NHL Entry Draft 32 in 32 | #29 Lian Bichsel

De NHL Conference Finals zijn nog in volle gang. Bij SportAmerika kijken wij uiteraard ook vooruit naar de sterren van de toekomst. Over 28 dagen staat namelijk de NHL Entry Draft 2022 op de agenda. Sinds maandag draaien we je vast warm met een dagelijks profiel van de potentiële first rounders volgens SportAmerika. Vandaag een verdediger die veel weg heeft van (aankomend) superster Moritz Seider. Eén van de beste verdedigende blue-liners van deze Draft: Lian Bichsel.

Nr. 29 | LIAN BICHSEL

2021 – 2022 TEAM: Leksands IF (SHL)
GEBOORTEDATUM: 18 mei 2004
GEBOORTEPLAATS: Wolfwil, Zwitserland
LENGTE/GEWICHT: 196cm / 102kg
SCHIET: Links
POSITIE: Verdediger
DRAFT ELIGIBILITY: Eerste jaar

Ondanks het feit dat men in het ijshockey zich over het algemeen vastpint aan goals, assists en punten, blijft het aloude gezegde van Football-legende Bear Bryant fier overeind staan: “Defense wins championships”. Wat te denken van de ontembare tandem Cale MakarDevon Toews? Of Hurricanes duo Tony DeAngelo en Jaccob Slavin? Dit jaar hebben de franchises de keuze uit één van de beste (verdedigende) blue-liners van 2022: Lian Bichsel.

BREAKOUT SEIZOEN IN ZWEDEN

De 18-jarige Zwitser is dit seizoen één van de beste U18 spelers in de Swedish Hockey League. Met 29 wedstrijden achter zijn naam (één goal, twee assists) staat de boomlange verdediger derde in de SHL-klassementen voor spelers onder de achttien.

Bichsel beleeft dit seizoen zijn breakout season en is één van de dragende krachten op de blue-line van Leksands IF. Toonaangevend was zijn aandeel in de Champions Hockey League, waarin de Zwitser in twee wedstrijden met een treffer, negen blocks, drie hits en een 59.62% Corsi — percentage puckbezit met Bichsel op het ijs — het toernooi afsloot. Extra imposant gezien het feit dat de tiener vooral in de eigen zone actief was gedurende zijn shifts.

Desalniettemin heeft Big Bichs ook aanvallend redelijk wat upside. In de Zweedse U20 Liga noteerde hij in elf wedstrijden drie goals en vier assists, wat hem in xPTS op de tweede plaats in het verdedigersklassement zou doen laten eindigen. Zijn overstap naar Leksands IF verdiende de Zwitser echter in eigen land. In de U20 van Biel-Bienne was hij met zestien jaar de jongste in de gehele League, maar noteerde 28 punten (vijf goals, 23 assists) in 45 wedstrijden.

Bichsel is een terugkerende gast op het Zwitserse juniorenroster. Met een WK U20 en meerdere U18 WK’s, is de blue-liner één van de defensieve smaakmakers in het Zwitserse ijshockey. Op het 2021 U18 WK eindigde Big Bichs in de top drie verdedigers van zijn team.

BIG BOY BICHSEL

Geroemd om zijn krachtige schot en oog voor de beslissende pass is er echter één ding waar de blue-liner echt in uitblinkt: Zijn fysiek. Met een lengte van 1.96 meter en 102 kg is hij één van de langste en fysieke prospects op de komende Draft Market. Qua spel toont de Zwitser veel gelijkenissen met Detroit Red Wing Moritz Seider, die eveneens het gebruiken van zijn fysiek niet schroomt en daarbij ook nog eens onder de radar bleef bij menig scout. Bovendien heeft Bichsel het voordeel dat hij met zijn lange armen en stick menig puck kan veroveren.

Zijn er dan minpunten te ontdekken bij de 18-jarige Zwitser? Jazeker. Bovenop zijn fysieke spel beschikt Bichsel over een korter lontje dan gemiddeld. In de Champions Hockey League kreeg hij na een charge op het hoofd van een medespeler een game misconduct penalty. Zijn fysieke gesteldheid maakt hem bovendien wat lomp in zijn beweegbaarheid en is op dit moment nog erg kwetsbaar in turnovers.

VERWACHTING

Met Washington Capitals en Vancouver Canucks hebben reeds twee franchises aangegeven de Zwitser op de Draft-lijstjes te hebben genoteerd. Hiermee zou Bichsel rond de twintigste overall uitkomen. Kijkt men naar SportAmerika’s inschatting van 29e overall, zou de blue-liner in Edmonton belanden. De Oilers zullen Big Bichs graag aan het Farm System toe willen voegen. Veel zal bovendien ook afhangen van zijn ontwikkelingen tijdens de voorbije NHL Draft Combine. Wij zijn in ieder geval overtuigd.

Photo by: Daniel Eriksson

Dennis Bakker
Dennis Bakker
Honkbal en ijshockey zijn de sporten waar zijn hart sneller van gaat kloppen. Heeft na MLB 1999 en NHL 2000 op de PS1 Chicago als sportstad geadopteerd. Go White Sox, Blackhawks, Bears en Bulls! Heeft daarnaast bovengemiddelde liefde voor Colorado Rockies, Winnipeg Jets en Vancouver Canucks en schaamt zich hier niet voor!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen