2023 NBA Prospect Watch: forwards

Na de guards te hebben besproken voor de 2023 NBA Draft is het nu tijd om te kijken naar de forwards van deze draft. Het is met afstand de best bezette positie van dit jaar, met een stuk of tien a vijftien spelers die de eerste ronde kunnen halen en wel tien spelers die de top vijftien kunnen halen.

BRANDON MILLER

Brandon Miller zal bijna 21 jaar zijn wanneer hij zijn debuut maakt in de NBA, maar gedurende het afgelopen seizoen maakte hij veel indruk bij veel mensen. Zoveel zelfs, dat hij zich tussen het duo Victor Wembanyama en Scoot Henderson kon voegen. Sommige mensen kiezen hem in hun mock draft zelfs voor Henderson op #2.

Miller is een fantastische scorer die met behoorlijk hoge usage al heeft laten zien ook effectief en gecontroleerd te kunnen zijn. Zijn percentages van bijna overal op het veld zijn goed. Daarnaast voegt hij ook wat toe als rebounder, verdediger en maakt hij amper slordige foutjes als hij de bal heeft. Hij speelt voor zijn leeftijd erg volwassen.

Wat beter kan, is het zijn van een spelmaker en zijn rol in de pick & roll. Het aantal assists ligt bij Miller niet erg hoog en echt andere teamgenoten, terwijl andere in stelling brengen wel degelijk tot zijn potentie behoort. Zelfs als hij dit in de NBA echter niet kan, is hij dankzij zijn scorend vermogen, kwaliteiten als schutter en verdediger een meer dan goede aanwinst voor elk team. De vraag is of hij qua ball handling goed genoeg is om seperation te creƫren en hij goed genoeg kan finishen vanwege het ontbreken van pure kracht.

WALKER

Achter Miller zijn er vier forwards waar veel over gesproken wordt. Te beginnen met Jarace Walker, misschien wel de beste verdediger van deze draft. Walker is dankzij zijn kracht en atletisch vermogen in staat om vier van de vijf posities en misschien zelfs alle vijf de posities te verdedigen. Walker is een goede rebounder, forceert turnovers en kan vanuit de post ook andere spelers in stelling brengen. Daarnaast is hij nog geen 20 wanneer hij in de NBA zijn debuut maakt.

Verbeteren moet hij nog als aanvaller. Hij is niet per se een spelmaker en zal eerder power forward dan small forward spelen. Daarnaast heeft hij wel laten zien een jumpshot en driepunter te hebben, maar zal consistentie hierin belangrijk gaan worden. De vraag is ook of Walker in de NBA zijn eigen schot kan creƫren en meer kan zijn dan een verdedigende speler die aardig kan schieten. Tot slot zal ook zijn finishing rondom de basket en het forceren en maken van free throws een aandachtspuntje zijn.

WHITMORE

Cam Whitmore is misschien wel de jongste speler in deze draft en zal net negentien jaar zijn als hij zijn debuut in de NBA maakt. De speler van Villanova maakte, nadat hij het seizoen geblesseerd begon, echter meteen indruk bij de universiteit. Whitmore is een fantastische atleet die vooral goed is als hij zijn atletisch vermogen, explosiviteit en zijn ball handling kan gebruiken om naar de basket te gaan. Whitmore is erg goed en effectief rondom de basket en in de midrange en zal zich vooral als driepuntschutter in de NBA moeten gaan bewijzen. De kans is vrij groot dat hij een scorer gaat zijn die vanaf elke plan kan scoren.

Zijn grootste verbeterpunten zijn echter verdedigende consistentie, het forceren en maken van meer free throws, zijn onervarenheid en het spel kunnen maken voor andere spelers. Voor nu is Whitmore namelijk niet veel meer dan een speler met enorm veel scorend vermogen, iets wat zal moeten veranderen wil hij op meerdere manieren impact hebben in de NBA

HENDRICKS

De forward waarom misschien wel de meeste hype is, is Taylor Hendricks. Voor zijn lengte heeft Hendricks goede balbehandeling en atletisch vermogen, waardoor hij met zijn lange armen lastig te verdedigen is. Wat hem echter vooral bijzonder maakt, is zijn driepuntschot. Hij schoot 40% van achter de driepuntlijn afgelopen seizoen en is nog maar net 19 jaar geworden. Kortom: zowel aanvallend als verdedigend gezien beschikt Hendricks over enorm veel upside, want vanwege zijn lengte is hij ook verdedigend al iemand die zijn mannetje staat, turnovers creƫert en meerdere posities kan verdedigen.

Hendricks zal echter wel ervaring op moeten doen, is geen spelmaker en zal tevens qua gewicht wat moeten verbeteren wil hij in de NBA niet door sterkere power fowards of centers opgezocht worden en duels om rebounds kunnen winnen. Er is echter vrij weinig wat Hendricks niet kan, waardoor de sky de limit is voor hem.

BLACK

Dan is er nog Anthony Black, een bijzondere speler in deze lijst. Hij heeft namelijk de lengte, het atletisch vermogen en de tools van een small forward, maar de speelstijl van een point guard. Black kan in de pick en & roll goed zijn eigen schot creƫren of andere spelers in stelling brengen, waardoor hij dus ook als extra ball handler gezien mag worden. Black is wat scorend vermogen betreft vooral goed naar de basket en in de midrange en kan daarnaast ook prima rebounden. Daarnaast mag Black gezien worden als een goede verdediger die turnovers forceert en drie a vier posities kan verdedigen.

Verbeteren kan hij echter ook nog flink. Zo is het aantal turnovers wat aan de hoge kant en mag zijn free throw-percentage wel omhoog (gaat wel veel naar de lijn). Toch is het belangrijkste wellicht zijn driepuntschot. Kan hij van een 30% driepuntschutter gaan naar 35% of zelfs beter? Het zal een belangrijk onderdeel zijn van de ontwikkeling van Black, die net negentien jaar is geworden.

OVERIGE FORWARDS

Na deze vijf spelers hebben we echter nog lang niet iedereen gehad. Wat te denken van Brice Sensabaugh, Gradey Dick en Jet Howard. Sensabaugh is een uitstekende allround scorer die al 41% schoot van achter de driepuntlijn, maar heeft vooral op verdedigend gebied en qua turnovers ruimte voor verbetering. Dick is nog maar net 19 jaar en is eigenlijk een net zo’n goede schutter en scorer als Sensabaugh, zei het iets meer verfijnt en wat minder fysiek. Ook voor Dick geldt dat zijn defense flink moet gaan verbeteren.

Howard schoot niet zo goed als Sensabaugh en Dick afgelopen seizoen en is waarschijnlijk niet zo allround scorer als deze twee, maar desondanks is hij nog steedsd meer dan goed genoeg voor iemand die negentien jaar is. Ook voor hem geldt echter dat zijn verdediging niet zijn grootste kwaliteiten is. Drie spelers die vooral aanvallend dus iets toevoegen.

Ook namen als GG Jackson, Dariq Whitehead, Leonard Miller, Maxwell Lewis en Europeaan Bilal Coulibaly namen die de eerste ronde waarschijnlijk wel gaan halen.

SPORTAM FORWARDS RANKINGS

Miller wordt waarschijnlijk de #3 pick in deze draft, terwijl Walker, Whitmore, Hendricks en Black de top 15 wel gaan halen. Daarachter zullen Sensabaugh, Dick, Howard, Whitehead en Jackson vanwege hun aanvallende kwaliteiten ook de eerste ronde wel halen, terwijl Miller en Lewis kans maken, net zoals Coulibaly.

Jeffrey Brown/Icon Sportswire/Getty Images/File

Lars Leeftink
Lars Leeftink
Adjunct-hoofdredacteur, eindredacteur voor de NBA en college football/basketbal en terug te vinden in 3000 SportAmerika podcasts. Heeft de Amerikaanse sporten leren kennen via videogames. Volgt sindsdien bijna alle Amerikaanse sporten. De NFL en NBA Draft zijn mijn jaarlijkse guilty pleasure.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen