play-in finale werd van de Memphis Grizzlies verloren.

De Warriors kwamen tegen de Dallas Mavericks al snel op een voorsprong van 3-0. Game 4 werd gewonnen door de Mavericks, maar in Game 5 was er geen houden aan. Golden State kwam als eerste op het scorebord. Dallas scoorde gelijk daarna, maar dat is het enige moment van de wedstrijd waarop de stand gelijk was. Het werd 28-23 in het eerste kwart. De voorsprong werd groter in het tweede kwart. Ondanks een goed derde kwart van de Mavs, trokken de Warriors de overwinning naar zich toe, zonder het nog heel spannend te maken.

Zes spelers van Golden State scoorden in dubbele cijfers. Steph Curry had er het meest met 32. Niet alleen van zijn ploeg, maar van de hele wedstrijd. The Chef werd gekroond als allereerste winnaar van de nieuwe ‘Magic Johnson Western Conference Finals MVP-Award’. Ook wel de Earvin “Magic” Johnson Trophy genoemd. Curry heeft nog nooit de Finals MVP-Award gewonnen, en dat zal ongetwijfeld zijn persoonlijke goal zijn voor de aankomende NBA Finals. Draymond Green schoot heel efficiënt zes uit zeven keer raak voor 17 punten. De tweede topscorer van de Warriors was Andrew Wiggins met 18.

Luka Doncic deed nog een dappere poging om er 3-2 van te maken met 28 punten, maar dat was niet genoeg. De 26 punten van Spencer Dinwiddie mogen ook niet vergeten worden.

EASTERN CONFERENCE

CELTICS – HEAT: 93-80

Bij Boston tegen Miami is het nog niet voorbij. De Celtics staan wel met één been in de finale dankzij de overwinning in Game 5. Het staat nu 3-2. De Heat waren in de eerste helft beter en begonnen aan het derde kwart met een voorsprong van vijf punten. Het leek wel alsof Boston toen pas wakker werd, want ze namen de leiding over de wedstrijd in het derde kwart door 32 punten te scoren tegenover de 16 van Miami. Ook in het vierde kwart liet Boston zien wie nu de baas is in het oosten. De Celtics hebben sinds de nederlaag in 2010 tegen de Lakers niet meer in de NBA Finals gestaan. Miami sinds het vertrek van LeBron James na de Championship van 2014 ook niet meer.

Vier spelers van de Celtics scoorden in dubbele cijfers, met Jaylen Brown als uitblinker. Hij had maar drie punten meer dan Jayson Tatum, die niet zijn beste avond had wat schieten betreft. Tatum eindigde met 22, maar maakte slechts zeven van de twintig pogingen. Brown kwam uit op 25. Hij kreeg tien van de negentien pogingen door de basket. Waar Tatum wel weer voor negen assists zorgde, had Brown er niet één uitgedeeld. Tatum had met twaalf rebounds de meeste van de ploeg en Brown pakte er vier. De wedstrijd van Al Horford mag ook genoemd worden. De veteraan zorgde voor zestien punten, zeven rebounds en vijf assists.

Aan de kant van Miami was het dit keer niet Jimmy Butler, maar Bam Adebayo die als beste speelde. Daarbij mag gezegd worden dat niemand van Heat een geweldige wedstrijd had. Adebayo was goed voor achttien punten, tien rebounds en één assist. Butler deed zijn bijnaam geen eer aan. Met maar vier rake schoten uit achttien poging kwam Jimmy Buckets niet verder dan 13 punten. Daarnaast had hij zes rebounds en vier assists.

VOLGENDE WEDSTRIJD

Aankomende nacht om 02:30 Nederlandse tijd begint Game 6 van de Eastern Conference Finals. Mocht Miami winnen, dan krijgen we op hetzelfde tijdstip, maar dan van zondag naar maandagnacht Game 7. De MVP-prijs van het Westen kennen we al. Wie de eerste winnaar wordt van de Larry Bird Trophy krijgen we te horen nadat we weten wie de finalist van het oosten is.

Coverfoto: Carlos Avila Gonzalez / The Chronicle