Nuggets verslaan Heat en claimen eerste NBA-titel

De Denver Nuggets hebben afgelopen nacht hun eerste NBA-titel in de historie van de club opgeëist door in eigen huis met 94-89 de Miami Heat in game 5 te verslaan. De Nuggets winnen de serie daardoor met 4-1, met Nikola Jokic als MVP.

DENVER NUGGETS – MIAMI HEAT: 94-89

De Nuggets gingen als favoriet de serie in en maakte dit tijdens de eerste vier duels ook helemaal waar. Alleen game 2 bleek een uitzondering te zijn, maar het team herstelde daar prima van door twee duels in Miami te winnen. Daardoor konden de Nuggets het afgelopen nacht in Denver afmaken. Na een gelijkopgaand eerste kwart bleek de eerste helft echter niet volgens plan te gaan. De Heat wonnen het tweede kwart met 27-22 en sloten met een voorsprong van zeven punten de eerste helft af.

Na rust namen de Nuggets het heft in handen, tot blijdschap van de aanwezige fans. Het derde kwart werd de achterstand bijna helemaal goedgemaakt (20-26), waarna de thuisploeg in het vierde kwart door zou gaan (18-24). De slotfase zou mede daardoor nog spectaculair worden. Met nog drie minuten te gaan hadden de Nuggets nog maar een punt voorsprong toen Jimmy Butler de Heat op een 87-86 voorsprong schoot. Deze voorsprong stond met twee minuten te gaan ook nog op het bord, in een periode waar Butler niet te stoppen was. Het bleek uiteindelijk, mede dankzij wat turnovers en offensive rebounds van de Nuggets, niet voldoende om een game 6 af te dwingen. Het feest kon vervolgens beginnen in Denver.

UITBLINKERS

Als we naar de uitblinkers kijken, komen we snel uit bij Jokic, Butler en Jamal Murray. Butler scoorde 21 punten, waarvan het merendeel in het vierde kwart. Bam Adebayo voegde er 20 punten en 12 rebounds aan toe, maar de rest van het team had het lastig. Bij de Nuggets noteerde Jokic 28 punten, 16 rebounds en 4 assists. Vier andere spelers kwamen boven de tien punten uit, wat genoeg bleek voor de zege en de titel. Jokic werd dus gekozen als MVP van de NBA Finals. De focus van alle NBA-teams kan nu op de NBA Draft, die volgende week donderdag plaats zal vinden.