NHL Entry Draft 32 in 32 | #27 Jagger Firkus

De NHL Conference Finals zijn nog in volle gang. Bij SportAmerika kijken wij echter ook vooruit naar de sterren van de toekomst! Over 26 dagen staat namelijk de NHL Entry Draft 2022 op de agenda. De komende maand draaien we je vast warm met een dagelijks profiel van de potentiële first rounders volgens SportAmerika. Vandaag een van de kleinste prospects, maar ook een prospect met één van de mooiste namen: Jagger Firkus.

2021 – 2022 TEAM: Moose Jaw Warriors (WHL)
GEBOORTEDATUM: 29 april 2004
GEBOORTEPLAATS: Irma, Canada
LENGTE/GEWICHT: 178cm / 70kg
SCHIET: Rechts
POSITIE: Winger
DRAFT ELIGIBILITY: Eerste jaar

Ondanks dat zijn naam anders doet vermoeden, is Jagger Firkus geboren en getogen in Canada. Opgegroeid in het dorpje Irma in de staat Alberta — waar onder meer ook huidig Kraken speler Carson Soucy vandaan komt — begon de Canadees al op vierjarige leeftijd met ijshockey.

Na een enkel seizoen U15 AAA bij Lloydminster Heat, stapte de winger over naar Lloydminster Bobcats — waar ook Scott Hartnell actief was –. In zowel de U15, als de U18 reeg de tengere Firkus de punten aaneen. Vanaf het seizoen 2020 – 2021 speelt de forward in de Western Hockey League en was hij afgelopen seizoen namens Moose Jaw Warriors goed voor 80 punten (36G, 44A) in 64 wedstrijden.

OP NAAR DE STERREN EN DAAR VOORBIJ

Firkus is één van de prospects die het hardst is gestegen in de Draft rankings. Na een ijzersterk seizoen bij Moose Jaw Warriors, was zijn prestatie in de CHL prospects game er één van de buitencategorie. Tijdens de voorbije NHL Draft Combine stond hij op het lijstje van 26 van de 32 franchises, om nader met elkaar kennis te maken. Gesteund door een dodelijke precisie en een top twee ranking in U18 goals (achter fenomeen Connor Bedard) in de WHL is een first-round pick zo goed als een zekerheidje.

De stick handling van de watervlugge winger is fenomenaal. Met de puck aan het spreekwoordelijke touwtje is hij een nachtmerrie voor menig blue-liner. Bovendien heeft Firkus een meer dan uitstekende backhand, waarmee de winger tweehandig uit de voeten kan. Hoogtepunt afgelopen seizoen was zijn feilloze “Michigan“.

Toch heeft Jags aanvallend nog een aantal verbeterpunten. De belangrijkste is zijn rol als spelmaker. Veelvuldig is de Canadees teveel aan het “breien” en zoekt de moeilijkste oplossing in de aanvallende zone. Zijn passing is uitstekend, maar een verkeerd aangespeelde puck leidt in veel gevallen tot een HDA.

FYSIEK GROOTSTE VRAAGTEKEN

Je kunt er niet omheen. Jagger Firkus is met zijn 1 meter 78 en zeventig kilo niet de meest imposante verschijning op het ijs. Toch is zijn defensieve inbreng prima op orde. De Canadees maakt optimaal gebruik van zijn inzicht en positioneert zich optimaal in de defensieve zone. Bovendien is zijn poke check met een kleine reach ruim voldoende.

Desondanks ligt defensief wellicht zijn grootste verbeterpunt. Fysiek is er nog veel werk aan de winkel, maar is zijn omschakeling het grootste vraagteken bij de scouts. De aanvallende intenties zorgen er veelvuldig voor, dat de aanvaller bij een turnover niet direct in de verdediging schiet en hiermee de tegenstander net genoeg tijd geeft om een “overtal”situatie uit te kunnen buiten.

VERWACHTING

In de jeugdcompetities speelde Firkus zowel als centre, als op de vleugel. Gezien zijn lengte ligt het in de lijn der verwachting dat de Canadees zich zal moeten richten op een NHL-carriere als winger. Er zijn uiteraard uitzonderingen in de personen Sidney Crosby — 1.80m — en Wayne Gretzky — 1.83m –, maar Firkus heeft daar niet de upside voor als centre. Bovendien is zijn defensieve verantwoordelijkheid op de vleugels minder en kan hij met zijn snelheid en creativiteit van waarde zijn in een turnover.

Er zijn er in de aankomende Draft maar weinig, die een beter schot hebben dan de Firkus. Zeker op een powerplay is dit een dodelijk wapen. Qua potentie kan de Canadees uitgroeien tot een solide top zes aanvaller met 30+ goals seizoenen.

Binnen de Draft prognose van SportAmerika zal Jagger Firkus als 27e overall bij Arizona Coyotes belanden. De ploeg uit Phoenix vergaarde de pick vanuit Montreal in de Christian Dvorak trade. Overigens was de oorspronkelijke pick van Carolina Hurricanes, die Jesperi Kotkaniemi middels een offer sheet overnamen van de Habs.

Photo: Nick Pettigrew / Moose Jaw Warriors

Dennis Bakker
Dennis Bakker
Honkbal en ijshockey zijn de sporten waar zijn hart sneller van gaat kloppen. Heeft na MLB 1999 en NHL 2000 op de PS1 Chicago als sportstad geadopteerd. Go White Sox, Blackhawks, Bears en Bulls! Heeft daarnaast bovengemiddelde liefde voor Colorado Rockies, Winnipeg Jets en Vancouver Canucks en schaamt zich hier niet voor!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen