NHL play-offs: Calgary in last, Bruins en Stars langszij

Nog 16 teams zijn over. Nog 16 gegadigden voor Lord Stanley’s Cup. Het is al een hele krachttoer om de play-offs te halen, maar eigenlijk begint het seizoen nu pas echt. Bij SportAmerika houden we je elke dag op de hoogte van de ontwikkelingen.

DE HEADLINES

De fans in Toronto waanden zich in een achtbaan. De Boston Bruins brachten hun Maple Leafs al snel in de problemen, maar de trots van Ontario toonde daarna veerkracht. Charlie McAvoy en Brad Marchand hadden de bezoekers op voorsprong gezet, maar dankzij Zach Hyman en Auston Matthews kwamen de Leafs langszij. Na die gelijkmaker besloot David Pastrnak het heft maar eens in handen te nemen. De Tsjechische aanvaller scoorde binnen twee minuten twee keer. Al vroeg in de derde periode leek Zdeno Chara het duel te beslissen, maar dat was opnieuw buiten de veerkracht van Toronto gerekend. Matthews en Travis Dermott maakten het opnieuw spannend, maar na de empty-netter van Joakim Nordstrom was het definitief klaar.

DE HIGHLIGHTS

UP NEXT

TUSSENSTAND IN SERIE: serie in evenwicht 2-2
De serie gaat voor Game 5 (zaterdag 01.00 uur CET) terug naar Boston en als de Toronto Maple Leafs de statistieken van Game 4 nog eens bekijken, dan weten ze dat ze op hun tellen moeten passen. Met 2-for-2 waren de Bruins dodelijk op de powerplay. Daarmee trekken ze de lijn van het reguliere seizoen door. Alleen de Lightning en de Panthers noteerden daarin een beter percentage dan de 25.9% van Boston. Overigens deden de Leafs met 2-for-3 dit keer nauwelijks onder voor hun tegenstander. Voor Toronto zal het een opluchting zijn dat Auston Matthews de weg naar het doel heeft gevonden. De jonge Amerikaan staat inmiddels op drie goals in deze serie.

Na Game 3 waren we nog vol lof over Pekka Rinne, maar de Fins goalie haalde nu het einde van de eerste periode niet eens. De Dallas Stars gingen als een waanzinnige tekeer in de eerste twintig minuten en bliezen de Nashville Predators helemaal weg. Roope Hintz en Alexander Radulov scoorden al in de eerste vijf minuten. Andrew Cogliano maakte er na acht minuten 3-0 van en met z’n derde van de play-offs maakte Mats Zuccarello een einde aan de werkdag van Rinne: 4-0. De Predators wisten zich daarna enigszins te herpakken met Juuse Saros onder de lat, maar de backup kon de 5-0 van Hintz niet voorkomen. Dallas moet het toch vooral van de defensieve organisatie moet hebben, maar in Game 4 toonden ze ook hun aanvallende kracht. Ben Bishop kwam in de derde periode nog even onder vuur te liggen, maar stond slechts één goal toe.

UP NEXT

Heel even leken de Nashville Predators het momentum in deze serie te hebben. Na de nederlaag in Game 1 won Nashville twee wedstrijden op rij. Dallas sloeg in Game 4 echter keihard terug en heeft van deze best-of-7 een best-of-3 gemaakt. Met nog twee duels voor eigen publiek hebben de Predators het thuisvoordeel nog altijd. Pekka Rinne zal zich zaterdag (21.00 uur CET) willen revancheren voor zijn optreden in de laatste wedstrijd. De Fin zal met name Mats Zuccarello in de gaten moeten houden. De Noor scoorde al drie keer in de eerste vier wedstrijden van deze spannende serie.

De Calgary Flames wisten dat ze aan de bak konden in Game 4. De Avalanche hadden de laatste twee wedstrijden gewonnen en het momentum had even de kant van Colorado gekozen. De thuisspelende Avs kregen ook kansen in de eerste periode, maar het was Calgary dat in de tweede op voorsprong kwam. Op de powerplay scoorde Elias Lindholm z’n eerste van de play-offs. Voor de Colorado Avalanche dreigde een hels karwei. Calgary noteerde tijdens het reguliere seizoen het beste record in de NHL na een 1-0 voorsprong en Derek Ryan maakte er zelfs 0-2 van. JT Compher scoorde niet lang daarna de aansluitingstreffer. Met nog een paar minuten op de klok bracht Mikko Rantanen de Avalanche langszij. Diezelfde Rantanen werd de held in OT. Eerst deed de PK van Colorado hun werk voortreffelijk en daarna maakte Rantanen met de 3-2 een einde aan Game 4.

UP NEXT

TUSSENSTAND IN SERIE: Colorado leidt 3-1
In Calgary zullen ze jaloers kijken naar de beste lijn van de Avalanche. Nathan MacKinnon, Gabriel Landeskog en Mikko Rantanen zijn een ware plaag voor de defensie van de Flames. Samen zijn ze al goed voor 14 punten in deze serie. Johnny Gaudreau wacht nog altijd op z’n eerste goal en zijn lijn met Sean Monahan en Elias Lindholm komt niet verder dan een totaal van 5 punten. De serie keert zaterdag (04.00 uur CET) terug in Calgary en dan zullen Gaudreau en de zijnen toch echt eens van zich af moeten bijten. Onder de lat lijkt Colorado het met Philipp Grubauer ook net iets beter voor elkaar te hebben. Voor het team met het beste record in de Western Conference zal het een hele klus worden om deze 3-1 achterstand nog weg te poetsen.

Cover Photo: Ron Chenoy/USA TODAY Sports