NHL Play-Offs: Blues slaan terug, buzzer beater Bolts

De eerste ronde ligt achter ons en nog acht teams maken kans op die gigantische Stanley Cup. In de nacht van 17 mei op 18 mei begint de tweede ronde en daarin komen we louter geweldige affiches tegen. Zo staat onder meer de Battle of Alberta op het programma, maar ook de burenruzie in Florida. Bij SportAmerika mis je de komende dagen niets van de actie!

Door Dennis Bakker en Hans Mulder

EASTERN CONFERENCE RND 2

Het begint vervelend te worden voor de Florida Panthers. Zijn ze eindelijk voorbij die eerste ronde en dan komen ze hun angstgegner tegen. Ze zullen zich ongetwijfeld hebben voorgenomen de Lightning het vuur aan de schenen te leggen, maar dan zullen eerst de special teams beter moeten gaan functioneren. In Game 1 kreeg je, naarmate de wedstrijd vorderde, dat de Bolts controle over de wedstrijd hadden. Met 3 PPG legde de titelverdediger uiteindelijk de basis voor de 4-1 zege.

PIJNLIJK

Nog altijd zonder de geblesseerde Brayden Point gingen de Lightning op zoek naar een tweede overwinning in Sunrise. Florida begon iets beter, maar vond Andrei Vasilevksiy op hun weg naar de goal. Halverwege de periode waren het de bezoekers die de leiding namen. En weer op de powerplay. Een strakke pass van Steven Stamkos vond de stick van Corey Perry, die voor de tweede wedstrijd op rij scoorde.

In de tweede periode kregen de Panthers wat mogelijkheden op de powerplay, maar de fans weten inmiddels dat ze dan gerust iets te drinken kunnen halen. Wie dit in de slotminuten van deze periode deed, miste de gelijkmaker van Gustav Forsling. Een schot van de Zweedse verdediger vond een gaatje in het pantser van Vasilevskiy: 1-1. Die treffer inspireerde de Panthers, want opeens leek de ploeg op ’t team dat tijdens het reguliere seizoen zo domineerde.

De derde periode begon voor Tampa Bay met een flinke tegenvaller, want na ’t blocken van een schot moest Steven Stamkos van het ijs. De captain keerde terug, maar kwam in de gang de eveneens aangeslagen Brandon Hagel tegen. Voor Tampa Bay was het bij tijd en wijle een kwestie van overleven, maar in de dying seconds sloegen ze kei- en keihard toe. Met zijn vijfde van de play-offs strafte Ross Colton een fout af en zette de Bolts op 2-0 in deze best-of-7.

UP NEXT

Hoe herstellen de Panthers zich van deze dreun? Voor zondag (02.00 uur Nederlandse tijd) zal de psycholoog in Andrew Brunette op moeten staan. Game 3 is voor Florida nu al een must win en het is de vraag of de Cats daar mentaal toe in staat zijn. Ze hadden in Game 2 lang het betere van het spel, maar konden het overwicht niet in de score uitdrukken. De Lightning hielden de PP van de Cats opnieuw van scoren en dit begint zo langzamerhand een serieus probleem te worden. De laatste PPG dateert inmiddels van 29 april.

Tussenstand in de serie: Tampa Bay leidt met 2-0

WESTERN CONFERENCE RND 2

Na een oorwassing in Game 1 (statistisch gezien), trok St. Louis Blues in Game 2 met een ander strijdplan ten strijde. Colorado maakte jacht op de “veilige” marge van twee wedstrijden, maar kwamen na zestig minuten van een koude kermis thuis.

BLUES UIT SCHULP GEKROPEN

Colorado begon makjes aan Game 2. Het was voornamelijk aan Darcy Kuemper te danken, dat de Blues niet meteen de voorsprong namen. Met een aantal goede reddingen hield de goalie de wedstrijd in evenwicht. Echter was het spelbeeld 180 graden gedraaid ten opzichte van Game 1. De ploeg van Craig Berube had de wedstrrijd onder controle en veel puckbezit in de aanvallende zone.

De Blues gingen de tweede periode met dezelfde intenties van start. Meerdere malen werd Kuemper op de proef gesteld, maar capituleerde nog altijd niet. De goalie werd na vijf minuten in de tweede voor het eerst geklopt. Jordan Kyrou veranderde via via een schot dusdanig van richting, dat dit zelfs de Avs-goalie te machtig was.

Het restant van de periode werd gekenmerkt door een aantal scheidsrechterlijke dwalingen. J.T. Compher kreeg een twijfelachtige hooking penalty, een tripping penalty voor Devon Toews werd vooraf gegaan door een gemiste holding penalty voor Ryan O’Reilly. Als klap op de vuurpijl kwam Valeri Nichushkin — niet intentieel — in botsing met Blues-goalie Jordan Binnington, die gevolgd werd door een penalty. In de ontstane 5 v 3 situatie was het voor David Perron een koud kunstje om de score met nog derig seconden in de tweede te verdubbelen, 0-2.

BLUES HOUDEN STAND

De derde periode een ander wedstrijdbeeld. Colorado moest komen en deed dit ook met verve. Na een “goedmakertje” van referee Gord Dwye, scoorde Gabriel Landeskog op de powerplay de aansluitingstreffer, 1-2.
Het momentum lag in de derde periode volledig bij de ploeg van Jared Bednar. Vol pressie en aanvallend spel drukten ze de Blues met de rug tegen de muur. Met meerdere schoten op goal kwam Artturi Lehkonen nog het dichtst bij de gelijkmaker. Zijn schot werd uiterst knap uit de onderhoek getikt door Jordan Binnington.

Halverwege de derde periode werd het plots 1-3. Na zwak spel van Andre Burakovsky, werd de turnover door andermaal David Perron maximaal benut. Met nog een kleine drie minuten op de klok werd Kuemper naar de kant gehaald. In de overtalsituatie drukten de Avs hard op het doel van de Blues, maar werd de wedstrijd door een empty-netter van Brandon Saad in het slot gegooid.

UP NEXT

Het strijdplan van Craig Berube werd door zijn manschappen grotendeels perfect uitgevoerd. Ze pakten vanaf de face-off de controle over de wedstrijd en behielden deze tot aan de derde periode. Met twee wedstrijden in het Enterprise Center in het vooruitzicht, zal het vertrouwen bij de Blues er niet minder op zijn geworden. Dit kan nog wel eens spannender gaan worden dan men verwacht.

Tussenstand in de serie: serie in evenwicht 1-1

Cover art: Bo Schalbroeck (BoGraphix)

Dennis Bakker
Dennis Bakker
Honkbal en ijshockey zijn de sporten waar zijn hart sneller van gaat kloppen. Heeft na MLB 1999 en NHL 2000 op de PS1 Chicago als sportstad geadopteerd. Go White Sox, Blackhawks, Bears en Bulls! Met vier kampioenschappen op rij in OOTP Baseball 8, Colorado Rockies als schaduwfranchise in MLB geadopteerd. Domineerde de NHL met Winnipeg Jets in Franchise Hockey Manager.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen