NHL Play-Offs: Flames en Oilers breken records, Cole goudhaantje Hurricanes

De eerste ronde ligt achter ons en nog acht teams maken kans op die gigantische Stanley Cup. In de nacht van 17 mei op 18 mei begint de tweede ronde en daarin komen we louter geweldige affiches tegen. Zo staat onder meer de Battle of Alberta op het programma, maar ook de burenruzie in Florida. Bij SportAmerika mis je de komende dagen niets van de actie!

Door Dennis Bakker en Hans Mulder

EASTERN CONFERENCE RND 2

Twee teams die na een Game 7 in deze tweede ronde zijn beland. Toch zal het gevoel anders zijn. In Raleigh zullen ze misschien het gevoel hebben dat ze overuren moesten draaien tegen de Bruins. De Rangers kwamen van een 3-1 achterstand terug en hopen die flow mee te nemen naar de tweede ronde. Dat laatste zal nodig zijn ook, want in het reguliere seizoen waren de Hurricanes drie keer te sterk voor de Blueshirts.

DIESEL UIT CAROLINA

Het momentum behoorde toe aan de bezoekende Rangers. Carolina kreeg aanvankelijk maar geen grip op de Blueshirts en de 0-1 van Filip Chytil kwam dan ook niet als een verrassing. Antti Raanta kreeg daarna de kans uit te blinken, want New York bleef de bovenliggende partij. Waar de Hurricanes tegen Boston oppermachtig waren in eigen huis, daar moesten ze nu even het antwoord schuldig blijven op het spel van de New York Rangers.

Het werd er in de tweede periode niet beter op voor de Canes. De ploeg herbergt veel aanvallend talent, maar de Rangers bleven heersen in Raleigh. Met name de lijn met Lafreniere, Chytil en Kaapo Kakko bezorgden de Canes handenvol werk. Pas in de derde periode zagen de fans het ware gezicht van hun Canes. Eindelijk werd Igor Shesterkin aan het werk gezet.

Carolina had al een paar grote kansen om zeep geholpen, maar vlak voor tijd was het Sebastian Aho met de verdiende gelijkmaker. De Rangers wisten bij vlagen niet meer waar ze het zoeken moesten en dit liep door tot in OT. Daar maakte Ian Cole al binnen vijf minuten een einde aan dit duel. Dankzij zijn treffer blijven de Canes ongeslagen in thuiswedstrijden.

UP NEXT:

Ze moesten in Raleigh even op gang komen. De Rangers waren de betere in de eerste 40 minuten, maar namen geen afstand. Carolina nam het daarna over en trok de winst naar zich toe. Gerard Gallant zal erg tevreden zijn over zijn lijn de jonkies Chytil, Lafreniere en Kakko. Minder content zal de coach zijn over de faceoffs (41%). Zijn ploeg loopt te vaak achter de feiten aan en dat gaat hen tegen een sterke tegenstander als Carolina ongetwijfeld opbreken. Zaterdag (02.00 uur Nederlandse tijd) mogen de Rangers proberen deze serie in evenwicht te brengen.

Tussenstand in de serie: Carolina leidt met 1-0

WESTERN CONFERENCE RND 2

Heb je het in de NHL over de provincie Alberta, dan denkt men aan de burenruzie tussen Calgary Flames en Edmonton Oilers. Toch moet men terug naar 1991, om de laatste serie in de play-offs tussen beide teams te kunnen herinneren. Afgelopen nacht was het na 31 jaar weer zover. In Calgary ontvingen de Flames de ploeg van Jay Woodcroft voor Game 1. En het voorspelde vuurwerk werd meer dan overtroffen.

CALGARY EN EDMONTON VESTIGEN NIEUWE RECORDS IN SPEKTAKELSTUK

Calgary was vanaf de face-off het meest bij de pinken. Binnen dertig seconden lag de puck al achter een verbouwereerde Mike Smith. Hampus Lindholm vuurde het eerste de beste schot richting de 40-jarige goalie, die tot ieders verbazing zonder enige screenof deflection tot de 1-0 voorsprong leidde. Tot overmaat van ramp verdubbelde Andrew Mangiapane op aangeven van Mikael Backlund nog binnen de minuut de score, 2-0.

Na een onnodig weggegeven powerplay overleeft te hebben, leek Brett Ritchie de wedstrijd al binnen zes minuten in het slot te schieten, 3-0. De drie snelle goals leidde ertoe, dat Woodcroft Mike Smith inruilde voor Mikko Koskinen.
Het feest in de eerste periode was nog niet voorbij, want Connor McDavid hield de hoop op een overwinning nog binnen de tien minuten in leven. Op eigen houtje schoot de superster de Oilers weer terug in de wedstrijd, 3-1. Het gaspedaal werd flink ingedrukt, maar kansen voor onder meer McDavid en Duncan Keith werden niet tot goal gepromoveerd.

TWEEDE PERIODE OM VAN TE WATERTANDEN

Het begin van de periode was een kopie van de eerste. Blake Coleman vergrootte op aangeven van Andrew Mangiapane wederom de score, 4-1. Het verzet bij de Oilers leek gebroken, want op alle facetten waren de Flames de baas. Op iedere linie en in iedere shift bleef de ploeg veelvuldig in de zone van de Oilers. Het overwicht resulteerde binnen vijf minuten dan ook in de — zo leek het — genadeklap. Op aangeven van Hanifin, tikte andermaal Blake Coleman de 5-1 op de scoreborden. Toch maakte Evan Bouchard na geweldig werk van McDavid de tweede treffer voor de ploeg van Jay Woodcroft, 5-2. Matthew Tkachuk schoot — na een domme penalty voor Zack Kassian — op de powerplay de marge weer naar vier goals, 6-2.

Inpakken en de focus op Game 2 zou je zeggen. Daar dachten de Oilers echter anders over. Met een matige Jacob Markstrom op doel verkleinde Zach Hyman de voorsprong tot twee. Tweemaal op aangeven van Ryan Nugent-Hopkins stond het scorebord plots op 6-4 met nog meer dan 25 minuten ijshockey voor de boeg. Vlak voor het verstrijken van de periode, bracht Leon Draisaitl de spanning helemaal terug. In de combinatie met McDavid verwerkte de Duitser het buitenkansje tot een 6-5 achterstand. Verbazing in de huiskamers, verbazing op de tribune. Play-off ijshockey.. LFG!

BATTERIJ OP?

Dat de ploeg uit Edmonton bloed rook, bleek wel na een vroege gelijkmaker van Kailer Yamamoto. McDavid veroorzaakte met een rush naar goalie Koskinen dusdanige chaos, dat de kleine winger een niet te missen kans kreeg aangeboden, 6-6. Wat een comeback! De comeback kostte ogenschijnlijk dusdanig veel energie, dat men vanaf de 6-6 weer in het defensief werd gedrukt. Rasmus Andersson was een kleine anderhalve minuut later het eindstation van andermaal een geweldig spelende Mangiapane, 7-6.
Na een enorme kans op de powerplay om de score weer in evenwicht te brengen, werd een mislukte pass van Draisaitl fataal. De turnover werd door Matthew Tkachuk maximaal benut, 8-6. Een nieuwe powerplay voor de Oilers werd wederom niet benut en uiteindelijk bepaalde Tkachuk met een empty-netter de score op een duizelingwekkende 9-6!

UP NEXT:

Wat. Een. Wedstrijd. Menig record werd deze wedstrijd gebroken. Sinds de serie tussen Calgary Flames – LA Kings in 1993 (eveneens 9-6) zijn er nimmer zoveel goals gevallen. Bovendien waren dit de meeste goals ooit in de ‘Battle of Alberta’ in de play-offs. Het vorige record dateerde van 17 april 1983, toen de Oilers met 10-2 overwonnen. Als Game 1 een voorbode gaat zijn op de komende wedstrijden, dan is er maar een uitspraak van toepassing: Stoelriemen vast, LFG!

Cover art: Bo Schalbroeck (BoGraphix)

Hans Mulder
Hans Mulder
Dankzij de Braves en de Twins gegrepen door MLB. Wat later door een simpele videogame besmet met 't ijshockeyvirus en blij dat ik hier beide liefdes mag beschrijven.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen