NHL play-offs: Canadiens dompelen Leafs in rouw, Isles langszij

Met Game 7 tussen de Canadiens en de Maple Leafs komt er eindelijk een einde aan de eerste ronde. Zij begonnen als laatste aan hun serie en door de comeback van Montreal zijn ze ook als laatste klaar. De winnaar treft in de tweede ronde de uitgeruste Winnipeg Jets, die stuntten tegen de Oilers. Boston en New York werkten hun tweede wedstrijd in de tweede ronde alvast af. Hoe dit alles verliep, kun je hieronder uitgebreid lezen.

NORTH DIVISION

Een Game 7 tussen deze twee rivalen, deze vertegenwoordigers van de Original Six, had een mooier decor verdiend. In tegenstelling tot de vorige wedstrijd in Montreal waren in Toronto slechts een paar honderd frontline workers op de tribune toegestaan. Altijd nog beter dan helemaal geen fans, maar zo’n wedstrijd had beter verdiend. De druk zal enorm zijn en zeker bij de Maple Leafs. Sheldon Keefe zag zijn ploeg al twee matchpoints verprutsen.

De Maple Leafs voelen zich wel gesteund door de statistieken. De franchise speelde 24 keer een Game 7 en daarvan wonnen ze de helft van de wedstrijden. In thuiswedstrijden kunnen ze veel betere cijfers overleggen. Acht keer mochten ze de beslissende wedstrijd op ’t eigen ijs spelen en zeven daarvan werden in winst omgezet. Op hun beurt scoren de Canadiens dan weer 50% in uitwedstrijden als het om de allesbeslissende Game 7 gaat.

DE HEADLINES

Nerveus. Zo konden de eerste minuten van Game 7 het best worden omschreven. Als er al een ploeg beter was, dan waren het verrassend genoeg de Montreal Canadiens. Zij hadden duidelijk vertrouwen getankt in de laatste wedstrijden, maar ze misten de vuurkracht om het Jack Campbell en de Leafs echt moeilijk te maken. Toronto had even nodig om de zenuwen af te schudden, maar ook zij konden het Carey Price niet echt moeilijk maken.

If you don’t kill the beast, the beast will come back and bite you”, oreerde voetbaltrainer Steve McClaren ooit, maar in Toronto voelden ze de waarheid achter deze uitspraak. Ze hadden al twee keer de kans gehad om de Habs uit de weg te ruimen, maar in de tweede periode waren het opeens de Canadiens die de beste papieren kregen. Met z’n eerste in de play-offs schoot Brendan Gallagher de bezoekers op 1-0. Op de eerste PP van de wedstrijd strooide Corey Perry nog meer zout in de wond: 2-0.

Met man en macht verdedigden de Canadiens hun voorsprong in de derde periode. Ze gooiden zich voor alles wat richting hun doel ging en anders was daar altijd nog Carey Price. Sheldon Keefe moest iets doen en haalde Campbell naar de kant. Dit leidde niet tot de gewenste aansluitingstreffer. In tegendeel. Tyler Toffoli schoot de puck in het lege doel en gooide deze serie op slot. Daar deed ook de 3-1 van William Nylander niets meer aan af.

DE HIGHLIGHTS

UP NEXT

Eindstand in de serie: Montreal wint met 4-3

Vorig jaar de Blue Jackets, de jaren daarvoor de Bruins en de Capitals en nu dus de Montreal Canadiens. Stuk voor stuk bleken ze in de eerste ronde van de play-offs te sterk voor de getalenteerde Toronto Maple Leafs. In 2022 is het 18 jaar geleden dat ze voorbij die vermaledijde eerste horde kwamen en de grootste kans daarop hadden ze dit seizoen. Alles was gericht op het winnen van de Cup. Routine werd aangetrokken, defensief stond het beter, maar het resultaat is gelijk: vroege exit. De bijna 42-jarige Joe Thornton verliet zijn geliefde San Jose voor een kans op de Cup, maar de toekomstige Hall of Famer grijpt opnieuw naast de hoofdprijs. De Canadiens toonden zich een koppig gezelschap. Niemand gaf hen een kans, maar zij staan tegenover Winnipeg in de tweede ronde.

EAST DIVISION

Het gaat wat ver om te zeggen dat Game 1 eenrichtingsverkeer was, maar de shot clock maakte wel duidelijk wie de betere ploeg was. Boston (40-22 SOG) hield de Islanders constant onder druk en Barry Trotz moest het antwoord schuldig blijven. Aanvallend bracht zijn ploeg veel te weinig en dit keer kon ook Ilya Sorokin de meubelen niet redden. De Russische goalie leed zijn eerste nederlaag in het postseason.

Bruce Cassidy zal tevreden zijn over de prestaties van zijn topspelers. David Pastrnak, Patrice Bergeron en Brad Marchand alleen al zijn samen goed voor 19 punten. Anthony Beauvillier en Jean-Gabriel Pageau doen het namens de Islanders ook prima met samen 15 punten, maar van Mathew Barzal mag Trotz veel meer eisen. De enige échte superster van de ploeg wacht nog altijd op zijn eerste goal in het postseason. Barzal moet het na zeven wedstrijden in de play-offs doen met slechts drie assists.

DE HEADLINES

Barry Trotz deed voor Game 2 weer een beroep op Semyon Varlamov. Wat de Rus tegen Pittsburgh al een paar keer gebeurde, overkwam hem nu opnieuw tegen de Bruins. Al vroeg in de wedstrijd moest Varlamov de puck uit zijn net halen, want Charlie Coyle wist al na ruim twee minuten te scoren. Op Long Island vreesden ze toen het ergste. Varlamov herpakte zich echter snel en hield zijn ploeg op de been in de eerste periode.

Dit gaf de Islanders vertrouwen. Voor het eerst in deze serie wisten ze in de tweede twintig minuten de tegenstander onder druk te zetten. Via Jeremy Lauzon kwam de 1-1 nog wat gelukkig tot stand, maar de 2-1 van Kyle Palmieri was dit zeker niet. Het werd voor de bezoekers uit Long Island zelfs nog mooier toen Jean-Gabriel Pageau er in de slotfase van de tweede periode 3-1 van maakte. De Isles hadden het opeens naar hun zin in Boston en de Bruins zouden dat weten ook!

De Boston Bruins herstelden zich snel van de tikken in de tweede periode. In de derde pakten Bergeron en consorten de draad weer op en ’t was ook de captain die voor de aansluitingstreffer zorgde. Zijn maatje Brad Marchand maakte het feest op de tribunes compleet: 3-3. Het was de bedoeling dat in OT de bekende kers op de taart kwam, maar daar stak Casey Cizikas een stokje voor. Letterlijk bijna. Hij onderschepte een pass, ging alleen af op Tuukka Rask en maakte een einde aan Game 2.

DE HIGHLIGHTS

UP NEXT

Tussenstand in de serie: teams op gelijke hoogte 1-1

De Boston Bruins wonnen vijf wedstrijden op rij in ’t postseason en in de eerste periode leek niets een zesde zege in de weg te staan. Semyon Varlamov herstelde zich echter knap van de moeizame start en ook diens ploeggenoten voelden zich meer op hun gemak. Komende vrijdag (01.30 uur Nederlandse tijd) verhuist het circus naar Long Island voor Game 3. Daar wordt Barry Trotz opeens geconfronteerd met een luxeprobleem. Ilya Sorokin presteerde goed voor de Isles, maar in Game 2 deed ook Varlamov het prima. Ondanks de nederlaag zullen ze in Boston nog niet in paniek raken. De Bruins speelden niet slecht en er is wel maar dan één nederlaag nodig om hen uit balans te krijgen.

Cover photo: Nathan Dennette/Associated Press

Hans Mulder
Hans Mulder
Dankzij de Braves en de Twins gegrepen door MLB. Wat later door een simpele videogame besmet met 't ijshockeyvirus en blij dat ik hier beide liefdes mag beschrijven.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen