NHL Entry Draft 32 in 32 | #28 Marco Kasper

De NHL Conference Finals zijn nog in volle gang. Bij SportAmerika kijken wij echter ook vooruit naar de sterren van de toekomst! Over 27 dagen staat namelijk de NHL Entry Draft 2022 op de agenda. De komende maand draaien we je vast warm met een dagelijks profiel van de potentiële first rounders volgens SportAmerika. Na drie blue-liners en een winger is het nu de beurt aan de eerste centre: Marco Kasper.

2021 – 2022 TEAM: Rögle BK (Swedish Hockey League)
GEBOORTEDATUM: 8 april 2004
GEBOORTEPLAATS: Innsbruck, Oostenrijk
LENGTE/GEWICHT: 185cm / 85kg
SCHIET: Links
POSITIE: Centre
DRAFT ELIGIBILITY: Eerste jaar

Oostenrijk staat over het algemeen niet bekend om de vele prospects die het land rijk is. Toch leverde het met onder meer Thomas Vanek — 5e overall, 2003 –, Michael Grabner — 14e overall, 2006 — en Marco Rossi — 9e overall, 2020 — drie first rounders af. De vierde die zich naar alle waarschijnlijkheid in dit rijtje mag voegen is Marco Kasper.

Geboren in Innsbruck kreeg de jonge Marco het ijshockey met de paplepel ingegoten. Vader Peter speelde voor diverse teams in de Oostenrijkse ICE Hockey League en was tussen 1995 en 2003 tevens op WK’s en de Olympische Spelen van Salt Lake City actief.

Marco voegde zich op jonge leeftijd bij Klagenfurter AC en maakte op dertienjarige (!) leeftijd reeds zijn opwachting in de U18. Nadat de nog altijd piepjonge Kasper de punten aaneen reeg (135 punten in 52 wedstrijden), koos de Oostenrijker voor een avontuur in Zweden. Rögle BK was overtuigd en bond hem voor meerdere jaren aan de club.

Dit seizoen was de 18-jarige centre een vaste waarde in de SHL — meeste punten van alle spelers onder de achttien — en won hij met Rögle voor het eerst in de historie de Champions Hockey League. Bovendien was de jonge Oostenrijker afgelopen maand met Oostenrijk actief op het WK in Finland (nul goals, twee assists).

WATERVLUG IN BEIDE RICHTINGEN

De jonge Oostenrijker zijn schaatskwaliteiten zijn bovengemiddeld. Zowel voorwaarts, als achterwaarts behaalt Kasper een hoge snelheid en is hij bovendien met zijn korte draaicirkel een plaag voor de defense van de tegenstander. Samen met een goed uithoudingsvermogen en fysieke kracht — die alleen maar zullen verbeteren — is hij reeds onmisbaar op de first-line van Team Oostenrijk.

Zijn grootste kracht ligt hem vooral in zijn veelzijdigheid voor het doel. Met het vermogen om medespelers moeiteloos in stelling te brengen, maar bovendien ook zelf doelpunten te maken maakt hem een complete forward. Zijn gevoel voor positionering geeft hem regelmatig de kans om als eerste op rebounds te reageren. Toch mist zijn schot nog enige richting en kan er ook qua kracht nog het een en ander worden bijgeschaafd.

IN DE VERDEDIGENDE ZONE OOK KLASSE

Ook zijn defensieve taken voert de Oostenrijker met verve uit. Zijn positionering geeft hem een stap voorsprong op de forwards van de tegenpartij. Met een grote stick reach is zijn poke check van absolute klasse. Samen met zijn acceleratie en snelheid is de Oostenrijker binnen no-time in de aanvallende zone om de turnover te ondersteunen. Groot voordeel als centre is zijn carrièrepercentage gewonnen face-offs (79%!).

VERWACHTING

Marco Kasper zit gebakken voor wat betreft first-round. Hij heeft lengte, kracht en een flinke dosis inzicht om een stabiele kracht in de top zes van een franchise te worden. Als de Oostenrijker zijn schot zowel qua richting, als kracht nog kan verbeteren zien wij hem zomaar uitgroeien tot een first-liner. Als 28e overall zou de centre bij Buffalo Sabres belanden, die de 2022 first-round pick van Florida Panthers overnamen in de Devon Levi – Sam Reinhart trade.

Photo: Andreas Ljunggren / Rögle BK

Dennis Bakker
Dennis Bakker
Honkbal en ijshockey zijn de sporten waar zijn hart sneller van gaat kloppen. Heeft na MLB 1999 en NHL 2000 op de PS1 Chicago als sportstad geadopteerd. Go White Sox, Blackhawks, Bears en Bulls! Met vier kampioenschappen op rij in OOTP Baseball 8, Colorado Rockies als schaduwfranchise in MLB geadopteerd. Domineerde de NHL met Winnipeg Jets in Franchise Hockey Manager.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen