College basketball Dutch Watch: wie maken kans op March Madness?

We zijn nu heel dicht bij het begin van March Madness, en de Nederlanders strijden nog steeds volop om daarbij te mogen zijn. Een overzicht van hoe de Nederlanders die veel minuten er zelf en met hun college voor staan.

POWER FIVE

Jesse Edwards (Syracuse) is momenteel geblesseerd en ziet zijn team nog steeds enorm wisselvallig presteren. Syracuse is momenteel 15-14 en lijkt March Madness voorlopig niet te halen. Edwards speelt als center 28 minuten per duel en produceert daarin prima (12 PPG, 8 RPG, 1.1 SPG, 2.8 BPG), maar tenzij Syracuse het ACC Tournament over twee weken wint, lijkt March Madness ver weg.

Hetzelfde geldt in meerdere mate voor Quinten Post van Boston College, dat 11-17 is en kansloos lijkt voor March Madness. Post speelt 21 minuten per duel en noteert prima statistieken (9.3 PPG, 5.6 RPG, 1.0 BPG). De andere Nederlander in de ACC, David N’Guessan (14 MPG, 4 PPG, 2.8 RPG) van Virginia Tech, lijkt met een 18-11 record wel op de bubble voor March Madness te zitten. Met een goede laatste drie weken kan zijn college het eindtoernooi zeker halen.

Dit geldt ook voor Tristan Enaruna en Iowa State. De Cyclones zijn 20-9 en staan momenteel nog wel in March Madness. De laatste weken worden daarin echter wel doorslaggevend. Enaruna speelt 17 minuten per duel en noteert hierin 5.2 PPG, 3.3 RPG.

OVERIGE NEDERLANDERS

Malevy Leons (29 MPG, 10.1 PPG, 5.8 RPG, 1.1 BPG) speelt bij Bradley de meeste minuten van alle Nederlanders. Samen met center Rienk Mast (27 MPG, 11.6 PPG, 8.2 RPG) is hij met Bradley (17-13) echter helaas niet echt op weg naar March Madness. Ook Lagio Grantsaan is bij Morgan State bezig aan een prima seizoen (25 MPG, 10.5 PPG, 5.7 RPG). Toch lijkt ook hij met Morgan State (10-13) March Madness te kunnen vergeten.

Jacco Fritz en Siem Uijtendaal lijken met Canisius (9-20) op hetzelfde te moeten rekenen. Fritz (25 MPG, 7.5 PPG, 5.5 RPG, 2.3 APG) en Uijtendaal (13 MPG, 3.9 PPG) spelen wel een prima seizoen verder. Tyler Patterson (24 MPG, 8.1 PPG, 1.3 RPG) gaat het met Montana State (21-7) wellicht wel redden. Momenteel staat hij bovenaan in de Big Sky Conference.

Tot slot nog aandacht voor Dylan van Eyck (22.2 MPG, 8 PPG, 4.3 RPG, 3 APG), die van alle Nederlanders met Iona (24-5) het hardst op weg lijkt naar March Madness. Bas Leyte (UNC-Greensboro, 24 MPG, 9.3 PPG, 6.1 RPG), Calvin Poulina (Bethune-Cookman, 24 MPG, 3.2 PPG, 2.0 RPG) en Kjell De Graff (N.J.I.T, 10 MPG, 2.0 PPG, 1.2 RPG) zijn niet in een fantastische positie om March Madness te halen.

WIE MAAKT DE MEESTE KANS OP MARCH MADNESS

In de power five maken David N’Guessan (Virginia Tech) en Tristan Enaruna (Iowa State) momenteel de meeste kans. Verder lijkt ook van Eyck met Iona dus op weg om zijn conference te winnen en zo automatisch naar March Madness te gaan. Voor Tyler Patterson en Montana State is er wellicht nog een kans, maar de andere Nederlanders lijken een wonder nodig te hebben om het toernooi in maart te gaan halen. Maar het lijkt er wel op dat er ook dit seizoen weer Nederlanders tijdens March Madness aanwezig zullen zijn.

Lars Leeftink
Lars Leeftink
Adjunct-hoofdredacteur, eindredacteur voor de NBA en college football/basketbal en terug te vinden in 3000 SportAmerika podcasts. Heeft de Amerikaanse sporten leren kennen via videogames. Volgt sindsdien bijna alle Amerikaanse sporten. De NFL en NBA Draft zijn mijn jaarlijkse guilty pleasure.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen