NHL play-offs: Crawford houdt Hawks in leven, Blues kunnen nog winnen


Ruim vier maanden geleden leek Lord Stanley’s Cup na 100 jaar opnieuw onaangeroerd in het prijzenkabinet te blijven staan. Het coronavirus hield bijna overal ter wereld flink huis en de gezondheid ging en gaat natuurlijk boven alles. Op 1 augustus keerden de gladiatoren echter definitief terug op het ijs. Er ging een lang proces aan vooraf, maar in Toronto en Edmonton is de strijd om de prachtige bokaal hervat. De Qualifiers en de Round Robin zijn nu achter de rug en vanaf deze week houden we je bij SportAmerika op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de “echte” play-offs.


EASTERN CONFERENCE


DE HEADLINES

Twee goals van TJ Oshie en twee goals van Alex Ovechkin. Dat was de oogst van de Washington Capitals voor aanvang van Game 3. Hoe anders was dit bij de Islanders, waar Barry Trotz op veel meer spelers kon rekenen. Hij zal dan ook met vertrouwen aan de derde wedstrijd zijn begonnen. De Islanders wisten dat ze een wanhopig Washington konden verwachten. Toch waren het verrassend genoeg de Isles die een betere indruk maakten. Washington was enthousiast, maar af en toe op een verkeerde manier. Zij liepen regelmatig tegen een straf aan, maar New York weigerde te profiteren. Anders Lee opende de score in de eerste periode, maar deed dit niet op de PP.
Dat was wel het geval bij de gelijkmaker van Evgeny Kuznetsov. Van de Rus was in deze serie nog weinig vernomen, maar op assist van Ovechkin en John Carlson was hij degene die Semyon Varlamov klopte. De goalie had het niet overdreven druk en leek af en toe niet helemaal bij de pinken. Dat was hij wel in OT. Tot twee keer toe zelfs. In 60 minuten was de beslissing niet gevallen, dus was een verlenging noodzakelijk. Lang duurde deze niet. Binnen vijf minuten maakte Mathew Barzal, met pas zijn tweede van het postseason, een einde aan Game 3 en zette de Islanders daarmee op matchpoint.

DE HIGHLIGHTS

UP NEXT

TUSSENSTAND: New York Islanders leidt met 3-0
De kampioen van 2018 staat op de drempel van uitschakeling. Vorig seizoen bogen ze in de eerste ronde voor de Hurricanes, nu dreigt zelfs een sweep tegen de Islanders. Dat team maakt een veel scherpere en gretiger indruk dan Ovechkin en consorten. Todd Reirden zal zijn ploeg wijzen op de discipline. Zondag straften de Islanders de overtredingen niet af, maar Washington kan zich niet nog eens een polonaise naar de sin bin veroorloven. Woensdag (02.00 uur Nederlandse tijd) hopen Trotz en zijn mannen een einde aan deze best-of-7 te maken. Zij moeten de kalmte bewaren en doorgaan op de ingeslagen weg.

DE HEADLINES

De Philadelphia Flyers hadden wat goed te maken. Ze werden in Game 2 niet alleen op het scorebord, maar ook op het ijs volledig weggespeeld door de Montreal Canadiens. Het meest beschamende was misschien nog wel dat ze pas in de 17e minuut van de eerste periode hun eerste doelpoging noteerden. Dit keer pakten de mannen van Alain Vigneault het anders aan. De Flyers hadden geleerd van Game 2 en begonnen veel scherper aan Game 3. Na ruim vijf minuten betaalde zich dit uit. Carey Price werd lastiggevallen door Jakub Voracek, die van dichtbij de puck van richting veranderde.
Het was koren op de molen van de Flyers. Zij konden nu lekker achterover leunen en afwachten wat de bedoelingen waren van de Canadiens. Die probeerden het wel, maar merkten toch ook dat dit Philadelphia van een andere orde was dan de ploeg die zich in Game 2 liet vernederen. Verder dan 23 doelpogingen kwamen de Habs niet in dit duel, maar ze stonden er ook maar 20 toe. In een wedstrijd waarin de defensie de boventoon voerde, bleek de goal van Voracek beslissend.

DE HIGHLIGHTS

UP NEXT

TUSSENSTAND: Philadelphia leidt met 2-1
Was er in Game 2 sprake van onderschatting door de Flyers? Na Game 3 zou je het haast denken. Philadelphia kwam in alle opzichten beter voor de dag, al zal Vigneault nog wel bedenkelijk kijken bij de powerplay. Zijn ploeg had zes keer een numeriek overwicht en deed daar helemaal niets mee. Kirk Muller zal hebben gezien dat zijn Canadiens het aanvallend moeilijk krijgen als de Flyers defensief de zaken op orde hebben. Montreal ging in Game 2 als een wervelwind over het ijs en dat lijkt dit team niet continu op te kunnen brengen. Het zal dinsdagavond (21.00 uur Nederlandse tijd) toch opnieuw nodig zijn om deze serie weer in evenwicht te brengen.


WESTERN CONFERENCE


DE HEADLINES

Dallas voelde zich toch wat tekort gedaan in Game 3. De Stars speelden een zeer acceptabele wedstrijd, maar liepen zich stuk op Cam Talbot. De Flames wisten daarom wat ze konden verwachten in de vierde wedstrijd. Een tegenstander die ten koste van alles een 3-1 achterstand wilde voorkomen en daarom met een gezonde portie strijdlust het ijs in Edmonton zou betreden. De Stars waren ook inderdaad sterker, maar openden pas in de slotfase van de eerste periode de score. Joe Pavelski houdt kantoor in de buurt van de crease en dat was precies de positie waar hij stond bij de 1-0. In de periode die volgde, waren het de special teams die het heft in handen namen. Twee van de drie goals die Calgary scoorde, vielen op de PP. Denis Gurianov buitte namens de Stars één keer een numeriek overwicht uit.
Hoewel Dallas nog altijd de betere ploeg was, begonnen de teams met een 3-3 tussenstand aan de derde periode. Een shorthanded goal van Tobias Rieder maakte het daarin voor de Stars nog lastiger. Voordeel was wel dat ze nog bijna 17 minuten hadden om de 4-4 te maken. Ze hadden ook bijna al die minuten nodig. Voordat de 4-4 daadwerkelijk viel, ging er al een streep door een gelijkmaker. Calgary vierde al stiekem een klein feestje, maar hadden niet meer op Pavelski gerekend. De voormalig captain van de Sharks schoot 12 tellen voor tijd de 4-4 binnen. In OT veranderde weinig aan het wedstrijdbeeld. Dallas bleef beter en werd uiteindelijk beloond voor het harde werken. Een schot van John Klingberg werd onderweg aangeraakt door Alexander Radulov waardoor hij de gamewinner op zijn naam kreeg.

DE HIGHLIGHTS

UP NEXT

TUSSENSTAND: serie in evenwicht 2-2
De Dallas Stars laten steeds vaker zien waarom de ploeg een bye had in de Qualifiers. In de laatste twee wedstrijden tegen Calgary was er wel degelijk sprake van een krachtsverschil. De Flames konden rekenen op Cam Talbot, die hen meerdere keren in de wedstrijd hield. In Calgary klaagden ze wel eens over een keepersprobleem, maar op het juiste moment lijkt Talbot nu voor hen op te staan. Dat zal hij nog zeker twee keer moeten doen om de Flames naar de volgende ronde te loodsen. Langzaam maar zeker beginnen de Stars hun draai te vinden in de bubbel en het is afwachten hoe de Flames reageren op de mentale tikken die ze kregen in Game 4. Dinsdagavond (23.30 uur Nederlandse tijd) krijgen we uitsluitsel.

DE HEADLINES

Hoe ga je een team bestrijden dat eigenlijk beter is? De Chicago Blackhawks trokken alle registers open in deze serie, maar kregen daar in de eerste drie wedstrijden niets voor terug. Daar waren de Vegas Golden Knights simpelweg te sterk voor. Aan de rand van de afgrond vond Chicago zondag toch een manier om deze oppermachtige Knights aan te pakken. Eigenlijk was het een beproefd recept, want ’t stond al ruim 10 jaar onder contract in The Windy City. Hij had al een paar keer de Stanley Cup gewonnen, maar werd de laatste jaren geplaagd door blessures. Op het moment dat zijn team hem ’t hardst nodig had, stond Corey Crawford op. De goalie was werkelijk magistraal in Game 4 en de beloning bleef niet uit.
De Hawks begonnen sterk en Drake Caggiula sloop weg bij zijn verdediger om de 1-0 te scoren. Matthew Highmore maakte er tien minuten later 2-0 van en dat schudde de Golden Knights wakker. Die ploeg ging hartstochtelijk op jacht naar de aansluiting en vonden die dankzij een treffer van Shea Theodore. Dat alles in het eerste kwartier van de wedstrijd. Het was toen al de show van Corey Crawford, maar voor de ervaren goalie werd die show alleen maar mooier. Vegas schoot maar liefst 49 keer op doel, maar Crawford hield het bij die ene tegentreffer. In de slotseconden mocht Alex DeBrincat met zijn eerste van de play-offs de puck in het lege doel schieten voor de 3-1 eindstand.

DE HIGHLIGHTS

UP NEXT

TUSSENSTAND: Vegas leidt 3-1
De Blackhawks leven nog, maar hadden daarvoor wel een galavoorstelling van Crawford voor nodig. Aanvallend had Chicago het opnieuw lastig, maar ze kregen dit keer hulp uit onverwachte hoek. De 2-0 van Highmore werd binnengekopt door Robin Lehner. Het moet dan ook even meezitten voor de Blackhawks en dat geluk hebben ze in Game 5 opnieuw nodig. Patrick Kane wacht nog altijd op zijn eerste goal in deze serie en de Hawks hebben hun goalgetter toch echt nodig om een vuist te maken tegen de Knights. In de nacht van dinsdag op woensdag (04.30 uur Nederlandse tijd) krijgen ze hun tweede kans om deze serie op slot te gooien.

DE HEADLINES

Officieel was het nog geen do or die voor de St. Louis Blues, maar zo voelde het wel een beetje. Met een 2-0 achterstand in de best-of-7 wil je niet de derde wedstrijd ook nog eens verliezen. Craig Berube zal zijn team hebben gevraagd om uit de strafbank te blijven, want de Canucks hebben zich op de PP al vaak bewezen. De opzet van Berube lukte grotendeels. Twee keer had Vancouver slechts een numeriek overwicht, maar uit één van die powerplays scoorden ze wel. Elias Pettersson en Quinn Hughes, weer zij, stelden JT Miller in staat de 1-0 te maken. Dit maakte iets los in de Blues, want zij namen de regie over.
Justin Faulk, met zijn eerste van het postseason, en David Perron lieten de wedstrijd kantelen in het voordeel van de titelverdediger. Dit alles gebeurde nog in een productieve tweede periode. Elias Pettersson maakte deze periode nog productiever door te tekenen voor de 2-2. Hij vond een gaatje tussen de paal en goalie Jake Allen. Na de vier goals in de tweede periode viel het in de derde weer stil. Beide teams kregen hun kansen, maar zowel Jacob Markstrom als Jake Allen weigerde voor een derde keer te buigen. In de noodzakelijke overtime was Markstrom de pineut. Brayden Schenn stond al even droog, maar oog in oog met Markstrom faalde hij niet.

DE HIGHLIGHTS

UP NEXT

TUSSENSTAND: Vancouver leidt 2-1
Hebben de Blues nu eindelijk het licht gezien? Ze hadden zes wedstrijden in de bubbel nodig om hun eerste overwinning te boeken. Heel voorzichtig lijkt de titelverdediger een beetje op gang te komen, maar ze kijken nog wel altijd aan tegen een achterstand. St. Louis zal daarnaast het gevoel hebben op eieren te lopen. Elke overtreding kan tegen deze Canucks fataal zijn. De ploeg is levensgevaarlijk op de PP en heeft in Quinn Hughes een blueliner met al 8 assists achter zijn naam. Teamgenoot Pettersson heeft er daar 5 van en scoorde ook nog eens 4 keer. De jonge honden zijn niet onder de indruk van de play-offs en hopen in de nacht van maandag op dinsdag (04.30 uur Nederlandse tijd) hun Canucks aan de derde zege in deze serie te helpen.

Cover photo: Josie Lepe/AP Photo

Hans Mulder
Hans Mulder
Dankzij de Braves en de Twins gegrepen door MLB. Wat later door een simpele videogame besmet met 't ijshockeyvirus en blij dat ik hier beide liefdes mag beschrijven.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen