NHL High Five: bijzondere momenten van het afgelopen weekend

Goals, heel veel goals dit weekend. Maar dan ook echt ontzettend veel goals dit weekend en dus was de vijver waaruit we konden vissen enorm! We hebben in deze High Five een wedstrijd met 13 goals en zelfs één met 17. Daarnaast nog een hattrick van Gabriel Landeskog en natuurlijk vergeten we de outdoor game tussen de Predators en de Lightning niet. Voor de Save of the Week richten we onze blik op Calvin Petersen van de LA Kings. Ga er maar eens goed voor zitten. Er is namelijk genoeg te zien in deze NHL High Five.

GABRIEL LANDESKOG vs WINNIPEG JETS

Nog niet al te lang geleden wonnen de Colorado Avalanche 18 thuiswedstrijden op rij. Ze maakten het zichzelf niet altijd gemakkelijk, want regelmatig moesten ze een achterstand wegpoetsen om daarna als glorieuze winnaar van het ijs te stappen. Vrijdagavond was dit niet anders. De Avs kregen de Winnipeg Jets over de vloer en de bezoekers leken na de eerste periode op weg naar een verrassend eenvoudige overwinning. Na 20 minuten stond er een 3-0 stand in het voordeel van Winnipeg op de borden, maar toen moesten de Avalanche nog aan de wedstrijd beginnen. Zo bleek later.

Gabriel Landeskog heeft het erg naar zijn zin dit seizoen en in het bijzonder tegen de Winnipeg Jets. Op 6 januari was hij goed voor 3 goals in de wedstrijd die met 7-1 gewonnen werd. Een gewaarschuwd mens telt voor twee zou je denken, maar dat gaat in Winnipeg niet op. De Avs-captain zette zijn ploeg in de tweede periode op het juiste spoor met twee goals en met diens dertiende van het seizoen deed ook Nathan MacKinnon een duit in het spreekwoordelijke zakje. Aangezien de Jets daar niets tegenover konden zetten, begon de derde periode met een gelijke stand: 3-3.

Al de arbeid uit de eerste periode bleek in de derde niets waard voor de ploeg van Dave Lowry. Goals van Andre Burakovsky en opnieuw MacKinnon gaven de thuisploeg een betrekkelijk comfortabele voorsprong. Het laatste woord was echter aan de captain van de Avalanche. Met zijn derde van de wedstrijd bepaalde Landeskog de eindstand op 6-3. De Jets zouden gewaarschuwd moeten zijn na z’n hattrick eerder dit jaar, maar niets bleek minder waar. Het was voor Landeskog zijn vijfde in z’n carriere en zijn tweede dit seizoen. Voor de Winnipeg Jets dreigt het seizoen als een nachtkaars uit te gaan. Zij werden gezien als outsiders, maar zien de wildcards aan de horizon verdwijnen na hun vierde nederlaag op rij.

BRANDON HAGEL vs NEW JERSEY DEVILS

De Chicago Blackhawks zijn (opnieuw) bezig aan een kleurloos seizoen. Het doet af en toe pijn aan de ogen om de ploeg van Derek King aan het werk te zien, maar afgelopen vrijdag zorgden ze voor een schittering in de ogen van de fans. Voor eigen publiek maakten de Blackhawks reclame voor de sport en kregen daarbij hulp van de New Jersey Devils. Met 13 goals maakten de teams er een geweldig schouwspel van, dat uiteindelijk met 8-5 gewonnen werd door de thuisploeg. Twee spelers van de Hawks zorgden er daarbij ook nog voor dat een groot deel van de fans zonder hoofddeksel huiswaarts ging.

Eén van die twee spelers luistert naar de naam Patrick Kane, maar voor hem is een hattrick iets heel normaals. Wij richten ons daarom op die andere Blackhawk met een hattrick. Brandon Hagel is bezig aan een lekker seizoen en afgelopen vrijdag kwam er een voorlopig hoogtepunt. Hagel ontbond zijn duivels en scoorde zijn eerste hatty in de National Hockey League. De 23-jarige Canadees uit Saskatoon deed dit ook nog eens in zijn honderdste wedstrijd. Alle reden dus om met een geweldig gevoel terug te kijken op dit duel.

Hagel opende in het eigen United Center de score en had diep in de derde periode ook het laatste woord. Tussendoor was er dus die hattrick van Kane, maar waren er ook twee treffers van Jesper Bratt namens de Devils. Hagel en Bratt zijn inmiddels vaste krachten bij hun team, maar dat hadden in 2016 waarschijnlijk niet veel mensen aan zien komen. Beide spelers werden vlak na elkaar gekozen in de draft, maar moesten wel lang geduld hebben. Hagel, gekozen door de Buffalo Sabres, kwam als 159e voorbij. De Zweed Bratt pas als 162e. Hij speelt nog wel altijd voor de club die hem destijds ook drafte en speelde in Chicago al zijn 278e wedstrijd in de NHL.

DEREK RYAN vs FLORIDA PANTHERS

Een tenue en logo dat we vaker tegenkomen op deze plek. Doorgaans staat Connor McDavid of Leon Draisaitl dan in het middelpunt van de belangstelling, maar dat is dit keer niet het geval. Nu zijn de ogen gericht op Derek Ryan, een 35-jarige veteraan die bezig is aan pas zijn zevende seizoen in de NHL. En afgelopen zaterdag zijn eerste hattrick in de League scoorde. Aan de hand van de geroutineerde centre versloegen de Oilers dit weekend de Panthers met 4-3.

Jay Woodcroft kende een vliegende start bij de Oilers, maar na vijf opeenvolgende overwinningen kwam er vorige week een kink in de kabel. Het is geen schande om van Minnesota of Tampa Bay te verliezen, maar om dit te doen met een totaal van 12 tegentreffers in twee wedstrijden geeft te denken. En dan moest misschien de moeilijkste wedstrijd nog komen. Op bezoek in Sunrise bij de Panthers, die thuis bijna niet te verslaan zijn.

In Edmonton wordt in dit soort wedstrijden altijd gekeken naar de twee supersterren, maar nu stond een ander op. Een onverwachte held luisterend naar de naam Derek Ryan. De veteraan begon met 4 goals aan dit duel en verdubbelde dit aantal bijna in de ruim 13 minuten die hij van Woodcroft in Florida kreeg. Ryan had er 393 wedstrijden voor nodig, maar eindelijk was daar zijn eerste hattrick in de NHL. Met z’n 36e van het seizoen was Leon Draisaitl ook weer trefzeker voor de Oilers. McDavid tekende voor 2 assists. De mooiste assist van de avond kwam echter op naam van Frank Vatrano van de Panthers. Hij stelde Anton Lundell in staat te scoren, maar Vatrano en de Panthers bleven wel met lege handen achter.

STEVEN STAMKOS vs NASHVILLE PREDATORS

Met drie Stanley Cups in de prijzenkast zou je verwachten dat ze in Tampa Bay alles al wel hebben meegemaakt. Toch was het zaterdag tijd voor iets nieuws. Voor het eerst in het bestaan van de franchise speelden de Bolts een outdoor game. In het kader van de Stadium Series trok coach Jon Cooper met zijn gevolg naar het Nissan Stadium van de Tennessee Titans voor een clash met de Nashville Predators, die in 2020 al eens de Winter Classic speelden tegen de Stars. De Preds én hun fanatieke aanhang hadden lang gewacht op deze kans. Een schitterend affiche in een al even prachtig decor.

De NHL wilde ook hier weer eens flink uitpakken en met twee topteams tegenover elkaar kon het niet anders dan een waar spektakel worden. Het feest werd halverwege de eerste periode nog eens versterkt toen Tanner Jeannot, met zijn 18e van het seizoen, de thuisploeg op voorsprong zette. Nashville mocht daar best even van genieten, maar al heel vroeg in de tweede drukte Brayden Point alle aanwezigen met de neus op de feiten. Dit Tampa Bay is ook dit seizoen “gewoon” weer een contender en waren niet naar Nashville gekomen om te figureren op een feestje.

Nikita Kucherov onderstreepte dit nog eens, door in de tweede periode de Bolts op voorsprong te zetten. Zij waren ook de bovenliggende partij en de 3-1 van Steven Stamkos, halverwege de derde, was dan ook verdiend. De goal van de captain was overigens de eerste op even strength en Stamkos was als aangever betrokken bij de andere goals. Filip Forsberg, weer op de PP, bracht nog iets van hoop terug in de harten van de Predators, maar ook hier bleek dit uitgestelde teleurstelling. De Tampa Bay Lightning wonnen hun eerste outdoor game met 3-2.

MITCH MARNER vs DETROIT RED WINGS

Vrijdag hadden we het duel tussen de Blackhawks en de Devils. Dit schonk de liefhebber maar liefst 13 goals. Zo’n 24 uur later besloten de Maple Leafs en Red Wings dat het altijd nog gekker kon. Het treffen tussen deze teams leverde een uitslag op die in de NFL niet zou misstaan. De Red Wings scoorden een touchdown, maar de Leafs deden daar nog een fieldgoal bovenop: 10-7. We hebben er hier voor gekozen de goals van Toronto uit te lichten. Mitch Marner kroonde zich hier tot topschutter met vier treffers.

In de eerste periode wees niets er direct op dat dit een krankzinnig duel zou worden. De Leafs scoorden drie keer, maar met het aanvallende talent dat daar loopt, is dat niet bijzonder. Mitch Marner scoorde zijn eerste treffer pas in de tweede, maar daar ging het opeens ook heel hard. Van 3-1 ging het binnen tien minuten naar 6-1. Een zogenaamde natural hattrick voor Marner, die verantwoordelijk was voor elk van deze goals. Dit betekende ook het einde van Alex Nedeljkovic in dit duel. De goalie stopte slechts 19 van de 25 SOG.

Met Thomas Greiss onder de lat ging het voor de Wings overigens niet veel beter. De Duitser moest op 14 SOG ook nog vier keer vissen. Jack Campbell startte voor de Maple Leafs, maar ook hij haalde het einde van dit bizarre duel niet. Dit had alles te maken met de comeback van Detroit in de derde periode. De Wings hadden vijf minuten nodig om de achterstand van 7-2 terug te brengen tot 7-6. Mrazek loste Campbell af en dit schudde Toronto net op tijd wakker.

Dankzij onder meer een vierde treffer van Marner liepen zij uit naar dubbele cijfers. Marner noteerde uiteindelijk 6 punten. Voor de Leafs was het de eerste keer in ruim 15 jaar dat ze de dubbele cijfers haalden. Voor de Red Wings was het niet nieuw dat ze ondanks 7 goals alsnog verloren. De laatste keer dat dit gebeurde is echter wel bijna 30 jaar geleden (7-10 tegen Buffalo in ’93).

SAVE OF THE WEEK

CALVIN PETERSEN vs NEW YORK ISLANDERS

Door de stortvloed aan goals zou je bijna vergeten dat er ook nog “gewoon” verdedigd werd en er zelfs nog goalies hun werk deden dit weekend. Een enkeling blonk zelfs uit. Eén van die uitblinkers verdedigde zaterdag de goal van de LA Kings. Ervaren rot Jonathan Quick draagt daar nog altijd de grootste last, maar Calvin Petersen is een meer dan capabele opvolger. Niet voor niets hebben de Kings de 27-jarige sluitpost uit het Amerikaanse Waterloo al voor langere tijd vastgelegd en gaat hij vanaf volgend seizoen $ 5 miljoen per jaar verdienen.

De Kings zijn bezig aan een verrassend sterk seizoen. Daarmee zeggen we niets vreemds. Wie in oktober had voorspeld dat Todd McLellan met zijn ploeg eind februari boven de Vegas Golden Knights zou staan, was op z’n minst flink uitgelachen. Afgelopen weekend wonnen de Kings hun vijfde wedstrijd op rij door in LA met 5-2 de Islanders te verslaan. Petersen pakte in deze ontmoeting uit met een geweldige save en dit kon de goalie best even gebruiken.

Calvin Petersen won weliswaar drie van zijn vier voorgaande wedstrijden, maar geen enkele keer zat zijn save percentage op of boven de .900. Dat is misschien nog wel een puntje van verbetering. Petersen moet nog wat constanter worden om de druk op Quick serieus op te voeren. Tegen de Islanders liet de fifth-rounder uit 2013 echter zien dat hij in staat is tot grootse dingen. De goalie boekte zijn veertiende overwinning in 22 starts. Ook Quick heeft er 14, maar de routinier deed dit in 30 starts. Met een .913 sv% is Quick zijn negen jaar jongere ploeggenoot (.900 sv%) echter nog wel de baas.

Cover photo: Mark Humphrey/AP

Het laatste nieuws hoor je ook in onze NHL POWER PLAY PODCAST! Heb je vragen en/of opmerkingen voor ons, mail dan naar nhlpowerplaypodcast@gmail.com!

Hans Mulder
Hans Mulder
Dankzij de Braves en de Twins gegrepen door de MLB. Wat later door een simpele videogame besmet met 't ijshockeyvirus en blij dat ik hier beide liefdes mag beschrijven.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen