NFL 32-in-32 | Jacksonville Jaguars: Minshew Mania of Tanking for Trevor

Het NFL-seizoen is aanstaande en om jou als volger van SportAmerika optimaal voor te bereiden op het nieuwe seizoen, nemen we in de 32-in-32 reeks elk team onder de loep! Van de nieuwkomers, tot de jonge ‘draftees’ en de nieuwe stand van zaken op het depth chart: alles komt aan bod. In deel 9 het team waar de vraag is of Gardner Minshew II het kan waarmaken, of dat de focus verlegd wordt naar ‘Tanking for Travor’: de Jacksonville Jaguars preview!


FREE AGENCY


Het is tot dusverre geen rustig off-season in Jacksonville. Spelersproblemen en een aankomende rebuild zorgden voor een aantal hoofdpijndossiers bij Doug Marrone en Tony Khan. De gemaakte trades resulteerden wel in de grootse draft class (12 spelers) in de historie van de franchise. De extra first round pick kwam nog van de Jalen Ramsey trade naar de Rams. Ramsey was echter niet de enige sterspeler die vertrok. A.J. Bouye werd getrade naar de Broncos en Calais Campbell naar de Ravens. Deze trades van voormalige sterkhouders maakten duidelijk dat er een nieuwe wind waait aan de kust van Florida. Behalve de defensieve spelers vertrok ook Nick Foles. Bij de Jags was de opluchting groot toen bleek dat de Bears de voormalige Super Bowl winnaar wel over wilden nemen.
Enkele andere spelers bewandelden de weg richting Jacksonville. Zo werd Tyler Eifert als nieuwe tight end aangetrokken. Hij versterkt een positie die al jaren een probleem vormde voor de Jaguars. Om de verdediging van nieuw elan te voorzien werd onder andere linebacker Joe Schobert van de Browns gehaald.


Tenslotte was daar natuurlijk nog probleemgeval Yannick Ngakoue. De ster pass-rusher wilde weg uit Jacksonville en stak dat niet onder stoelen of banken. De ruzie met eigenaar Tony Khan bereikte het kookpunt na een openbare Twitterdiscussie tussen de twee. Momenteel heeft Ngakoue nog steeds geen nieuw team en het is maar zeer de vraag of dat gaat gebeuren vóór het begin van het seizoen. Het lijkt er sterk op dat Ngakoue de start van het seizoen vanaf de bank gaat bekijken, omdat hij absoluut niet voor de Jaguars wil spelen.


NFL DRAFT


Zoals eerder genoemd kwamen de meeste nieuwe spelers vanuit de draft. Twaalf nieuwe spelers werden gekozen. Na het vertrek van Ramsey en Bouye kozen de Jaguars met hun eerste pick logischerwijs voor een cornerback. C.J. Henderson moet het gat gaan opvullen. Later in de eerste ronde werd K’Lavon Chaisson geselecteerd om de pass-rush meer body te geven.
De aanval werd ook geadresseerd in de draft. Wide receiver Laviska Shenault geeft Gardner Minshew meer opties. In de vijfde ronde kwam daar met Collin Johnson nog een WR bij. Toch werden veruit de meeste draft picks gespendeerd aan het opbouwen van een nieuwe defense.


Tijdens de free agency periode was Rodney Gunter al aangetrokken als vervanger van Calais Campbell, maar helaas moest hij deze week besluiten om met pensioen te gaan vawege hartproblemen. Defensive tackle DaVon Hamilton van Ohio State werd de pick van de Jaguars in de derde ronde. Tot slot is de pick van QB Jake Luton het vermelden waard. Ook vorig jaar werd met Gardner Minshew een QB gekozen in de zesde ronde. De verwachting is echter dat Luton achteraan in de pikorde moet aansluiten.
Jacksonville Jaguars preview


OFFENSE


Jay Gruden krijgt komend seizoen de kans om zichzelf weer eens in positieve zin te onderscheiden. Dat wordt nog een flinke klus. “The offense is still in diapers”, aldus Gruden deze week. Daarmee refereert hij met name aan het feit dat het team nog vrij weinig samen kon trainen door COVID-problemen in Florida.
Gruden is fan van een zogeheten West Coast offense. Veel quick reads van de quarterback, play-action passing en diepe ballen. Goed nieuws voor de wide receivers; minder goed nieuws voor Leonard Fournette en de back-up running backs. Het succes van deze offense staat of valt uiteindelijk met de kwaliteiten van de QB. Is Gardner Minshew in staat om door te groeien na zijn succesvolle eerste seizoen? De meningen zijn zeer verdeeld. Aan het haar en de snor van de man, die vorig jaar een ware Minshew Mania deed ontbranden, zal het in ieder geval niet liggen.


De belangrijkste target voor Minshew is ook komend seizoen D.J. Chark. Met Dede Westbrook, Chris Conley en rookie Laviska Shenault als andere wide-outs, staat er een redelijke receivergroep. Tyler Eiffert is een enorme verbetering op tight-end, maar uiteindelijk blijft het wat magertjes.


DEFENSE


Het was slechts een paar jaar geleden dat de Jaguars geroemd werden om hun bijna onverslaanbare defense. Met namen als Jalen Ramsey, Calais Campbell, A.J. Bouye, Telvin Smith en Marcell Dareus was het de vrees van iedere NFL offense. De groep uit 2017 is inmiddels vrijwel volledig uit elkaar gevallen en 2020 staat in het teken van het opbouwen van een compleet nieuw defensief blok.
Wat overblijft, is een jonge groep die bulkt van het talent. De nieuwe sterkhouder is tweedejaars defensive end Josh Allen. Behalve Allen wordt er vooral veel verwacht van rookies als Henderson en Chaisson. Met het aantrekken van Schobert ziet de linebacker positie er ineens een stuk beter uit en ook in de secondary lopen aardige spelers als Tre Herndon en Ronnie Harrison rond.

Het is allemaal echter wel heel erg jong en daarom komt de groep ervaring tekort. Aan Todd Wash de schone taak om deze grotendeels nieuwe groep snel aan de praat te krijgen. Uitdagingen liggen vooral bij de defensive line en cornerbackpositie. Het wegvallen van Calais Campbell, A.J. Bouye en Yannick Ngakoue is weliswaar geadresseerd, maar vooral door draft picks. Spelers als C.J. Henderson en DaVon Hamilton zullen echter tijd nodig hebben om te wennen aan de NFL. De kans is groot dat we hele mooie momenten gaan zien van deze defense, maar tegelijkertijd zullen er flink wat kinderziektes tevoorschijn komen die anticipatie vereisen.


CONCLUSIE


Zoals benoemd in eerder voorspellingen hebben ook de Jaguars het nadeel dat COVID-19 niet in hun voordeel werkt. Veel nieuwe spelers moeten ingepast worden en dat is in de huidige situatie erg lastig. Zeker aangezien het team ook nog eens midden in de grootste COVID-brandhaard van Amerika zit.
Er loopt echter wel aardig wat (defensief) talent rond in Duval county. Het lijkt er alleen niet op dat dit genoeg is om een serieuze rol te spelen in de AFC South. De Jaguars hebben te maken met drie divisiegenoten met play-off ambities. Dit is een team in ontwikkeling dat pas over een paar jaar weer om de knikkers wil spelen. Mocht Minshew tegenvallen, dan lijkt het waarschijnlijk dat de naam van Trevor Lawrence snel gaat rondzingen in Jacksonville.
Voorspelling: 4-12


Lees hier alle NFL 32-in-32 previews voor het aankomende seizoen!

Cover photo: Joe Rivera/Getty Images

Ton de Vries
Ton de Vries
NFL fanaat mede door een periode van 5 jaar in Amerika. Charlotte (NC) voelt als mijn tweede thuis en de Carolina Panthers zijn uiteraard mijn favoriete team.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen