NHL Entry Draft 32 in 32 | #30 Tristan Luneau

De NHL Conference Finals zijn nog in volle gang. Bij SportAmerika kijken wij echter ook vooruit naar de sterren van de toekomst! Over 29 dagen staat namelijk de NHL Entry Draft 2022 op de agenda. De komende maand draaien we je vast warm met een dagelijks profiel van de potentiële first rounders volgens SportAmerika. Na eerder al Ryan Chesley en Filip Mesar, zijn we nu aanbeland bij de eerste Canadees van het gezelschap: Tristan Luneau.

Nr 30. | TRISTAN LUNEAU

2021 – 2022 TEAM: Gatineau Olympiques (QMJHL)
GEBOORTEDATUM: 12 januari 2004
GEBOORTEPLAATS: Trois-Rivières, Canada
LENGTE/GEWICHT: 188cm / 86kg
SCHIET: Rechts
POSITIE: Verdediger
DRAFT ELIGIBILITY: Eerste jaar

Dat Tristan Luneau een van de meest in het oog springende namen de aankomende Entry Draft is, is niet zo gek. Met een kunstschaatsende moeder en voormalig ijshockeyende — huidig Football Coach — als vader, zou je kunnen spreken van een uit de toverdrank ontstane zoon. Ook zijn drie broers zijn allen een carriere in de sport rijk, met oudste broer Samuel als D-liner in College Football als beste voorbeeld.

Het stond in de sterren geschreven dat ook de jongste uit het nest Luneau een carrière in de sport zou ambieren. Als een echte sportfamilie betaamt, probeerde de jonge Tristan zijn broers in alles te evenaren. Gecombineerd met een hoog talentgehalte speelde de verdediger in diverse hogere jeugdteams. Op vijftienjarige leeftijd maakte de blue-liner reeds zijn opwachting in de U18 AAA van Trois-Rivieres Estacades, om op zijn zestiende reeds captain van het team te worden.

FIRST OVERALL IN DE QMJHL

Zijn uitmuntende optredens bij Trois-Rivieres Estacades zorgde ervoor dat de blue-liner als first overall in de 2020 QMJHL — Quebec Major Junior Hockey League — Draft werd opgepikt door Gatineau Olympiques. Met zijn uitverkiezing schaarde de Canadees zich in een illuster rijtje voorgangers. Zo werden Mario Lemieux (1981), Sidney Crosby (2003), Nathan MacKinnon (2011) en Alexis Lafreniere (2017) eveneens als eerste gekozen in de QMJHL Draft.

In zijn debuutseizoen 2020 – 2021 liet de two-way defender meteen zien uit welk hout hij gesneden is. In 31 wedstrijden noteerde de jonge verdediger achttien punten (vier goals, veertien assists). Het leverde hem een uitverkiezing voor het QMJHL All-Rookie Team op en won hij bovendien de Defensive Rookie of the Year Award. Als alternate captain won de Canadees met Team Canada brons op de Youth Olympic Games.

BLUE-LINER MET BEWEEGLIJKHEID EN GOED FYSIEK

Luneau is bovengemiddeld qua beweeglijkheid en conditie, wat hem in staat stelt om veelvuldig in beide zones op te duiken. Bovendien is de blue-liner redelijk snel en mede daardoor tijdig terug in de zone bij een turnover. Met zijn fysieke gesteldheid dwingt de Canadees de forwards naar de zijkanten en is ook zijn poke check met een groot bereik meer dan op orde.

Ondanks zijn (top)snelheid is zijn startsnelheid en acceleratie nog een punt van aandacht. Verder is ook zijn lichaamsbouw nog volop in ontwikkeling en zal de Canadees met een breder gebouwd lichaam nog beter tot zijn recht komen op de blue-line. Zeker gezien het feit, dat Luneau een hit niet uit de weg gaat.

LEIDER IN DE AANVALLENDE ZONE MET HOOG IJSHOCKEY IQ

De verdedigende kwaliteiten zijn prima op orde bij de Canadese top prospect. Toch staat Luneau vooral bekend om zijn aanvallende impulsen. Met uitstekende stick handling gecombineerd met zijn snelheid aan de puck is de verdediger haast niet te stoppen. Gesteund door een hoog ijshockey IQ, creëert de blue-liner à la John Klingberg met nauwkeurige passing kansen voor zijn medespelers (op de powerplay).

Zijn afstandsschot kan nog aan geschaafd worden. Ondanks zijn aanwezige fysiek mist het vooral kracht om het goalies in de NHL echt lastig te maken. Van dichtbij heeft de Canadees meer succes, maar mist deze vooral richting.

VERWACHTING

Luneau is een veelzijdige all-round blue-liner. Zijn verdedigende én aanvallende kwaliteiten zijn bovengemiddeld, maar missen allicht net dat laatste beetje finesse. Desondanks is de Canadees in staat om zich bij menig franchise op de first- of second line te manifesteren en uit te groeien tot een stabiele kracht in de NHL.

Ondanks alle positieve bovenstaande punten hangt een groot vraagteken als het zwaard van Damocles boven het hoofd van Luneau. Na enkele jaren de pijn te hebben verbeten, ging de blue-liner afgelopen zomer noodgewongen onder het mes om aan de knie geopereerd te worden. Met schade aan het kraakbeen en de mediale band in de linkerknie, zal menig franchise toch een slag om de arm houden. Toch schat SportAmerika hem op een first-rounder in. Op positie 30 zou de blue-liner bij Winnipeg Jets belanden, die de 2022 conditional first-round pick in de Andrew Copp trade definitief toegewezen kregen vanuit New York.

Photo: Dominic Charette/LHJMQ

Dennis Bakker
Dennis Bakker
Honkbal en ijshockey zijn de sporten waar zijn hart sneller van gaat kloppen. Heeft na MLB 1999 en NHL 2000 op de PS1 Chicago als sportstad geadopteerd. Go White Sox, Blackhawks, Bears en Bulls! Heeft daarnaast bovengemiddelde liefde voor Colorado Rockies, Winnipeg Jets en Vancouver Canucks en schaamt zich hier niet voor!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen