NHL Play-Offs: Golden Knights brengen Cup naar The Strip

De Vegas Golden Knights zijn de nieuwe kampioen in de NHL. Afgelopen nacht onderstreepten zij in Game 5 van de Stanley Cup Final nog maar eens hun suprematie tegen de Florida Panthers. Een knappe prestatie van Bruce Cassidy en zijn team, die al in het zesde jaar van ’t bestaan de Cup naar deze franchise brachten. In deze recap lees je hoe dit alles in z’n werk ging!

STANLEY CUP FINAL

GAME 5: VEGAS GOLDEN KNIGHTS – FLORIDA PANTHERS

Er waren vooraf twijfels over het meespelen van Matthew Tkachuk. De sterspeler van de Panthers leek in Game 4 zichzelf niet en tijdens de trainingen ontbrak Tkachuk nogal eens de laatste dagen. Helaas voor de Cats ontbrak hun sterspeler in deze cruciale Game 5, maar zonder hem kreeg Florida wel de eerste grote kans van de wedstrijd. Niet voor het eerst in deze play-offs bleek Adin Hill (.934 sv%) de redder in nood op de inzet van Anton Lundell.

Een dure misser voor de bezoekers, zo bleek even later. Met de Panthers op de powerplay, was het Mark Stone die short-handed zijn Golden Knights op voorsprong zette. Een paar keer knipperen met de ogen en het was al 2-0 dankzij een wat curieuze treffer van Nicolas Hague. Kansloos waren de Panthers niet, maar de opdracht werd wel loodzwaar zo. Toch keerde al vroeg in de tweede periode iets van hoop terug. Met pas zijn tweede in het postseason verschalkte Aaron Ekblad de bijna niet te passeren Hill voor de 2-1.

Die goal was voor Vegas het teken om weer een versnelling hoger te schakelen. Halverwege de wedstrijd resulteerde een razendsnelle omschakeling van de thuisploeg in de 3-1 van Alec Martinez. Toen Reilly Smith een paar minuten later ook nog voor de 4-1 zorgde, leek het doek definitief gevallen voor Florida. Deze Golden Knights waren simpelweg een maatje te groot voor de Cats in deze Stanley Cup Final. En als ze al een kans toestonden, was daar altijd nog Hill.

Het werd voor de Panthers pijnlijker en pijnlijker, want nog voor het einde van de tweede periode werd het door de tweede goal van Stone ook nog 5-1 en zelfs 6-1 dankzij Michael Amadio. Florida geloofde al lang niet meer in een Game 6. Voor hen kon deze finale niet snel genoeg afgelopen zijn, maar eerst kregen ze nog de 7-1 van Ivan Barbashev te slikken. Goals van Sam Reinhart en Sam Bennett waren voor de murw gebeukte Panthers slechts een doekje voor het bloeden. De derde van Stone en de eerste van Nicolas Roy bepaalden de eindstand uiteindelijk op een zeer, zeer duidelijke 9-3.

UP NEXT:

Toen zijn Vegas Golden Knights in 2017 het levenslicht zagen, stelde eigenaar Bill Foley zijn doelen. Binnen drie jaar moesten de play-offs gehaald worden en in zes jaar moest de Cup in Vegas staan. Er kon al een vinkje achter de eerste doelstelling en na vannacht mag de zakenman ook de tweede afvinken. Een bijzonder knappe prestatie van deze nog jonge franchise, die vanaf de eerste dag een contender bleek te zijn en onder Bruce Cassidy de laatste stap zette naar de Stanley Cup.

Vooraf waren er twijfels over de goalies, maar in deze play-offs nam een sublieme Adin Hill alle twijfels weg. Daarnaast leek iedereen op dit roster te kunnen scoren, waardoor Cassidy niet afhankelijk was van één of twee supersterren. Zoals bijvoorbeeld de Oilers die door de Knights op weg naar de Cup verslagen werden.

Niet minder dan achttien spelers vonden het net in dit postseason namens de Golden Knights. Jonathan Marchessault, voormalig Panther, scoorde ’t vaakst (13x) en werd verkozen tot MVP van deze play-offs. Eén van de originele Knights besloot deze play-offs met een 10-game point streak.

Voor de Panthers zijn de druiven zuur. Zij hadden misstappen van de Penguins nodig om überhaupt de play-offs te halen, maar begonnen toen aan een geweldige serie. Of de anderhalve week tussen de Conference Final en de Stanley Cup Final hen opbrak, zullen we nooit weten. Sergei Bobrovsky leek bijvoorbeeld net iets minder scherp, maar dat kan ook door de klasse van VGK gekomen zijn. Nadat ze zelf Boston, Toronto en Carolina elimineerden, moesten de Panthers in hun tweede Stanley Cup Final al na vijf wedstrijden buigen voor Vegas.

Eindstand in de serie: Vegas wint met 4-1

Cover photo: Bruce Bennett

Hans Mulder
Hans Mulder
Dankzij de Braves en de Twins gegrepen door MLB. Wat later door een simpele videogame besmet met 't ijshockeyvirus en blij dat ik hier beide liefdes mag beschrijven.

2 REACTIES

  1. Mannen, bedankt voor weer een jaar uitstekende berichtgeving over de mooiste sport die er bestaat, naast tafeltennis dan. (idd dat doe ik zelf😉) Nog één vraagje voor de vakantie. Blijft Sprong behouden voor de NHL?

    Geniet van jullie welverdiende vakantie👍

  2. Hi Paul,

    Die vraag gaan wij meenemen in de podcast (opname is aanstaande maandag)! Stay tuned..
    Vakantie zit er nog even niet in hoor.. Er komen nog een NHL Entry Draft en vanaf 1 julie Free Agency aan! Genoeg artikelen in de pijplijn.. 🙂

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen