NHL play-offs: Canadiens verrassen Knights in Vegas

Opgelucht keerden de Vegas Golden Knights terug naar het bloedhete Sin City. Ze wisten in OT van Game 4 te voorkomen dat de Montreal Canadiens al op matchpoint kwamen. Gesteund door de eigen fans mag Vegas nu proberen zelf op één zege van hun tweede Stanley Cup Final te komen. De Canadiens hebben daar zo hun eigen ideeën over. Welk team daadwerkelijk op de drempel van de finale komt te staan, lees je hieronder.

Voor het eerst in deze play-offs moesten de Canadiens buigen in OT. Vier keer trokken ze daarin zelf aan het langste eind, maar die mooie reeks eindigde na de gamewinner van Nicolas Roy in Game 4. Montreal is zelf ook bezig aan een mooie reeks. Van hun laatste zes uitwedstrijden verloren ze alleen Game 1 in Vegas. Nog beter zijn de prestaties op de PK. De laatste keer dat de Habs een goal op de powerplay moesten slikken, was in Game 4 tegen Toronto. Daarna was de PK 26 keer op rij de baas over de powerplay van de tegenstander.

Die powerplay baart Peter DeBoer al het hele seizoen zorgen. In het reguliere seizoen scoorde de PP nog geen 18% en met 10,3% gaat het in de play-offs zelfs nog slechter. De laatste keer dat ze een numeriek overwicht wisten uit te buiten was in Game 4 tegen de Colorado Avalanche. Daarna zijn de Knights 0-for-13 op de PP. Het goede nieuws is wel dat Chandler Stephenson mogelijk weer een bijdrage kan leveren in Game 5. Hij kan de aanval van Vegas een boost geven, want voorlopig moet het voornamelijk van de blueliners komen.

DE HEADLINES

Met Fleury en Stephenson terug in de line-up probeerden de Knights hun tegenstander onder druk te krijgen. Carey Price had het inderdaad ook wel wat drukker dan zijn collega, maar er gebeurde niets waar de Canadiens van in de war raakten. Het waren zelfs de bezoekers die als eerste toesloegen. Josh Anderson vloog naar Fleury, maar zijn inzet werd gekeerd. De rebound van Jesperi Kotkaniemi liet Flower echter kansloos.

Wie in de tweede periode een hartstochtelijk Vegas verwachtte, kwam bedrogen uit. De Knights kregen geen enkele grip op deze tegenstander en een fraaie aanval leidde zelfs tot de 0-2 van Eric Staal. Halverwege deze periode werd het zelfs nog mooier voor de Habs. Cole Caufield schoot de 0-3 binnen en dat was niet eens geflatteerd. De bezoekers waren heer en meester op het ijs in Nevada en kregen het publiek muisstil.

In de derde periode blies Max Pacioretty de wedstrijd nieuw leven in. De voormalig captain van de Canandiens scoorde al vrij snel de 1-3. Voor Vegas was dit het sein om een versnelling hoger te schakelen, maar veel dreiging kwam daar niet uit. De Canadiens hielden de controle en in de slotminuten bekroonde Nick Suzuki (1G, 2A) zijn prima wedstrijd (tegen zijn oude club) met een empty-netter. Met een 3-2 voorsprong in de serie stappen de Canadiens in het vliegtuig naar Montreal.

DE HIGHLIGHTS

UP NEXT

Tussenstand in de serie: Montreal leidt met 3-2

Vooraf gaven weinig mensen de Canadiens een kans tegen deze Golden Knights, maar de 3-2 voorsprong na vijf wedstrijden is dik en dik verdiend. In Montreal hebben ze hun zaken uitstekend voor elkaar en de Knights wisten zich in Game 5 opnieuw geen raad met deze tegenstander. Defensief staat het goed en aanvallend komen ze er, als de mogelijkheid zich voordoet, levensgevaarlijk uit. Peter DeBoer zal snel iets moeten verzinnen. De Golden Knights legden de lat, terecht, heel hoog dit seizoen, maar een nederlaag in Game 6 (vrijdag 02.00 uur Nederlandse tijd) betekent einde seizoen.  

Cover photo: Ethan Miller/Getty Images

Hans Mulder
Dankzij de Braves en de Twins gegrepen door de MLB. Wat later door een simpele videogame besmet met 't ijshockeyvirus en blij dat ik hier beide liefdes mag beschrijven.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen